29.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/CLICKMANIS).
Cvikla je skutočnou pokladnicou zdraviu prospešných látok, no napriek tomu ju mnohí ignorujú. Je to škoda, pretože je jednou z najviac podceňovaných zelenín. Posilňuje organizmus, je prevenciou mnohých chorôb a priaznivo pôsobí na celkovú pohodu. Výživové vlastnosti cvikly sú všeobecne známe a stojí za to si ich pripomenúť. Najmä v jesennom a zimnom období.
Táto skromná zelenina je zdrojom vitamínov C a B vrátane folátu, ktoré sú kľúčové pre zdravie krvi a mozgu, a repa obsahuje aj železo, horčík, draslík a mangán, ako aj vlákninu a antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením.
Tu sú najdôležitejšie nutričné vlastnosti cvikly:
- Zlepšenie zdravia srdca pomocou dusičnanov znižujúcich krvný tlak.
- Podpora tráviaceho systému vďaka vláknine.
- Zvýšenie fyzickej výkonnosti, najmä u športovcov.
- Protizápalové a antioxidačné účinky.
- Zlepšenie kognitívnych funkcií a ochrana pečene.
- Podpora zdravia pokožky a prevencia anémie.
- Ochrana zdravia očí pomocou luteínu a zeaxantínu.
Cvikla je neuveriteľne všestranná. Môže sa variť, piecť, vytvárať z nich carpaccio, pridávať do štiav a smoothies a používať v receptoch na vegetariánske hamburgery a palacinky. Je ideálna na morenie a aj ako prírodné farbivo.
Hoci je cvikla vo všeobecnosti bezpečná, ľudia s určitými zdravotnými problémami by mali byť opatrní. Vysoký obsah dusičnanov môže byť problematický pre ľudí s nerovnováhou dusičnanov/dusitanov, ako aj pre ľudí užívajúcich lieky na zníženie krvného tlaku alebo obličkových kameňov.
Pečená cvikla – baňa antioxidantov a vitamínov
Pečená cvikla je skutočnou antioxidačnou bombou. Betaín, ktorý obsahuje, podporuje tráviaci systém a pečeň a priaznivo pôsobí aj na obehový systém. Dusičnany prítomné v repe sa v tele premieňajú na oxid dusnatý, ktorý zlepšuje krvný obeh a znižuje krvný tlak. To je dôležité pre ľudí bojujúcich s kardiovaskulárnymi chorobami. Cvikla je tiež zdrojom vlákniny a folátov, ktoré podporujú nervový systém a pomáhajú bojovať proti depresii.
Pečenie cvikly je jednoduchá činnosť, ktorá si nevyžaduje veľa času ani kulinárske zručnosti.
- Zeleninu stačí umyť, osušiť a zabaliť do alobalu alebo ju vložiť do pekáča vystlaného papierom na pečenie.
- Po upečení sú pripravené na ďalšie spracovanie.
Pečená cvikla sa výborne hodí ako príloha do šalátov, krémových polievok, ale aj ako základ pre hummus alebo prísadu do koláča. Môžu sa pridávať aj do smoothies, aby nápoj obohatili o nutričné hodnoty a krásnu farbu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Môžete pri diéte jesť miešané vajíčka? Zistite, ako pripraviť nízkokalorickú verziu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.