3.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Picture Partners).
Z čoho sa vyrába marocká polievka harira? Táto lahodná polievka je ideálna na chladné zimné večery. Má vynikajúcu chuť, je mimoriadne sýta a hrejivá a ľahko sa pripravuje.
Nielen fotografie a videá nám umožňujú vrátiť sa so spomienkami na naše obľúbené miesta na svete, ktoré sme navštívili. Veď cestovanie nie je len o obrazoch a zvukoch, ale aj o chutiach a vôňach. Preto ak si chcete v mysli zaspomínať na nedávnu cestu, oplatí sa pripraviť jedlo, ktoré je pre ňu typické. V prípade Maroka to bude určite neuveriteľne aromatická a chutná polievka harira.
Z čoho je vyrobená harira? Lahodná polievka ideálna na jesenné a zimné obdobie
Marocká kuchyňa je známa svojou intenzitou, farbami a veľkým množstvom aromatického korenia. Práve to ju robí takou charakteristickou. Nie je to inak ani v prípade hrejivej a sýtej polievky harira, ktorej hlavnými ingredienciami sú paradajky a cícer. Túto ideálnu sladkokyslú kombináciu dopĺňa jemné hovädzie mäso. Čo presne potrebujete na jej prípravu?
Zloženie:
- 400 g hovädzieho mäsa
- 0,5 litra zeleninového vývaru
- 1,5 litra horúcej vody
- 3 veľké paradajky (alebo konzervované paradajky)
- 2 stredne veľké cibule
- neúplná šálka suchej cícerovej múky (asi 3/4)
- 80 g zelenej šošovice (6-8 PL)
- nasekaná petržlenová vňať
- nasekaný koriander
- olivový olej
- po jednej čajovej lyžičke nasledujúcich korenín: škorica, zázvor, feferónka (alebo kajenské korenie), kurkuma, koriander a dve čajové lyžičky rasce, trochu šafranu, korenie a soľ podľa chuti
- niekoľko lyžíc jemných cestovín
- trochu vody a múky na zahustenie
TIP! Ak máte radšej jemnejšie mäso, môžete použiť 0,5 kg kuracích filiet a kurací vývar. Ochuťte ich kurkumou a kari korením, potom ich opečte dohneda.
Aké sú dobré polievky na večeru? Inšpirujte sa Marokom
Večer pred plánovanou prípravou polievky vezmite cícer, vložte ho do misky a zalejte veľkým množstvom vody. Nechajte ich namočené a na druhý deň ich uvarte do mäkka v osolenej vriacej vode. Čo robiť ďalej?
- V hlbokej panvici rozohrejte olivový olej a potom pridajte cibuľu nakrájanú na kocky. Orestujte ju a keď zosklovatie, pridajte nakrájané paradajky a mäso. Smažte 10 minút.
- Po uplynutí času nalejte do celku vývar, pridajte scedený cícer, korenie, koriander a petržlenovú vňať.
- Premiešajte a smažte ďalších 15-20 minút.
- Po tomto čase prilejte vodu a varte prikryté na miernom ohni, kým cícer a mäso nezmäknú. Potom pridajte šošovicu.
- Varte ešte niekoľko minút, potom pridajte cestoviny a vodu zmiešanú s múkou na zahustenie.
- Premiešajte a varte 10 minút, kým nie sú cestoviny hotové.
- V prípade potreby dochuťte korením a soľou. Horúcu polievku podávajte ozdobenú koriandrom alebo petržlenovou vňaťou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Hrachová polievka ako z vojenského kotla. Zahreje vás, zasýti a po jej zjedení si každý ľahne.
Najlepšia polievka na prechladnutie. Je taká chutná, že zabudnete na vývar
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.