1.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/komokvm).
Konzumácia surových vajec je už dlho predmetom mnohých sporov a výživových mýtov. Sú naozaj bohatým zdrojom živín, ktoré naše telo dokáže lepšie vstrebať? Je ich konzumácia v surovom stave bezpečná pre zdravie? V súvislosti s týmito otázkami odborníci varujú pred rizikami spojenými s konzumáciou vajec v nespracovanej forme.
Riziká salmonely
Hlavným problémom, ktorý by mal znepokojovať zástancov konzumácie surových vajec, je potenciálne riziko nákazy salmonelou. Práve tá môže spôsobiť vážnu otravu jedlom.
- Na minimalizovanie tohto rizika je potom nevyhnutné dodržiavať prísne hygienické pravidlá a vyberať si výrobky od dôveryhodných dodávateľov.
- Dôležité je tiež aj pamätať na skladovanie vajec pri správnej teplote a vyhýbať sa konzumácii poškodených vajec.
Surový vaječný bielok – problém s biotínom
Surový vaječný bielok obsahuje avidín, ktorý viaže biotín (vitamín B7, ktorý je zodpovedný za syntézu mastných kyselín, nukleových kyselín, aminokyselín a hormónov, ako aj za normálny metabolizmus, hojenie kože a procesy zrážania krvi), čím bráni jeho vstrebávaniu v tele.
- Hoci príležitostný príjem surových bielkovín nespôsobí okamžité vedľajšie účinky, pravidelný príjem vo veľkých množstvách môže viesť k ich nedostatku.
Žĺtok – cenný, ale rizikový
Na druhej strane, žĺtok v surovom vajci, hoci je bohatý napríklad na vitamíny a zložky prospešné pre zdravie očí, môže byť tiež zdrojom salmonely.
- Zdravšie a bezpečnejšie je konzumovať žĺtok po tepelnej úprave.
Mýty o surových vajciach
- Hoci niektoré ľudové postupy pripisujú surovým vajciam vlastnosti, ktoré pomáhajú regenerácii hlasiviek alebo svalov, neexistujú žiadne vedecké dôkazy, ktoré by tieto tvrdenia potvrdzovali.
- To isté platí aj o presvedčení, že surové vajcia majú pozitívny vplyv na žalúdok alebo pľúca – veda neposkytuje dostatočné argumenty na podporu týchto presvedčení.
Rizikové skupiny
- Surovým vajciam by sa preto mali vyhýbať najmä osoby staršie ako 65 rokov, osoby s poruchami imunity, zápalovými ochoreniami čriev a malé deti.
Hoci štatistiky uvádzajú, že riziko nákazy salmonelou je relatívne nízke, ak sa vyskytne, zdravotné následky môžu byť veľmi vážne.
Konzumácia surových vajec je preto spojená s rizikami, ktoré môžu prevážiť potenciálny prínos ich konzumácie. Zo zdravotných a bezpečnostných dôvodov sa odporúča konzumovať ich až po vhodnej tepelnej úprave.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto uvarené vajcia nemajú žiadnu živiny. Bežná chyba
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.