27.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael).
Čo robiť s extra porciou mäsa, ktorú sme kúpili, no nevyužili ju celú? Aby nič nevyšlo nazmar, mrazenie sa javí ako ideálny nápad. Ukazuje sa, že na to, aby si výrobok zachoval všetky svoje vlastnosti a bol súčasťou chutnej večere, nemôže zostať v mrazničke navždy. Skontrolujeme, ako dlho mrazené mäso vydrží.
Výhody mrazenia mäsa? Je ich nespočetne veľa
O tom, že mrazenie mäsa je dobrý nápad na uskladnenie, netreba nikoho presviedčať. Ide o ideálny spôsob, ako využiť prebytočné jedlo, aby nič nevyšlo nazmar. Pri správnom skladovaní si môžeme byť istí, že sa nielen nepokazí, ale na jeho povrchu nebudú rásť mikroorganizmy, ktoré môžu predstavovať hrozbu pre naše zdravie. Mrazené mäso má však dátum spotreby. Pretože v priebehu času dochádza k zmenám v štruktúre produktu.
Ľad a jeho mikrokryštály ovplyvňujú konzistenciu rozmrazených kúskov mäsa, ako aj výslednú chuť pripravovaného produktu. Okrem toho môže dlhodobé zmrazovanie spôsobiť aj to, že potraviny stratia svoju nutričnú hodnotu, čo je pre naše zdravie veľmi dôležité.
Ako dlho by ste mali skladovať mrazené mäso?
Dĺžka čerstvosti mrazeného mäsa závisí od mnohých faktorov. Nejde len o druh a časť mäsa, ale aj o formu, v akej ju dáme do chladničky.
- Hovädzie a teľacie mäso – červené mäso je najdlhšie trvanlivé, preto ho možno skladovať v mrazničke aj osem mesiacov.
- Bravčové mäso porciované na plátky, kúsky a dokonca aj vo forme duseného mäsa je možné mraziť na šesť mesiacov.
- Hydina – obsah vody a tukové väzby znamenajú, že mäso možno skladovať až tri mesiace.
- Mleté mäso – jeho štruktúra znamená, že ho možno skladovať len dva mesiace.
- Ryby – čím jemnejšie mäso, tým kratšia doba skladovania. Ryby možno skladovať v mrazničke dva až štyri mesiace.
Mrazenie mäsa: toto si musíte zapamätať
Pri mrazení mäsa sa oplatí dobre plánovať. Toto je niekoľko praktických rád, ktoré vám uľahčia proces, ale aj zabezpečia správne uskladnenie v zariadení, ušetria miesto, ale aj uľahčia rozmrazovanie.
Na čo teda nezabudnúť pri mrazení mäsa?
- Porciovanie – pred vložením mäsa do mrazničky sa oplatí rozdeliť ho na porcie, aby sa uľahčilo rozmrazovanie.
- Nádoby – tesné nádoby zabezpečia čerstvosť produktov. Môžete použiť aj špeciálne rýchlouzatváracie vrecká so zipsom, ktoré ušetria miesto v mrazničke.
- Štítok – každý balík s mäsom by mal byť vopred popísaný a označený dátumom. To uľahčí identifikáciu druhu a konkrétnej časti mäsa, ktorú potrebujeme.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Slováci robia túto chybu pri cedení cestovín neustále
Mrkva zostane pevná a chrumkavá až do jari. Tento trik môjho dedka funguje už roky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.