29.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Goksi)
Ako môžete prirodzene oddialiť proces starnutia? Pomôcť môže šťava, ktorá na prvý pohľad vyzerá ako pomaranč, hoci o to vôbec nejde. Každodenné pitie nápoja z určitého ovocia vám tiež zlepší zrak a posilní imunitu. Práve preto by po ňom mal siahnuť takmer každý senior.
Pitie marhuľovej šťavy je recept na predĺženie mladosti. V lete si tento nápoj môžeme pripraviť sami z čerstvo vylisovaných plodov, na jeseň a v zime ho môžeme kúpiť v predajniach eko potravín alebo v lekárňach. Uvádzame najdôležitejšie informácie o najzdravšej šťave pre seniorov.
Prečo by mali seniori piť marhuľovú šťavu?
Seniori by mali piť marhuľovú šťavu, pretože je zdrojom vitamínu A, ktorý spomaľuje procesy starnutia organizmu, zlepšuje zrak a posilňuje imunitu, čo je dôležité najmä na jeseň a v zime. Okrem toho má pozitívny vplyv na vlasy, pokožku a nechty. Okrem toho tento nápoj obsahuje aj cenný vitamín C a betakarotén, vďaka ktorým má intenzívnu oranžovú farbu.
Marhuľová šťava obsahuje antioxidanty, ktoré znižujú riziko infarktu a chránia organizmus pred voľnými radikálmi. Vďaka katechínu a kvercetínu, ktoré sú antioxidantmi, zasa znižuje oxidačný stres, ktorý okrem iného spôsobuje obezitu.
Draslík a fosfor v tomto nápoji sú zodpovedné za funkciu mozgu a správny krvný tlak. Vďaka nim sme menej vystresovaní a viac sústredení. Seniori by však mali pamätať na to, aby túto šťavu nepili v príliš veľkom množstve (stačia 4 plody), pretože marhuľa sa považuje za pomerne kalorické ovocie – obsahuje 49 kcal, z toho 11 g cukru v 100 g. Odporúčame nápoj riediť vodou, aby ste ho vypili viac.
Táto šťava sa tiež neodporúča diabetikom a ľuďom so zvýšenou hladinou cukru v krvi. Vyznačuje sa vysokým glykemickým indexom (57).
Recept na marhuľovú šťavu
Na prípravu šťavy určenej pre seniorov potrebujeme 2-3 kg veľmi zrelých marhúľ. Z nezrelého ovocia sa takýto nápoj neodporúča piť.
Na začiatku marhule umyjeme, rozkrojíme na polovicu a vyberieme semienka. Potom ovocie vložíme do smaltovaného alebo nerezového hrnca a zalejeme ho vodou tak, aby bolo zakryté.
Ďalším krokom je varenie ovocia na silnom ohni, kým nezmäkne. Medzitým odstránime penu, ktorú začnú vytvárať.
Potom šťavu precedíme cez cedidlo a zvyšné ovocie z hrnca prepasírujeme na sitku s jemnými okami, pričom ho zbavíme šupiek. Toto marhuľové pyré pridáme späť do šťavy a opäť všetko povaríme asi 5 minút. Marhuľové pyré nalejte do sterilizovaných pohárov, zavrite ich a pasterizujte.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Prečo by seniori mali zaradiť horkú čokoládu do svojho jedálnička? 4 zdravotné benefity
Odborníčka navrhuje, ako si zlepšiť metabolické zdravie. Oplatí sa oň starať
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.