Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zdravie,

Varíte si čaj týmto spôsobom? Touto chybou mu uberáte na chuti a zdravotných vlastnostiach.

28.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dmytrenko Vlad). Niektorí ľudia začínajú každý deň čajom, pričom si neuvedomujú, že pri jeho príprave robia vážne chyby. Aj vy si ho pripravujete „potme“?...

28.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dmytrenko Vlad).

Niektorí ľudia začínajú každý deň čajom, pričom si neuvedomujú, že pri jeho príprave robia vážne chyby. Aj vy si ho pripravujete „potme“? Radšej prestaňte, pretože neuvedomenie si, ako by sa mal správne variť, môže mať vážne následky. Tým čaj oberáte o chuť a zdravotné vlastnosti.

Aj vy si ho pripravujete „potme“? Radšej prestaňte, pretože neuvedomenie si, ako by sa mal správne variť, môže mať vážne následky.
Foto: shutterstock/Dmytrenko Vlad

Čaj je ideálnym nápojom na zimu, pretože vám umožní relaxovať a rýchlo zahreje vaše zmrznuté telo počas chladných dní. Ak si ho správne pripravíte, bude nielen teplý, ale aj aromatický, chutný a zdravý.

Aj malé zmeny v technike prípravy nápoja si môžu podmaniť jeho pozitívne účinky na organizmus. Veľa záleží na tom, o aký druh ide, pretože každý čaj si vyžaduje trochu inú úpravu.

Toto sú najhoršie chyby pri varení čaju. Zničia všetko, čo je na ňom najlepšie.

  • Jednou z najčastejších chýb pri varení čaju, ktoré znižujú kvalitu nálevu, je používanie príliš vysokej teploty vody. To negatívne ovplyvňuje nielen chuť a vôňu, ale aj zdravotné vlastnosti nápoja.

Teplota musí byť prispôsobená druhu čaju. Čierny čaj je najlepšie zaliať vriacou vodou, ale v prípade zeleného alebo bieleho čaju by teplota nemala presiahnuť 80 stupňov Celzia, pretože čaj môže zhorknúť a zakaliť sa.

Ak si čaj správne pripravíte, bude nielen teplý, ale aj aromatický, chutný a zdravý.
Foto: shutterstock/Svetlana Khutornaia
  • Nenechávajte čaj príliš dlho lúhovať – každý čaj má iné požiadavky, ale najhoršou možnou chybou podľa mnohých odborníkov je prevarenie čaju, ktoré mu odoberie všetky jeho vlastnosti.
  • Pozornosť venujte aj tvrdosti vody a stupňu mineralizácie. Tá by nemala byť vysoká, pretože potom sa na vrchu nálevu zráža sediment.
  • Dôležité je tiež nepreháňať to s množstvo lístkov. Zvyčajne stačí jedna čajová lyžička na šálku alebo hrnček (pokiaľ nie je veľký – vtedy môžete pridať viac, aby nebol príliš vodnatý).

Ako si pripraviť čaj podľa typu? To zabezpečí, že si zachová svoju chuť a vlastnosti

Každý typ čaju si vyžaduje iný prístup k vareniu. Najlepšie je prečítať si o konkrétnom náleve pred jeho prípravou alebo sa opýtať odborníka, ktorý ho predáva.

  • Čierny čaj – s výraznou arómou a chuťou. Odporúča sa lúhovať pri teplote 95 stupňov Celzia v trvaní 4-5 minút. zelený čaj – má jemnú chuť a obsahuje cenné antioxidanty. Najlepšie je lúhovať ho pri teplote približne 70-80 stupňov po dobu 3 minút.
  • Biely čaj (z mladých lístkov) – bohatý na polyfenoly. Je jemný, má jemnú kvetinovú arómu. Lúhuje sa pri teplote približne 70-80 stupňov počas 3 minút.
  • Žltý čaj – s jemnou, ale výraznou chuťou. Mal by sa lúhovať pri teplote 75-85 stupňov počas 3 minút.
  • Čaj Oolong – (niečo medzi zeleným a čiernym čajom). Má komplexnú chuť, preto sa odporúča lúhovať pri teplote 80-90 stupňov po dobu 3-5 minút.
  • Čaj Pu-erh – má hlbokú chuť a široké chuťové tóny. Môže sa lúhovať v horúcej vode do 100 stupňov Celzia pred 3-4 minútami (aj opakovane).
  • Bylinkové čaje (harmančekový, žihľavový atď.) – odporúča sa lúhovať 5-10 minút v horúcej vode 95-100 stupňov.

