23.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/airdone).
Príprava niektorých jedál si vyžaduje vyprážanie na panvici, pri ktorom často strieka olej. To môže byť veľmi problematické a predovšetkým nebezpečné. Našťastie sa to dá minimalizovať pomocou domácich metód. Zistite, čo musíte urobiť, aby ste pri vyprážaní zastavili prskanie oleja.

Foto: shutterstock/airdone
Varenie môže byť zábavné, ak poznáte základné bezpečnostné pravidlá. Medzi ne patrí aj vyprážanie na panvici na oleji, ktoré si vyžaduje osobitnú starostlivosť. Aby ste minimalizovali jeho prskanie, je vhodné používať domáce triky, ktoré sa ľahko vykonávajú a majú účinný efekt.
Striekajúci olej počas vyprážania. Dá sa s tým niečo robiť?
Olej striekajúci priamo z horúcej panvice môže byť skutočne nepríjemný. Prekáža pri príprave jedla, vytvára množstvo nečistôt a predstavuje nebezpečenstvo.
Vinníkom je voda alebo vlhkosť, ktorá sa dostane do horúceho tuku. Aj kvapka vody v panvici môže spôsobiť nasledujúci jav. Voda sa pri vysokých teplotách rýchlo odparuje a vznikajúca para vyhadzuje čiastočky oleja nahor. Najčastejšie sa to stáva, keď je panvica ešte mokrá alebo keď je vo vyprážanom jedle veľa vody.
- Aby ste tomu zabránili, je dôležité zabezpečiť, aby bola panvica úplne suchá.
- Aby sa tomu predišlo, odporúča sa pred naliatím oleja panvicu predhriať.
- Okrem toho je dobré zabezpečiť, aby boli výrobky dôkladne vysušené.
Je známe, že v mnohých prípadoch nie je možné úplne odstrániť vodu a vlhkosť, ale čím menej vody a vlhkosti je, tým lepšie.
Jednoduchý spôsob, ako sa vysporiadať so striekajúcim olejom. Už žiadny problém
Výber správneho oleja a použitie jeho dostatočného množstva má vplyv aj na fenomén striekajúceho oleja. Ak ho však chcete úplne minimalizovať, oplatí sa obrátiť na jednoduché domáce triky.
Jedným z nich je použitie soli. Pred naliatím oleja stačí posypať povrch panvice trochou soli.
- Soľ vďaka svojim vlastnostiam absorbuje vodu prítomnú v panvici, čím zabráni rozstrekovaniu oleja.
Neobvyklým, ale veľmi účinným trikom na minimalizáciu špliechania je použitie papierovej utierky namočenej v… octe.
- Ocot pôsobí ako stabilizátor, ktorý vďaka svojim hygroskopickým vlastnostiam minimalizuje účinok striekajúceho tuku.
Preto sa oplatí pred vyprážaním utrieť panvicu utierkou s trochou octu. Neovplyvní to chuť pokrmu, ale pomôže to zabrániť problematickému striekaniu tuku. Zaujímavé je, že ocot možno použiť aj na minimalizovanie zápachu z vyprážania na panvici.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo robiť s olejom po vyprážaní rezňov? Na toaletu ani nemyslite. Iba by ste si spôsobili nešťastie
Pred naliatím do drezu vyložte dno. Masť z bravčových rezňov už nebude problém
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.