1.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rainbow33).
Tento koláč je sladká klasika, ktorá sa hodí na každú príležitosť. Kombinácia krehkého cesta, sladkého krému a aromatických orechov je ideálna na rodinné oslavy a jesenné víkendy pri káve alebo čaji. Navyše, tento krehký koláč sa takmer vždy dokonale vydarí, je naozaj ťažké ho pokaziť. Najmä ak použijete náš recept.
Krehký koláč s krémom a bezé je kombináciou jednoduchých ingrediencií, ktoré spolu vytvárajú jedinečnú chuťovú kompozíciu. Krehké cesto s marmeládou, jemným krémom a pusinkami, posypané chrumkavými mandľami alebo vlašskými orechmi, je dokonca ideálnou voľbou, keď chcete urobiť dojem na svojich hostí!
Recept na krehký koláč s krémom, džemom a pusinkami
Suroviny na krehké cesto:
- 500 g pšeničnej múky
- 250 g masla
- 5 žĺtkov
- 150 g práškového cukru
- 2 lyžičky prášku do pečiva
Ingrediencie na pusinky:
- 5 bielkov
- 250 g cukru
- 1 polievková lyžica zemiakovej múky (solamyl)
Dodatky:
- 300 g kyslej marmelády (najlepšie ríbezľovej)
- 100 g mandľových lupienkov alebo nasekaných vlašských orechov
Prísady na krém:
- 500 ml mlieka
- 2 balenia vanilkového pudingu bez cukru
- 200 g masla
- 2 PL práškového cukru
Príprava krémového koláča
- Príprava krehkého cesta
Začnite miesením krehkého cesta. Preosejeme múku, pridáme prášok do pečiva, maslo, práškový cukor a žĺtky. Prísady rýchlo vymiesime na hladké cesto, ktoré rozdelíme na dve rovnaké časti. Prvú časť cesta vložíme na dno obdĺžnikovej formy vyloženej papierom na pečenie. - Marmeládová a pusinková vrstva
Koláč potrieme ríbezľovou marmeládou – kyslastá chuť je skvelým kontrastom k sladkosti krému a pusiniek. Potom vyšľaháme bielky na tuhý sneh a postupne pridávame cukor, kým sa zmes nezačne lesknúť. Nakoniec prisypte zemiakovú múku a jemne premiešajte. Bezé rozotrieme na marmeládu a posypeme mandľovými lupienkami alebo orechmi. Pečte pri 180 °C približne 40 minút, kým pusinky nezhnednú. Opakujte s druhou časťou koláča. - Príprava pudingového krému
Puding uvaríme s mliekom podľa pokynov na obale. Nechajte ho vychladnúť. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do nadýchanej peny, potom pridáme vychladnutý puding. Krém by mal byť hladký a jednoliaty, bez hrudiek. - Zostavenie koláča
Na jedno upečené cesto natrieme rovnomernú vrstvu pudingového krému, potom ho prikryjeme druhým cestom, pusinkou nahor. Jemne pritlačte, aby sa vrstvy spojili. - Uloženie do chladničky
Hotový koláč chutí najlepšie po niekoľkých hodinách strávených v chladničke. Vďaka tomu sa ingrediencie „spoja“ a krém a pusinky získajú správnu konzistenciu.
Hoci je tento recept výborný sám o sebe, možno ho vylepšiť niekoľkými ďalšími prísadami – ovocím alebo karamelizovanými orechmi, prípadne ho podávať so zmrzlinou. Ale pozor, pretože okrem explózie chuti to bude aj poriadna dávka cukru.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jednoduchý koláč, ktorý nemusíte piecť. Na prípravu božského dezertu potrebujete len sušienky a krém
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.