26.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Volgutova).
Chlieb Naan – recept, ktorý musíte vyskúšať. Je skutočným klenotom ázijskej kuchyne, ktorý je u nás už niekoľko rokov veľmi obľúbený. Ako si doma pripravíte chutný chlieb naan? Odporúčame.
Naan – recept z ďalekej Ázie vo vašej kuchyni. Na chutný doplnok k domácemu karí a nielen k nemu potrebujete len pár ingrediencií.
Naan – recept založený na niekoľkých zložkách
Ako sa pripravuje tradičný naan? Recept na toto chutné občerstvenie pozostáva len z niekoľkých ingrediencií, ktoré v kombinácii so špeciálnym spôsobom pečenia poskytujú nadpozemský chuťový zážitok.
- Chlieb naan pochádza zo strednej Ázie, ale časom sa stal veľmi populárnym aj v Indii. Na prípravu tradičného chleba naan sa používa pšeničná múka, droždie, jogurt, voda a soľ.
- Tradičný chlieb naan sa často obohacuje o ďalšie príchute, ako sú okrem iného bylinky, korenie, cesnak alebo maslo.
- Podľa tradičného receptu sa chlieb naan pečie v špeciálnej peci tandoor, vďaka čomu má upečený výrobok jedinečnú chuť a charakteristickú chrumkavú kôrku.
Ako pripraviť chlieb naan bez rúry tandoor?
Chlieb naan sa tradične pečie v špeciálnej nádobe, ale nie každý má k nej prístup. Ako pripraviť chlieb naan bez pece tandoor?
- Ak si chcete pripraviť chutné chleby naan doma, najobľúbenejším spôsobom, ako dosiahnuť podobný chuťový efekt, je smažiť chleby naan na suchej alebo mierne vymastenej panvici.
- Ďalším obľúbeným spôsobom je pečenie chlebov naan v rúre pri najvyššej možnej teplote a s funkciou grilu.
Domáci recept na chlieb naan
Ak máte záujem o jednoduchý recept na domáci naan, určite vyskúšajte nasledujúci.
Budete potrebovať tieto ingrediencie:
- 500 g pšeničnej hladkej múky
- 5 g čerstvého droždia
- 200 g prírodného jogurtu
- 3 PL repkového oleja
- rovnú lyžičku cukru
- čajová lyžička soli
- 100 ml vody
- 2 lyžice rozpusteného masla
- čajová lyžička obľúbených byliniek
Postup prípravy:
- Do sklenenej misky dajte múku, rozdrobené droždie, prírodný jogurt, vodu a lyžičku cukru. Prísady dôkladne zmiešajte a vypracujte cesto.
- Pridajte soľ a potom olej a znova vymieste cesto.
- Cesto vyklopte na pracovnú dosku a chvíľu ho hnette. Vráťte cesto do misy, prikryte ho bavlnenou utierkou a nechajte ho vykysnúť.
- Keď cesto vykysne, rozdeľte ho na 8 rovnakých častí. Z každej vytvorte guľu a odložte ju na pol hodiny (prikrytú), aby opäť vykysla.
- Každú časť cesta rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche do kruhu a potom ju vložte do veľmi horúcej panvice.
- Smažte 1-2 minúty z každej strany.
- Vyprážaný naan potrite zmesou rozpusteného masla a byliniek.
Recept na chlieb Naan s použitím sušeného droždia
Ďalší recept na chlieb naan je založený na sušenom droždí, ktoré sa v kuchyni nachádza zameniteľné.
Pripravte si nasledujúce prísady:
- 300 g pšeničnej haldkej múky
- 2 čajové lyžičky sušeného droždia
- 85 g prírodného jogurtu
- 150 ml vody
- čajová lyžička soli
- čajová lyžička cukru
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice rozpusteného masla
- hrsť nasekanej petržlenovej vňate
- 2 strúčiky cesnaku pretlačené cez lis
Spôsob prípravy:
- V sklenenej miske zmiešajte sušené droždie a vodu, kým sa ingrediencie nespoja.
- Do ďalšej misky pridajte múku, prírodný jogurt, soľ, olivový olej, cukor a rozpustené droždie.
- Vymieste cesto a keď je hotové, odložte ho na 1 hodinu kysnúť (zakryté).
- Vykysnuté cesto rozde2te na 8 rovnakých častí. Každú z nich rozvaľkajte na pracovnej ploche na tenkú placku a odložte na ďalších 10 minút na kysnutie, tiež zakryté.
- Placky opečte z oboch strán na rozpálenej panvici, kým sa neobjavia charakteristické „bubliny“.
- Potrite zmesou masla, cesnaku a petržlenovej vňate.
Naan – recept na indickú atmosféru u vás doma
S čím môžete jesť naan? Recept na toto obľúbené ázijské pečivo je veľmi obľúbený, pretože nám dáva možnosť spoznať najlepšie chute iných kultúr.
S čím sa najčastejšie konzumuje chlieb naan? Pečivo sa môže užívať jednoducho ako občerstvenie, ale najlepšie sa hodí k tradičným indickým jedlám, medzi ktoré patrí kari, masala, tikka masala, tandori a dal. Chlieb naan sa výborne hodí aj ku grilovanému alebo pečenému mäsu. Pečivo sa hodí aj k tradičnému hummusu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako upiecť chlieb bez droždia alebo kvásku? Je to možné, pozrite si tento recept
Príprava trvá len 5 minút a vôňa pretrváva počas celého dňa. Takýto chlieb v pekárni nenájdete
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.