4.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Mnohí ľudia si nevedia predstaviť začiatok dňa bez výživných raňajok. Existuje celý rad možných jedál, ktoré nás môžu ráno lákať. Niektorí ľudia však musia venovať osobitnú pozornosť tomu, čo im pristane na tanieri. Hovoríme o diabetikoch. Čo nejesť na raňajky, keď máte zvýšenú hladinu cukru? Pozrite si tri najhoršie možnosti.
Čo by som mal jesť na raňajky, ak mám cukrovku?
Ak máte cukrovku, je dobré jesť vyvážené raňajky zo zdravých a nespracovaných potravín. Vyhýbajte sa potravinám s glykemickým indexom vyšším ako 55 a zamerajte sa na potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ktorá môže pomôcť zabrániť výkyvom hladiny glukózy v krvi. Patrí sem celozrnný chlieb a otruby.
Jedlo môžete doplniť zdrojom bielkovín – chudým mäsom, chudými mliečnymi výrobkami alebo vajcami. Nezabúdajte ani na zeleninu, ktorá pomôže dodať vitamíny a minerály potrebné pre správne fungovanie organizmu. Uhorky, reďkovky, šalát, paprika a paradajky môžu pomôcť vytvoriť chutné a zdravé raňajky.
Aké raňajky pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi? Príkladom jedla, ktoré môže pomôcť znížiť hladinu glukózy v krvi, je sendvič na báze celozrnného chleba s vareným vajcom, kúskom chudého studeného mäsa, šalátom, uhorkou a paradajkou. Netreba zabúdať ani na správnu hydratáciu – k raňajkám je dobré vypiť pohár minerálnej vody.
Čo nejesť na raňajky pri zvýšenej hladine cukru? Tri najhoršie návrhy
Existujú určité jedlá, ktorým je lepšie sa vyhnúť, keď máte zvýšenú hladinu cukru v krvi. Hoci nie sú veľmi zdravé, mnohí ľudia ich aj tak jedia na raňajky. Tu sú tri najhoršie návrhy, ktoré je lepšie nahradiť niečím zdravším:
- raňajkové cereálie s mliekom – mnohé z bežne dostupných raňajkových cereálií obsahujú vysoké množstvo cukru, a preto sa neodporúčajú ľuďom s cukrovkou;
- palacinky – palacinky vyrobené z pšeničnej múky sú síce chutné, ale majú vysoký glykemický index a v kombinácii so sladkou polevou (napr. čokoládovým krémom alebo džemom) môžu výrazne zvýšiť hladinu cukru v krvi;
- toasty – teplé sendviče z bieleho chleba majú vysoký glykemický index a ľudia s cukrovkou by sa im mali vyhýbať.
Samozrejme, uvedené raňajky sa dajú pripraviť aj so zdravšími náhradami. Ak chcete jesť obilniny, je lepšie zvoliť ovsené vločky. Na palacinky je dobré použiť ražnú múku a vynechať sladké polevy (možno ich nahradiť chudým tvarohom a malým množstvom malín alebo čučoriedok). Pri príprave toastov sa naopak oplatí zvoliť celozrnný chlieb.
Koľko chleba môže diabetik denne zjesť?
Pri diabetickej diéte sa odporúča vzdať sa bieleho pečiva, pretože má vysoký glykemický index. Je lepšie vyberať si viaczrnné výrobky, ktoré obsahujú veľa vlákniny a ich GI zvyčajne nepresahuje 55.
Je vhodné poradiť sa s lekárom, koľko chleba môžete zjesť, ak máte cukrovku. Odborník vám pomôže vybrať správne výrobky a odpovie na všetky otázky týkajúce sa vašej stravy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je špalda zdravšia ako pšenica? Vyznačuje sa jednou vzácnou zložkou
Cukrovka má svoj vlastný zápach. Nepodceňujte ju, keď ju ucítite
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.