1.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NoirChocolate).
Niektoré koláče sa nám veľmi spájajú s našou mamou, babičkou alebo všeobecne s uplynulými rokmi. Jedným z nich je nepochybne metrový koláč. Tento zákusok chutí naozaj dobre a najdôležitejší je určite pudingový krém. Ako pripraviť metrový koláč tak, aby chutil ako za starých čias? Tento recept nikdy nesklame.
Metrový koláč je neodmysliteľnou súčasťou stretnutí pri rodinnom stole, či už počas sviatkov alebo nedeľného popoludnia pri káve. Ten najchutnejší piekli naše babičky, ktoré do jeho prípravy vložili veľa srdca. Dnes môže tento tradičný recept využiť každý a vychutnať si jedinečnú chuť dvojfarebného koláča s lahodnou pudingovou zmesou.
Metrový koláč – ideálny na každú príležitosť
Ingrediencie na svetlý korpus:
- 1 šálka celozrnnej hladkej múky
- približne 2/3 šálky cukru
- 3 vajcia
- lyžička vanilkového cukru
- 1/4 šálky oleja
- 2 lyžice vody
- čajová lyžička prášku do pečiva
Tmavý korpus:
- približne 2/3 šálky celozrnnej hladkej múky
- 2 lyžice kakaa
- 2/3 šálky cukru
- lyžica vanilkového cukru
- 3 vajcia
- 1/4 šálky oleja
- 2 PL vody
- čajová lyžička prášku do pečiva
Pudingový krém:
- 250 g masla
- 2/3 šálky práškového cukru
- 2 šálky mlieka
- 2 lyžice zemiakovej múky
- čajová lyžička vanilkového cukru
- 4 žĺtky
Metrový koláč – spôsob prípravy:
- Začneme prípravou svetlého korpusu. Oddeľte žĺtky od bielkov a bielky vyšľahajte do tuhej peny. Počas šľahania postupne pridávajte cukor a vanilkový cukor. Bez toho, aby ste prestali miešať, pridávajte po jednom žĺtku. Keď sa prísady spoja, opatrne prilejte olej a vodu.
- Potom prisypte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Keď je cesto hladké, vložte ho do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Celé to pečte asi 40 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov.
- Tmavý korpus pripravte rovnakým spôsobom ako svetlý koláč, len do neho pridajte kakao. Po vybratí z rúry a vychladnutí nakrájajte oba koláče na plátky hrubé asi 2 cm.
- Kým sa koláče pečú, pripravte si pudingovú zmes. Začnite tým, že zvarte 1,5 šálky mlieka s cukrom a vanilkovým cukrom. Zvyšok mlieka dôkladne zmiešajte so žĺtkami a zemiakovou múkou. Potom opatrne vlejte do vriaceho mlieka, pričom intenzívne miešajte (inak sa vytvoria hrudky). Celú zmes varte asi minútu, kým puding nezhustne. Keď puding vychladne, vymiešajte maslo mixérom do nadýchanej peny a pridajte ho do vychladnutého pudingu. Dôkladne premiešajte.
- Potom plátky koláča bohato potrite pudingovou zmesou a striedajte tmavý a svetlý korpus. Zvyšnú zmes rozotrite na vrch koláča. Tortu vložte do chladničky, aby zmes stuhla.
- Medzitým si pripravte čokoládovú polevu. Do rozpusteného masla pridajte kakao, práškový cukor a mlieko a dôkladne premiešajte, ale nevarte. Hotovú polevu rozotrite na koláč a vložte späť do chladničky, aby stuhla. Hotový metrový koláč nakrájajte na šikmé rezy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jednoduchý koláč, ktorý nemusíte piecť. Na prípravu božského dezertu potrebujete len sušienky a krém
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.