2.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (shutterstock/from my point of view).
Tu je klasika slovenskej kuchyne, ktorá sa teší trvalej obľube. Fašírky sú ideálne na večeru. Pripravujú sa ľahšie ako bravčové rezne a zároveň sú univerzálne – ťažko nájdete niekoho, kto by ich nemal rád. Hoci sa recept na fašírky zdá byť nekomplikovaný, existuje niekoľko trikov, ktoré toto jedlo posunú na vyššiu úroveň. Jedným z nich je pridanie výrobku, ktorý dodá mäsu výraznú chuť a urobí ho šťavnatým.
Fašírky – komfortné jedlo v najčistejšej podobe
Spájajú sa s domácimi večerami, rodinným teplom aj chuťou detstva. Jedným z dôvodov, prečo sú fašírky také obľúbené, je ich jednoduchá príprava. Základné suroviny, ako je mäso, vajce, strúhanka a korenie, sú dostupné v každej kuchyni. Môžu sa podávať so zemiakmi, krúpami, ryžou alebo aj v žemli, čím sa z nich stanú domáce hamburgery. Fašírky máme radi nielen pre ich všestrannosť, ale aj pre možnosť jednoduchej úpravy receptu. Rôzne koreniny a prísady vám umožnia prispôsobiť chuť podľa vašich predstáv.
Ako by mal vyzerať dokonalá fašírka?
- Dokonalá fašírka je predovšetkým šťavnatá. Pre kuchára nie je nič horšie ako vybrať z panvice porciu mäsa, ktorá je suchá ako trieska.
- Fašírka by mala byť na povrchu ľahko opečená, čo sa ľahko dosiahne obalením v strúhanke.
- Dôležité je aj správne vyváženie korenia – soľ, korenie, cesnak a cibuľa sú základom, ale existujú aj ďalšie prísady, ktoré zvýraznia chuť pokrmu, napríklad majoránka.
- Posledným pilierom chutnej večere je konzistencia. Zmes na fašírky musí byť správne spojená, ale nie príliš pevná. Príliš veľa strúhanky potom môže pokaziť štruktúru.
Mäso bude šťavnaté a chutné. Do mletého mäsa pridajte jednu polievkovú lyžicu
Nezrejmou prísadou, ktorá zlepšuje chuť mletého mäsa, je horčica. Skvele zvýrazňuje chuť mäsa a zároveň robí fašírky aj aromatickejšími a šťavnatejšími. Vďaka svojej kyslosti jemne zvýrazňuje chuť a dodáva akcent, ktorý potom rozbíja jednotvárnosť tradičného receptu.
- Horčica tiež pomáha udržať mäso šťavnaté počas vyprážania.
- Okrem toho môžete experimentovať s rôznymi druhmi – od klasickej cez francúzsku až po výrobok s pridaným medom – a dodať tak svojmu pokrmu jedinečný charakter.
Recept na mleté fašírky s horčicou
Zmena v recepte nie je veľká a nepridáva veľa práce v kuchyni. Prídavok horčice môžete zahrnúť do svojho obľúbeného receptu na fašírky alebo použiť napríklad náš recept.
Ingrediencie:
- 500 g mletého mäsa (najlepšie bravčového a hovädzieho)
- 1 vajce
- 1 cibuľa
- 1 kaiserka
- 2 polievkové lyžice obľúbenej horčice
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 PL strúhanky
- 100 ml mlieka alebo vody
- olej na vyprážanie
- soľ a korenie podľa chuti
Príprava:
- Cibuľu nakrájajte nadrobno a potom orestujte na jednej polievkovej lyžici oleja. Cesnak pretlačte cez lis.
- Do hlbokej misy nalejte mlieko alebo vodu a namočte kaiserku. Nechajte potom odkvapkať.
- Mäso vložte do misy, pridajte zosklovatenú cibuľu, cesnak, vajce, strúhanku aj horčicu.
- Dochuťte potom soľou a korením. Dôkladne premiešajte.
- Zo zmesi vytvorte malé fašírky. Každú potom obaľte v strúhanke a opečte z oboch strán na rozpálenom oleji.
- Po vybratí fašíriek z panvice nechajte prebytočný tuk odkvapkať napríklad na papierovej utierke.
Po prvom súste uvidíte, že pridanie horčice dáva klasickým fašírkam z mletého mäsa nový rozmer.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tieto rezne mám radšej ako bravčové. Sú šťavnaté a aromatické, pretože cestíčko obsahuje žltú zložku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.