29.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/grafvision).
Tento chlieb prekvapí nielen svojou chuťou, ale aj trvanlivosťou, ktorá býva u klasických chlebov márna. Jeho tajomstvo spočíva v nezjavnej prísade, ktorá mu dodáva jedinečný charakter. Čo robia zemiaky v chlebe? Pripravte si chlieb podľa týchto tipov a už vás nebudú lákať chleby kupované v obchode.
Zemiaky v chlebe? Táto myšlienka sa zdá byť prekvapujúca, ale v skutočnosti má dlhú históriu. V časoch nedostatku museli byť gazdinky kreatívne a zemiaky sa ukázali ako ideálny doplnok. Táto nezvyčajná prísada si rýchlo získala srdcia domácich pekárov a dodala chlebu nový charakter. Z jednoduchého riešenia sa zrodila tradícia, ktorá pretrvala celé generácie. Vďaka jeho jedinečným vlastnostiam je ťažké odolať pokušeniu domáceho pečenia. Keď ho spoznáte, určite si budete chcieť upiecť vlastný bochník.
Čo dodávajú zemiaky chlebu? Ostatné prídavné prísady sú v úzadí
Zemiaky v chlebe sú praktickou ingredienciou, ktorá významne ovplyvňuje kvalitu domáceho pečiva.
- Udržujú chlieb dlho čerstvý, pretože prirodzene zadržiavajú vlhkosť, čím účinne zabraňujú jeho rýchlemu vysychaniu.
- Ovplyvňujú aj štruktúru cesta, vďaka čomu je mäkšie a pružnejšie.
- Výsledok? Chlieb sa ľahko krája a výborne chutí.
- Zemiaky navyše obohacujú vôňu chleba a dodávajú mu jemný nádych, ktorý ho odlišuje od klasického pečiva.
Upečte ho raz a rýchlo sa stane neodmysliteľnou súčasťou vašich raňajok.
Z čoho sa vyrába zemiakový chlieb? Nevyžaduje veľa prísad
Tajomstvo chleba spočíva v správnom výbere zemiakov.
- Najlepšie je použiť uvarené a dôkladne roztlačené zemiaky.
- Najlepšou voľbou bude pyré z predchádzajúceho dňa. Jeho krémová konzistencia zaručí, že bochník bude dokonalý.
Potrebné ingrediencie:
- 500 g pšeničnej múky,
- 250 g varených zemiakov (pyré),
- 5 g sušeného droždia,
- čajová lyžička soli,
- čajová lyžička cukru,
- 250 ml vlažnej vody.
Kedy pridávať zemiaky do chleba? Krok za krokom k úspešnému pečeniu
Postup prípravy zemiakového chleba je jednoduchý a nevyžaduje si žiadne špeciálne zručnosti. Stačí len trochu trpezlivosti, aby vzniklo poddajné cesto, ktoré vás po upečení poteší svojou chuťou a vzhľadom. Nižšie nájdete presné pokyny, ktoré vás prevedú celým procesom.
- Rozpustite droždie vo vlažnej vode s cukrom a potom ho zmiešajte s múkou, zemiakmi a soľou.
- Zmes hnetieme 8 až 10 minút, kým sa nestane pružnou a hladkou.
- Uhnetené cesto odložte prikryté na teplé miesto asi na hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Vytvarujte bochník alebo zmes preložte do obdĺžnikovej formy.
- Pečte vo vyhriatej rúre pri 200 stupňoch 30 – 40 minút, kým kôrka nie je zlatistá.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vezmem starý chlieb a zalejem ho. Po usmažení mám chutný dezert pre celú rodinu
Urobila som tieto buchty a zbláznila som sa. Mäkké ako obláčik a lepšie ako z pekárne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.