02.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jak149).
Zázvor je rastlina všeobecne známa svojimi hrejivými a liečivými vlastnosťami. Tento neuveriteľne aromatický oddenok sa oplatí pridávať do čaju a jedál na posilnenie imunity, proti prechladnutiu alebo na chudnutie. To však nie sú jediné výhody zázvoru. S čím ešte pomáha? Aké sú jeho vlastnosti a ako pestovať zázvor v kvetináči? Na tieto a ďalšie otázky nájdete odpovede v článku.

Foto: shutterstock/Jak149
Zázvor – vlastnosti
Zázvor (Zingiber officinale) je kultúrna rastlina, ktorá patrí do čeľade zázvorovitých. Pestuje sa najmä v juhovýchodnej Ázii, Indii, Číne, Malajzii alebo na Novej Guinei. Táto exotická rastlina je samozrejme jedlá a používa sa aj v kozmetickom priemysle.
Je to tropická rastlina s podlhovastými, tmavozelenými listami. Zvyčajne dorastajú do výšky až 1,5 metra. Zaujímavosťou je, že zázvor sa vyznačuje aj krásnymi farebnými kvetmi. Na druhej strane koreň sa vyznačuje svetlohnedou farbou a štipľavou chuťou. Je hrubý a vláknitý. Za zmienku stojí, že našiel široké využitie v kuchyni ako hrejivé korenie.
V ľudovom liečiteľstve sa koreň, alebo skôr oddenok, veľmi často používa na liečebné účely. Každý asi pozná použitie zázvoru pri prechladnutí. Najčastejšie sa používa čerstvý oddenok, zatiaľ čo sušená verzia sa používa menej často. Zázvor je všeobecne známy a cenený aj na Slovensku. Dôležité je, že použitie práškového zázvoru má iné účinky ako použitie čerstvého zázvoru, ktorý má silnejší účinok.
Ako pestovať zázvor v kvetináči?
Zázvor je možné pestovať doma, ak mu poskytnete správne podmienky. Musíte si uvedomiť, že by sa mal pestovať iba v kvetináčoch alebo debničkách v domácnosti. Čo potrebuje zázvor, aby zdravo rástol v nádobe?
- Široký a plytký kvetináč alebo debničku (nie menej ako 20 cm v priemere na jeden odnož). Nádoba by mala mať vyrezané drenážne otvory a na dne hrubú vrstvu drenáže.
- Teplotu v rozmedzí 22 – 25 °C.
- Vhodne svetlé alebo aspoň dobre osvetlené miesto, ale nie na plnom slnku (najlepšie je umiestniť kvetináč napríklad na parapet za záves).
- Pravidelné kropenie pôdy a listov rastliny a výdatné zalievanie počas horúcich dní.
- Hnojenie počas obdobia intenzívneho rastu.
- Humusovitý, priepustný substrát, najlepšie s neutrálnym pH, napríklad univerzálna kvetinová zemina zmiešaná s keramzitom alebo hrubým pieskom.
Kedy zasadiť zázvor do kvetináča?
Mali by ste ho zasadiť koncom zimy, najlepšie koncom februára alebo začiatkom marca. Na tento účel použite zdravé odnože rastliny zakúpené napríklad v obchode s potravinami alebo v obchode s biopotravinami. Vyberajte kúsky, ktoré sú pevné a majú viditeľné svetlozelené „oči“. Ako zasadiť zázvor do kvetináča?
- Ak je odnož, ktorú ste kúpili, malá, môžete ju zasadiť vcelku. Predtým ho namočte na 24 hodín do vlažnej vody.
- Veľký oddenok je dobré rozdeliť na menšie časti tak, aby každá mala aspoň jedno „oko“. Po tejto úprave by ste mali zázvor na jeden alebo dva dni odložiť na teplé miesto. Tkanivá rastliny sa potom vyliečia. Potom ich namočte do vody podobne ako malé odnože vcelku.
