26.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Natjira Noodang).
V slovenskej kuchyni nie je napriek svojej chuti a jedinečným vlastnostiam veľmi obľúbená. Keď ju nabudúce uvidíte na poličke v obchode, využite príležitosť a vyskúšajte ju. Čierna fazuľa je bohatá na ingrediencie a má množstvo zdravotných výhod. Môžete ju použiť na mnoho spôsobov, takže ju ľahko zaradíte do svojho každodenného jedálnička. Zistite teda, prečo sú čierne fazule dobrou voľbou.
Každý pozná bielu alebo červenú fazuľu. Málo sa však hovorí o čiernej fazuľke, ktorá v brazílskej a mexickej kuchyni zohráva úlohu hodnú vyzdvihnutia. Ide o univerzálnu a predovšetkým hodnotnú zložku, ktorá dodáva telu množstvo cenných živín. Nečudo, že sa čoraz viac hovorí o zaradení tejto čiernej fazule do vyváženého jedálnička.
Čierna fazuľa – málo sa hovorí o jej jedinečnosti
Čierna fazuľa je variácia obyčajnej fazule, malej veľkosti a tmavej farby. Jej čierna farba je výsledkom vysokého obsahu antioxidantov v šupke. Táto odroda sa vyznačuje o niečo ostrejšou a korenistejšou chuťou v porovnaní s bielou fazuľou. Ich oriešková aróma je často zdôrazňovaná.
Čierna fazuľa sa okrem pútavej chuti vyznačuje aj bohatým zložením. Je to samozrejme výborný zdroj rastlinných bielkovín, ale aj vlákniny a komplexných sacharidov. Okrem toho čierna fazuľa obsahuje množstvo vitamínov, vrátane vitamínov B, omega-3 mastných kyselín, kyseliny listovej, ako aj minerálov ako mangán, železo, fosfor a zinok.
Prečo by ste mali jesť čierne fazule? Výhody skryté v čiernej fazuľke
Rovnako ako pri iných odrodách fazule sa oplatí dať šancu aj čiernej fazuli. Jej originálna chuť doplní mnohé jedlá a jeho jedinečné nutričné vlastnosti podporia organizmus na mnohých úrovniach. Čierne fazule okrem iného regulujú hladinu cukru v krvi prostredníctvom vysokého obsahu vlákniny a komplexných sacharidov. Glukóza sa do krvi uvoľňuje postupne, čo sa premieta do stabilizácie hladiny cukru.
Navyše už spomínaná vláknina zlepšuje trávenie, podporuje činnosť čriev a tým predchádza zápche. Okrem toho sa ukázalo, že vysoký obsah bielkovín v čiernych fazuliach pomáha pri procese chudnutia. Zasýti vás na dlhú dobu, čo znižuje chuť do jedla a maškrtenie medzi jedlami.
Čierne fazule sú tiež bohaté na antioxidanty, ktoré majú vlastnosti proti starnutiu spôsobené pôsobením voľných radikálov. Preto tiež inhibujú zápal. Okrem toho táto cenná strukovina pomáha znižovať hladinu cholesterolu a podporuje činnosť mozgu a nervového systému.
Ako používať čierne fazule? Ľahko ich zaradíte do svojho každodenného jedálnička
Množstvo výhod čiernej fazule hovorí samo za seba. Čoraz viac ľudí si začína všímať výhody zaradenia tejto strukoviny do svojho jedálnička.
Tento produkt sa odporúča takmer všetkým, najmä fyzicky aktívnym ľuďom, ľuďom na chudnúcej diéte, ako aj vegetariánom a vegánom. Ak nemáte žiadne zdravotné kontraindikácie, oplatí sa pravidelne jesť čierne fazule a využiť príležitosť, keď ich uvidíte na polici obchodu.
Najmä preto, že existuje veľa chutných spôsobov, ako ich zaradiť do svojho jedálnička. Môžu byť využité ako prísada do mnohých šalátov, ale aj polievok a dusených pokrmov. Pripravíte z nich aj chutné nátierky. Pre inšpiráciu sa oplatí navštíviť mexickú kuchyňu, keďže sa tam objavuje v mnohých jedlách.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Slováci radi jedia vajcia v tejto forme. Nemajú ani potuchy o tom, ako to ovplyvňuje telo
Vzhľadovo sa podobá vajcu. Lahodná žltá dužina upokojuje kašeľ a posilňuje srdce.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.