4.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/VITALII BORKOVSKYI).
Slovenský Štedrý večer bez kapra neexistuje a môžeme polemizovať o tom, či je to dobre alebo zle, ale táto ryba sa stala naozaj veľmi silnou súčasťou tradície štedrovečernej večere. Bohužiaľ, kapor nie je obľúbenou rybou väčšiny ľudí a niektorí dokonca odvracajú hlavu, keď pristane na stole. No pravda je taká, že kapor niekedy smrdí bahnom aj na dobrých pár metrov a to ľudí účinne odrádza od jeho konzumácie. Pritom to tak nemusí byť. Dnes vám dáme niekoľko tipov, ako dosiahnuť, aby bol kapor nielen chutný, ale aby ani nezapáchal na dne rybníka.
Kapor je jedným z najdôležitejších jedál, ktoré by mali byť na štedrovečernom stole, a táto tradícia trvá už mnoho desaťročí. Je pravda, že správne pripravený kapor môže byť skutočne chutný, ale ani ten najlepší recept vám nezaručí, že dostanete kapra, ktorého mäso nie je cítiť bahnom. Samozrejme, závisí to od chovu; ryby chované v čistých rybníkoch a správne kŕmené by tento charakteristický zápach nemali mať, ale koniec koncov, nie vždy si sme istí, odkiaľ tento kapor pochádza.
Páchne kapor bahnom? Máme na to patent, nejde o mlieko
Spomínam si, že kedysi dávno môj starý otec kupoval týždeň pred Štedrým dňom živé kapry z neďalekej farmy a počas tohto obdobia ryby plávali vo veľkej plechovej kadi, pričom starý otec z času na čas menil vodu. Tým sa mali určitým spôsobom „prefiltrovať“ a vyčistiť od bahna. Či tento spôsob fungoval, netuším, bola som vtedy malá a teraz už roky živé kapry kupujem, takže som mala možnosť vyskúšať aj iné spôsoby, aby sa z nich dostala bahenná aróma.
Vyskúšala som namáčanie rýb do vody so soľou. Áno, pachuť bahna bola menšia, ale mäso absorbovalo soľ natoľko, že sa jednoducho stalo nechutným. Kaprie zvony som tiež marinovala v citrónovej šťave, cesnaku a kôpri. Nebudem tvrdiť, že mäso vyšlo veľmi chutné, ale práve druhý spôsob sa ukázal ako hit.
Kapor a cmar – dokonalá kombinácia
Raz som sa rozprával so staršou susedou, ktorá mi naznačila svoj obľúbený spôsob prípravy kapra. Povedala, že ho už roky namáča do mlieka, ale posledných pár rokov sa spolieha na cmar a cibuľu. Jej patent som vyskúšala pred piatimi rokmi na Štedrý deň a musím povedať, že kapor nielenže nemá bahnitú chuť a vôňu, ale mäso je oveľa chutnejšie. Ako na to? Kúsky kapra bez šupín namočte na chvíľu do studenej vody so štipkou soli. Potom ho vložte do misky s prírodným cmar, dvoma nakrájanými cibuľami a niekoľkými bobkovými listami. Takto pripravenú rybu nechajte niekoľko hodín na chladnom mieste, potom ju sceďte a opečte. Tento kapor bude chutiť každému, dokonca aj tým, ktorí ho doteraz neznášali.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ani tento rok živý kapor v reťazci nebude. Kde ho zohnať?
Odmietate kapra pre bahnitú chuť? Stačí len pár plátkov. Bude si oblizovať prsty
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.