- Ďalším krokom je zasadenie rastliny do kvetináča. Oddenok v nádobe je potrebné umiestniť vodorovne, potom ho zasypať asi 2 cm zeminy a nakoniec výdatne zaliať.
- Kvetináč možno zakryť potravinárskou fóliou. Vďaka tomu rastlina vyklíči oveľa rýchlejšie.
- Poslednou fázou je umiestnenie kvetináča s čerstvo zasadeným zázvorom na parapet (najlepšie vedľa radiátora). Prvé účinky zaznamenáte približne po 2 týždňoch.
Ako sa starať o zázvor v kvetináči? Počas obdobia intenzívneho rastu, t. j. od júna do júla, by sa mala rastlina pravidelne prihnojovať tekutým hnojivom. Vhodným hnojivom je napríklad biohumus. Počas leta možno nádobu s rastlinou umiestniť na balkón alebo terasu. Dbajte však na to, aby zázvor nebol vystavený silnému slnečnému žiareniu.
Aké vlastnosti má zázvor?
Zázvorové odnože sa v kuchyni aj v ľudovom liečiteľstve využívajú už viac ako 3000 rokov. Jeho liečivé vlastnosti boli navyše viackrát vedecky dokázané. Okrem toho je zázvor jedným z prvých korenín, ktoré sa do Európy dostali z Ďalekého východu. Popri kurkume je to najzdravší oddenok na svete. Obsahuje:
- vodu,
- bielkoviny
- tuk,
- sacharidy,
- vitamíny B1, B2, B9, C a E,
- vápnik
- fosfor
- železo,
- horčík,
- draslík,
- éterické oleje.
Aké má zdraviu prospešné účinky?
Každý, kto aspoň raz v živote ochutnal zázvor, dobre vie, že má štipľavú chuť – najmä ak sa používa surový. Pri zahriatí sa však pálivá zlúčenina v oddenku, nazývaná gingerol, mení na sladký zingerón. V prípade tejto rastliny nie je chuť najdôležitejšia. Oddenok zázvoru pomáha pri rôznych ochoreniach:
- podporuje boj proti nadváhe,
- pomáha správnemu fungovaniu žalúdka a znižuje nevoľnosť a zvracanie, ako aj pálenie záhy,
- pomáha pri morskej chorobe a astme,
- zmierňuje bolesti dutín,
- pomáha regulovať hladinu cukru v krvi,
- urýchľuje metabolizmus,
- posilňuje imunitu.
Ak vás bolia svaly, vyskúšajte masáž zázvorovým olejom, ak ste prechladli, môžete piť čaj s nastrúhaným oddenkom alebo nápoj zo zázvoru, medu a citróna.
Výnimočné vlastnosti zázvoru sa oceňujú nielen v prírodnej medicíne, ale aj v starostlivosti o telo a vo všetkých druhoch kozmetiky. Často je zložkou parfumov. Jedinečný aromatický tón zázvoru sa objavuje v spoločnosti korenia alebo kardamónu a zvyšuje intenzitu vône mnohých mužských kozmetických prípravkov.
Zázvor nájdete v šampónoch a kondicionéroch na vlasy. Jeho prítomnosť spomaľuje starnutie pokožky hlavy a pomáha dosiahnuť silné, zdravé a husté vlasy. Zázvorový extrakt alebo olej sa používa aj v prípravkoch na chudnutie a modelovanie a dokonca aj v prípravkoch proti celulitíde. Zázvor pomáha stimulovať krvný obeh, čo urýchľuje spaľovanie tukov a zabraňuje ich hromadeniu. S jeho pomocou si môžete vyrobiť aj vlastný domáci peeling, ktorý vám pomôže vyhladiť a hydratovať pokožku.
Ak to zhrnieme, zázvor je veľmi zdravá rastlina, ktorá pôsobí podporne na organizmus, je mimoriadne chutná a pri pestovaní v kvetináči vyzerá krásne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zázvorový čaj: kedy sa oplatí siahnuť po odvare zo zázvoru?
Zvyšuje imunitu a metabolizmus. Zlatý nápoj
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.