25.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JeniFoto).
Jablkovo-kefírové lievance ako od babičky – ako ich pripraviť? Jedlá z receptov našich mám a starých mám nielen dobre chutia, ale vyvolávajú aj množstvo príjemných spomienok. Niet preto divu, že sa radi vraciame k tomu, čo je známe a osvedčené.
Kefírové lievance ako od babičky sú skutočným kulinárskym hitom. Dajú sa pripraviť len z niekoľkých jednoduchých ingrediencií a za pár chvíľ máte hotové raňajky alebo desiatu do práce.
Jablkovo-kefírové lievance – tipy a triky
Jablkovo-kefírové lievance sú pre mnohých ľudí pochúťkou z detstva. Naše babičky a mamy ich zvyčajne pripravovali skoro ráno a vôňa vo vzduchu nás povzbudzovala, aby sme skôr vstali z postele. V minulosti sa jablkové lievance často pripravovali zo zrazeného mlieka. Postupom času sa kefír a cmar stali populárnejšími a často sa tieto výrobky používajú zameniteľne. Na čo musíme pamätať, aby boli naše Jablkovo-kefírové lievance dokonalé?
- V prvom rade sa uistite, že suroviny použité na prípravu cesta majú podobnú teplotu. Vajíčka a kefír vopred vyberte z chladničky, aby mali izbovú teplotu.
- Prísady zmiešajte metličkou alebo použite mixér na nízkych alebo stredných otáčkach. Vajcia môžete pridať hneď, ale ak chcete, aby boli palacinky nadýchanejšie, môžete pridať zvlášť žĺtky a zvlášť bielky vyšľahané do tuhej peny.
- Prejdime k jablkám. Výber správnej odrody jabĺk je pre konečný výsledok veľmi dôležitý, pretože do veľkej miery určujú chuť nášho občerstvenia. Najlepšie sú jablká, ktoré po tepelnej úprave výrazne nezmenia svoju štruktúru. Mäkké a veľmi chrumkavé jablká nebudú robiť dobrotu.
Takéto odrody sú najlepšie:
- antonovka
- ligol
- golden delicious
- sivá reneta
Jablkovo-kefírové lievance – recept na rýchle a jednoduché raňajky
Ako si najjednoduchšie pripraviť chutné jablkovo-kefírové lievance? Tento recept na lievance ako od babičky sa začína prípravou surovín.
Potrebujete:
- 2 šálky celozrnnej hladkej múky
- 400 g prírodného kefíru
- 2 jablká (najlepšie sladké a pevné)
- 2 vajcia
- čajovú lyžičku prášku do pečiva
- balíček vanilkového cukru
- štipka škorice
- olej na vyprážanie
- práškový cukor na posypanie hotových lievancov
Spôsob prípravy:
- Jablká dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou, ošúpte a nakrájajte na kocky alebo tenké plátky.
- Do sklenenej misy vložte kefír, vajcia a vanilkový cukor. Dôkladne premiešajte.
- Do inej misky preosejeme múku spolu s práškom do pečiva. Spojte suché a mokré prísady a jemne premiešajte. Cesto by sa malo dať vyliať. Ak je príliš husté, môžete pridať viac kefíru.
- Do cesta pridajte nakrájané jablká, premiešajte a na niekoľko minút odložte, aby si cesto „oddýchlo“.
- Na panvici rozohrejte olej. Veľkou lyžicou dávkujte porcie cesta na panvicu. Smažte z oboch strán dozlatista.
- Hotové lievance podávajte posypané práškovým cukrom.
Lievance môžete tiež poliať medom alebo javorovým sirupom a pridať iné obľúbené ovocie, napríklad čučoriedky, maliny, hrozno.
Fit jablkové lievance s kefírom – vitamínová a energetická bomba
Ako si pripraviť zdravé fit lievance? Chutné jablkové lievance s kefírom sa dajú pripraviť rôznymi spôsobmi. Naším druhým návrhom sú lievance na báze celozrnnej múky a bez pridaného cukru.
Na ich prípravu budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- pohár celozrnnej hladkej múky
- pohár kefíru
- veľké jablko
- vajce
- ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- niekoľko kvapiek vanilkového extraktu
- rastlinný olej na vyprážanie
Spôsob prípravy:
- Jablko dôkladne umyjeme, ošúpeme a nakrájame na kocky.
- V miske vymiešajte kefír a vajce do hladka.
- Pridáme celozrnnú múku, prášok do pečiva, štipku soli a niekoľko kvapiek vanilkového extraktu. Všetko spolu premiešajte a potom spojte s nakrájanými jablkami. Misku prikryte utierkou a odložte na štvrť hodiny.
- Na panvici rozohrejte olej. Lyžicou dávajte do panvice porcie cesta.
- Smažte lievance niekoľko minút z každej strany do zlatista. Podávajte napríklad s nakrájaným banánom, čučoriedkami, medom, ovocným džemom alebo potreté arašidovým maslom.
Fit jablkové lievance s kefírom ponúkajú zdravé a plnohodnotné raňajky, ktoré vám dodajú energiu na dlhý čas.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Keď robím lievance, nepridávam mlieko. Sú také nadýchané, že sa na nich dá spať
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.