Dôležitý je nielen čas lúhovania čaju, ale aj nádoba, v ktorej sa nálev pripravuje.

  • Keramické – dlho udržujú teplo, preto sú ideálne na čierny čaj a čaj pu-erh.
  • Liatinové hrnce – sú vhodné na čaj oolong a hrnce gaiwan možno použiť na varenie zeleného, bieleho a oolong čaju.
  • Sklenené nádoby – umožňujú sledovať proces lúhovania čaju (pre bylinné a kvitnúce čaje) a variče sa môžu používať na sypaný čaj.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Drhnutie šálok na čaj bude minulosťou. Domáce metódy na odstránenie usadenín

Nalejte sýtený nápoj do kanvice. Ľahko prerazí stenu vodného kameňa


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Namiesto tradičného koláča pripravte na sviatky tento. Vaši hostia budú nadšení.

18.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alexandra Harashchenko). Veľká noc je ideálnym časom na prípravu chutných dezertov, medzi ktorými má pečivo osobitné miesto. Samozrejme, v…

Používate himalajskú soľ, pretože je zdravá? Pravda vás možno prekvapí (a možno aj nahnevá)

18.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrei Armiagov). Ružová, exotická, drahá a vraj zázračná. Himalájska soľ si získala srdcia (a peňaženky) mnohých Slovákov, ktorí veria,…

Pridávate do polevy? Určite stečie z koláčika rýchlejšie ako maslo z teplého toastu.

18.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yakubovich Vadzim). Ako si doma pripraviť polevu, aby bola dokonalá? Ak je lesklá poleva vašou kulinárskou Achillovou pätou, prichádzame…

Osvedčené spôsoby čistenia okien. Čo pomáha a čo spôsobuje šmuhy?

18.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/svetlaya_strana_omsk). V mnohých slovenských domácnostiach prebieha veľkonočné upratovanie. Čistenie okien je jednou z mnohých domácich prác, ktoré neradi robíme.…

Nevyberajte si takýto rúž na Veľkú noc po 50-tke. Za chvíľu si pridáte 10 rokov

18.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/akvarelmed). Zaujímavé líčenie rodinného veľkonočného stretnutia dokonale vystihuje jedinečnosť situácie a individuálny štýl. Zrelé dámy by mali zvážiť farbu…

Auto Trendy

Ktorým autám môžete dôverovať na cestách?

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - Každé auto na cestách by malo byť bezpečné – pre vás, vašu rodinu aj ostatných účastníkov premávky. Organizácia Euro NCAP opäť podrobila najnovšie modely automobilov…

Pneumatika, ktorá sa nafúkne sama

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - S defektom už nemusíte stáť na krajnici! BMW prináša revolučné zariadenie Seal & Drive Kit, ktoré pneumatiku nafúkne aj za jazdy. Už žiadne stresy a…

Výška, z ktorej sa vám zatočí hlava: Najvyšší most sveta už čoskoro otvorený

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - Čína opäť ukázala svoje inžinierske majstrovstvo a prekonala všetky geografické prekážky! Na juhu krajiny stojí nový obrovský most Huajiang Grand Canyon Bridge, ktorý sa pýši…

Nepodceňujte tankovanie! Jednoduché chyby, ktoré môžu poškodiť vaše auto

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - Tankovanie paliva sa môže zdať ako rutinná úloha, no aj táto banálna činnosť môže zanechať následky na vašom aute, ak si nedáte pozor na základné…

Čínske lietadlo J-50: Neviditeľný lovec nad Taiwanom.

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - V posledných dňoch svet obleteli fascinujúce zábery najnovšieho čínskeho stíhacieho lietadla J-50, ktoré vyvolali vlnu špekulácií medzi vojenskými analytikmi. Tento revolučný stroj, ktorý je mnohými…

Škoda Octavia I: Legenda, ktorá zmenila slovenské cesty a naše pohľady na domácu značku

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - Pamätáte si moment, keď sa na našich cestách objavila prvá moderná Škoda Octavia? Bol rok 1996 a málokto vtedy tušil, že práve sleduje zrod skutočnej…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov