Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Recept na piškótu, ktorá vždy vyjde. Nikdy nespadne a je nadýchaná ako obláčik

3.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako upiecť dobrý piškótu, aby nespadla? Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, to nie je až také ťažké. Stačia vám...

3.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).

Ako upiecť dobrý piškótu, aby nespadla? Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, to nie je až také ťažké. Stačia vám čerstvé suroviny a niekoľko jednoduchých trikov a váša pičkóta bude stúpať až do nebies. Pozrite si náš recept na nadýchanú piškótu, ktorá je ideálna na prípravu torty.

Foto: shutterstock/New Africa

Kľúčom k úspechu pri tvorbe chutnej torty nie je sladký krém alebo dozdobenie, ale mäkká, dokonale nadýchaná piškóta. Mnohí ľudia si myslia, že upiecť takúto piškótu je veľmi náročné, ale v rozpore so zdaním, ak máte dobrý recept, nemusíte na ňu vynaložiť príliš veľa úsilia. Stačí niekoľko základných surovín a niekoľko jednoduchých trikov našich starých mám a dokonalá piškóta je hotová. Pozrite si, ako ju pripraviť.

Aká je najlepšia múka na piškótu? Jednoduchý recept

Skôr ako sa pustíme do receptu, vybavte sa všetkými potrebnými prísadami.

Na upečenie jemnej piškóty budete potrebovať:

  • 6 veľkých vajec
  • 1 plnú šálku cukru
  • 1 šálku múky, najlepšie tortovej
  • pol šálky zemiakovej múky
  • 1 lyžičku liehu alebo iného silného alkoholu (prípadne môžete použiť 1,5 lyžičky octu)
  • prášok do pečiva
  • štipku soli

Jedným z tajomstiev mäkkého piškótového koláča sú kvalitné prísady.

Stačí niekoľko základných surovín a niekoľko jednoduchých trikov našich starých mám a dokonalá piškóta je hotová.
Foto: shutterstock/Towfiqu ahamed barbhuiya
  • Vajcia by mali byť čerstvé, najlepšie z krajiny alebo zo spoľahlivého zdroja, a múka dôkladne preosiata. Tým sa zabezpečí, že sa všetky ostatné prísady dobre spoja a rovnomerne vykysnú. Nezabudnite včas vybrať vajcia z chladničky, aby mali izbovú teplotu.
  • Je tiež dobré hneď si pripraviť všetko potrebné náčinie a odmerať jednotlivé výrobky. Je to dôležité, pretože pri pečení piškótového koláča ide o čas. Ušľahané bielky nemôžu príliš dlho čakať, preto je lepšie byť plne pripravený.

Nadýchaný piškóta – recept. Ako pripraviť piškótu, aby nebola suchá?

  1. Na začiatok si pripravte dve veľké misy a potom oddeľte bielka od žĺtkov. Urobte to veľmi opatrne, pretože aj náznak žĺtka v bielku môže spôsobiť, že sa bielok nebude dať vyšľahať.
  2. Žĺtky zmiešajte s alkoholom a práškom do pečiva a bielky vyšľahajte do tuhej peny spolu s cukrom a soľou. Nezabudnite, že cukor sa pridáva po častiach.
  3. Keď získate ľahkú, nadýchanú penu, pridajte žĺtkovú zmes a opäť premiešajte.
  4. Potom po častiach pridávajte preosiatu tortovú múku a zemiakovú múku, pričom všetko miešajte súčasne na nízkych otáčkach.

Čo môžem urobiť, aby piškóta po vybratí z rúry nespadla? Piškóta, ktorá sa vždy vyklopí

Najväčším problémom počas pečenia je padajúca pičkóta. Nezriedka sa stáva, že spadne hneď na konci pečenia alebo hneď po vybratí z rúry, napriek tomu, že na začiatku vyrástla. Hoci jej chuť zostane nezmenená, takýto základ na tortu už nevyzerá lákavo. Dá sa s tým niečo robiť? Našťastie, odpoveď znie áno. Stačí niekoľko šikovných trikov a piškóta zostane krásne nadýchaná.

  1. Najčastejšou chybou pri pečení piškóty je vymastenie okrajov formy maslom. Zvyčajne to robíme pri príprave iných koláčov, pretože to zabraňuje prilepeniu zmesi k forme. Pri piškótovej torte by sme mali urobiť niečo úplne iné. Dno formy vyložíme papierom na pečenie a boky necháme holé. Strany nevykladajte papierom na pečenie ani ich nemastite maslom. Piskóta sa po nich musí „šplhať“, aby bola nadýchaná.
  2. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a cesto vylejeme do formy. Piškóta by sa mal piecť približne 35 minút.
  3. Ďalším dôležitým aspektom je chladenie piškóty. Ak ju vyberiete z rúry hneď po uplynutí nastaveného času, piškóta sa môže kvôli veľkému teplotnému rozdielu prepadnúť. Odporúča sa nechať ju najprv niekoľko minút vychladnúť v rúre s pootvorenými dvierkami.
  4. Ak vás tlačí čas a potrebujete piškótu rýchlo vybrať z rúry, vyhoďte ju z výšky približne 30 cm. Znie to dosť absurdne, ale skutočne to funguje. Prečo hádzať piškóty? Pretože v ceste sa nahromadili vzduchové bubliny, ktoré pri chladnutí pomaly stúpajú a zhlukujú sa do väčších hmôt. Keď bublinky opustia cesto, to potom spadne. Hádzanie piškótou o pracovnú dosku však spôsobí, že bublinky vyjdú oveľa rýchlejšie, takže vrchná časť sa nestihne vyprázdniť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Jednoduchý koláč, ktorý nemusíte piecť. Na prípravu božského dezertu potrebujete len sušienky a krém

Bez námahy vyčistíte aj ten najznečistenejší plech na pečenie. Bude vyzerať ako nový


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Záhrady 2025: Výbuch farieb, exotika a psí raj priamo pred vaším domom!

18.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/J.photo). Už žiadne sterilné trávniky „od pravítka“ a nudné kvetinové záhony! Rok 2025 prináša do našich záhrad novú vlnu…

Takto pripravíte najlepšiu plnku na makový koláč. Nepridávajte do nej mlieko

18.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Madeleine Steinbach). Príprava dokonalej makovej zmesi si vyžaduje nielen starostlivosť, ale aj premyslený výber ingrediencií. Hoci sa mnohí stále…

Päť zložiek, ktoré môžete pridať do šampónu, aby vaše vlasy rástli rýchlejšie

18.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fongbeerredhot). Snívate o krásnych, zdravých a dlhých vlasoch? Nemusíte hľadať ďaleko ani míňať peniaze na kúpu špičkovej kozmetiky za…

Ako obnoviť svetre bez holiaceho strojčeka a valčeka? Použite to, čo máte doma

18.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ruvinska Tetiana). Žmolky na vlnených a pletených odevoch sú postrachom mnohých z nás. Tieto nevzhľadné guľôčky, ktoré sa objavujú…

Zmiešajte tri zložky a nastriekajte ich na nábytok. Rýchlo sa zbavíte prachu

18.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Media Whale Stock). Prach sa usadzuje v každej domácnosti a jeho odstránenie sa zdá byť len triviálnou záležitosťou. Ak…

Auto Trendy

Ako zabrániť pokutám v zimných mesiacoch.

18.12.2024 Redakcia Auto trendy - Jazda v zime má svoje špecifiká a riziká. V prvom rade sneh často zanáša evidenčné čísla a zadné svetlá, pritom za takýto priestupok môžete dostať…

Farebný štít pre váš motor: Čo všetko dokáže farebná tekutina?

18.12.2024 Redakcia Auto trendy - Kto by si bol pomyslel, že farebná tekutina vo vašom aute má oveľa viac schopností, ako len chrániť motor pred mrazom? Predstavujeme vám nemrznúcu zmes…

Čínske značky expandujú: Výroba na starom kontinente naberá na obrátkach.

18.12.2024 Redakcia Auto trendy - Čínske automobilky majú nový plán, ako sa vysporiadať s vysokými clami Európskej únie. Prenikajú na európsky trh bez obmedzení – stačí presunúť výrobu priamo do…

Auto, ktoré vás spozná skôr, než si sadnete za volant.

18.12.2024 Redakcia Auto trendy - Predstavte si svet, kde auto rozpozná váš príchod ešte predtým, ako sa dotknete kľučky, a automaticky vyhodnotí vaše potreby. Nie je to sci-fi, ale reálna…

Vodné kladivo: Tichý ničiteľ vášho motora, ktorý skrýva každá hlboká mláka!

18.12.2024 Redakcia Auto trendy - Najprv si uvedomte, že sychravá zima často spôsobuje povodne, pritom vytvára hlboké kaluže, a následne zhoršuje jazdné podmienky. Mnohí vodiči podceňujú riziko, ktoré predstavujú mláky…

Elektrické autá na dosah každému? Číňania zrazili ceny batérií na historické minimum!

18.12.2024 Redakcia Auto trendy - Cena batérií pre elektromobily zažíva historický prepad. Čínski výrobcovia nielenže podkopali konkurenciu, ale aj otvorili brány elektromobility masám. Stojíme na prahu zásadnej zmeny v automobilovom…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov