4.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock:KOHUKU)
Táto omáčka pochádza z francúzskej kuchyne a obohatí každé jedlo: od mäsa až po polievky. Stačí len trochu, aby ste dosiahli taký stupeň uspokojenia chuti umami, ktorý sa nedá porovnať s ničím iným. Kráľa omáčok si môžete pripraviť aj doma. Napriek dlhému času varenia nie je recept vôbec zložitý. A zo získaného množstva získate toľko, že časť môžete použiť priebežne a zvyšok zamraziť a mať zásobu až na niekoľko mesiacov. Vďaka jedinečnej „základnej matke omáčok“ budú jedlá chutiť ako z najlepších reštaurácií.
Čo je omáčka demi-glace?
Omáčka Demi-glace pochádza z Francúzska. Je to „materská“ omáčka, ktorá môže byť základom pre takmer akúkoľvek omáčku, ako aj samostatnou prílohou k jedlám. Vďaka dlhému vareniu kosti s kosťou má hĺbku chuti, ktorá nemá obdobu v „rýchlo pripravených“ jedlách. Tajomstvo spočíva v podstate demi-glace. Vďaka želatíne z kostí je omáčka veľmi hustá a po vychladnutí sa dá krájať nožom. Každý skúsený kuchár má vo svojej mrazničke zásobu „kráľa omáčok“, aby mohol kedykoľvek dodať jedlu nový chuťový zážitok.
Tmavá esencia sa hodí k akémukoľvek druhu mäsa: od kačacieho po hovädzie. Možno ju pridať aj do jednoduchého vývaru, aby sa z neho stal úplne nový pokrm. Niektorí ľudia majú pravidlo, že demi-glace sa najlepšie hodí k rovnakému druhu mäsa, ako sú kosti, ktoré použijete na prípravu omáčky, takže ak varíte vývar z teľacích kostí, výsledná glazúra bude najlepšie chutiť k teľacej pečeni, ale nie je to podmienka. Po príprave demi-glace ju môžeme úspešne rozdeliť na malé porcie a zamraziť, zachová si svoje vlastnosti a chuť až niekoľko mesiacov a my budeme môcť kedykoľvek rozmraziť porciu a vylepšiť chuť večere lahodnou omáčkou.
Recept na omáčku Demi-glace
Ingrediencie:
- 3 kg hovädzích kostí s kostnou dreňou (nakrájané)
- približne 0,5 kg mrkvy, koreňa petržlenu, zeleru a cibule
- 1 strúčik cesnaku
- približne 1,5 kg cibule
- 15 litrov vody
- fľaša suchého červeného vína
- polovica polievkovej lyžice soli
Príprava:
Pripravte si 2 plechy na pečenie. Predhrejte rúru na 220 stupňov. Na jeden plech dajte kosti a na druhý polovicu nakrájanej zeleniny (potretej olejom) (druhú polovicu ani cesnak nepečte). Zelenina môže byť umytá, ale nemusí byť ošúpaná. Pečte približne 1-1,5 hodiny. V 10 l hrnci zvarte 5 l vody a pridajte kosti, opečenú zeleninu a surovú zeleninu plus cesnak. Priveďte do varu a ďalej varte na miernom ohni. Keď sa voda vyvarí na polovicu, dolejte zvyšnú vodu. Tento krok bude potrebné opakovať, keď sa voda vyvarí. Takto varte minimálne 24 hodín, prípadne 48 hodín. Na konci by ste mali mať polovicu hrnca tekutiny (vrátane zeleniny a kostí).
Tekutinu preceďte a prelejte do menšieho hrnca. Pridajte fľašu vína a na miernom ohni zredukujte objem tekutiny na približne 500 ml. Omáčka by mala byť viditeľne hustá, ale nie konzistencie medu. Tekutina by mala pokryť obrátenú lyžicu. Omáčku potom môžete naliať napríklad do formičiek na kocky ľadu a zmraziť, alebo do nej môžete pridať bylinky a korenie a pripraviť z nej hotovú omáčku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nezrejmá prísada do fašírok. Budú sa vám rozplývať v ústach
Pridávajte do mletého mäsa namiesto strúhanky. Fašírky budú šťavnatejšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.