24.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tilzit).
Zazimovanie mrkvy nemusí byť také náročné, ako sa zdá. Ak zeleninu dobre pripravíte a vyberiete pre ňu správne miesto, nepokazí sa na dlhé mesiace. Ak si chcete na jar vychutnať sladkú chuť mrkvy, pamätajte na tieto pravidlá.
Mrkva je veľmi cenná zelenina, bohatá na vitamíny A, C, vitamíny skupiny B a E, H, K a PP, ako aj na mnohé ďalšie cenné živiny. Pravidelná konzumácia mrkvy má pozitívny vplyv na náš organizmus, preto sa vždy oplatí mať ju doma a pridávať ju do štiav, polievok alebo šalátov. Čerstvá zelenina má však krátku trvanlivosť a pri nesprávnom skladovaní sa rýchlo kazí. Ak chcete doma prezimovať mrkvu, pozrite sa, čo môžete urobiť, aby bola vhodná na konzumáciu ešte niekoľko mesiacov.
Ako skladovať mrkvu bez pivnice? Zapamätajte si tieto pravidlá
Málokto vie, že mrkvu, podobne ako zemiaky a cibuľu, možno prezimovať mnoho mesiacov. Stačí zeleninu správne pripraviť a prežije neporušená až do jari. Ako to urobíte? Najskôr oddeľte tvrdé, dobre vyzerajúce kusy od mäkkých a poškodených. Tie druhé by sa mali čo najskôr zjesť, ak sú ešte dobré, alebo rovno vyhodiť. Zvyšnú mrkvu očistite od všetkých hrudiek zeminy, ale neumývajte ju pod vodou. Potom odrežte vrcholky. Zeleninu je tiež dobré vyvetrať a vysušiť, ale nevystavujte ju priamo na slnko, pretože sa rýchlejšie kazí, ak je vystavená teplu. Skladovací priestor pre mrkvu je mimoriadne dôležitý, pretože podobne ako pri cibuli alebo zemiakoch by mala byť teplota pomerne nízka. Môže sa pohybovať okolo 5 stupňov Celzia, ale nemala by klesnúť pod bod mrazu. Udržiavať mrkvu v chladničke nie je dobrý nápad, pretože je v nej veľa vlhkosti. Najlepšie je premiestniť zeleninu do pivnice, špajze alebo iného skladovacieho priestoru chráneného pred poveternostnými vplyvmi.
Ako najlepšie uskladniť mrkvu na zimu? Vďaka tomu zelenina vydrží až do jari
Po príprave mrkvy a výbere vhodnej miestnosti pre ňu sa ešte musíte postarať o spôsob skladovania. Najlepšie je usporiadať zeleninu do debničiek alebo na hromady. Najprv na dno nasypte niekoľko centimetrov vlhkého piesku, potom naň položte mrkvu, potom opäť piesok a takto postupujte striedavo, kým nebude nádoba plná. Aby zelenina nevyschla, môžete na dno položiť aj vrstvu rašelinového machu. Ak však mrkvu radšej skladujete v plastových vreckách, vyložte ich pilinami. Zabránia vädnutiu a rastu patogénnych mikroorganizmov, ako sú huby a plesne. Dobre poslúži aj vrstva ihličia, cesnaku alebo cibuľových šupiek. Nezabudnite vrecko zaviazať, aby zelenina zostala čerstvá počas celej zimy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zemiaky zostanú tvrdé a pevné až do jari. Stačí ich pár vložiť do debničky
Cibuľa už nikdy nezhnije. Toto je osvedčená metóda môjho starého otca
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.