6.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Drazen Zigic)
Kuracie cestoviny sú skvelým nápadom na chutnú a výživnú večeru bez ohľadu na príležitosť. Na ich prípravu nepotrebujete veľa zručností ani dlhé hodiny v kuchyni. Pozrite si naše recepty na najlepšie verzie.
Zdravé, chutné, výživné – každé z týchto slov plne vystihuje výhody kuracích cestovín. Okrem toho sa tento pokrm pripravuje mimoriadne jednoducho a dá sa pripraviť na mnoho spôsobov, napríklad pridaním vašich obľúbených ingrediencií.
Kuracie mäso s cestovinami ideálne na každú príležitosť
Na prípravu kuracieho mäsa s cestovinami môžete použiť rôzne druhy cestovín (špagety, penne, tagliatelle). Pokrm sa často obohacuje omáčkami na báze smotany, paradajok a byliniek, do ktorých sa pridáva sezónna zelenina, syr a korenie. Je to ideálna voľba na obed alebo večeru.
Recept na cestoviny s kuracím mäsom
Ingrediencie:
- 300 g cestovín (napr. penne alebo špagety)
- 2 kuracie prsia
- 200 ml 30% smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 2 lyžice olivového oleja
- 50 g strúhaného parmezánu
- hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- soľ, korenie, sladká paprika podľa chuti
Postup:
Kuracie prsia umyte, osušte a nakrájajte na kocky. Ochutíme soľou, korením a sladkou paprikou. Na panvici rozohrejte olivový olej a kuracie mäso opečte dozlatista, približne 5-7 minút. Odstavte bokom.
Na tej istej panvici orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak 2 – 3 minúty, kým nezmäknú a mierne nezozlátnu. Potom pridajte smotanu a priveďte ju do mierneho varu, znížte teplotu a varte asi 5 minút, aby omáčka zhustla. Do omáčky pridajte vyprážané kurča a dôkladne premiešajte. Varte ďalšie 2-3 minúty, aby sa chute spojili. Nakoniec pridajte nastrúhaný parmezán a čerstvo nasekanú petržlenovú vňať.
Medzitým uvarte cestoviny al dente podľa pokynov na obale. Scedíme ich a necháme si asi 1/4 šálky vody z varenia cestovín. Cestoviny vmiešajte do omáčky a ak je omáčka príliš hustá, pridajte trochu vody. Celé to podávajte horúce, posypané ďalším parmezánom a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Môžete si pripraviť aj ďalšiu verziu
Ingrediencie:
- 300 g cestovín (napr. penne, fusilli)
- 2 kuracie prsia
- 1 plechovka nakrájaných paradajok (400 g)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- soľ, korenie podľa chuti
- čerstvá bazalka alebo petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
Kuracie prsia nakrájajte na kocky a okoreňte soľou a korením. Na rozohriatej panvici s olejom opečte kuracie mäso dozlatista (približne 5-7 minút). Odstavte. Na tej istej panvici 2-3 minúty smažte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte konzervované paradajky, oregano a soľ a korenie. Varte na miernom ohni asi 5-7 minút, kým omáčka nezhustne.
Do omáčky pridajte opečené kurča a varte ďalšie 2-3 minúty, aby sa chute spojili. Cestoviny uvarte al dente podľa pokynov na obale, sceďte ich a pridajte do omáčky. Cestoviny vmiešajte do omáčky, ozdobte čerstvou bazalkou alebo petržlenovou vňaťou a podávajte.
Recept na univerzálnu omáčku na cestoviny s kuracím mäsom
Ingrediencie:
- 200 ml 30 % alebo 18 % krému
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 2 PL olivového oleja alebo masla
- 1 čajová lyžička múky (nepovinná, na zahustenie)
- 1/2 šálky zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 50 g strúhaného parmezánu
- soľ, korenie podľa chuti
- bylinky: oregano, bazalka, petržlenová vňať (nepovinné)
Postup:
Na panvici rozohrejte olivový olej alebo maslo. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a na miernom ohni ju smažte 3-4 minúty, kým nezesklovatie. Potom pridajte nasekaný cesnak a smažte ďalších približne 30 sekúnd.
Do panvice nalejte vývar a varte 2-3 minúty, kým sa trochu neodparí. Potom pridajte smotanu, dobre premiešajte a varte na miernom ohni, kým omáčka mierne nezhustne. Ak chcete mať omáčku hustejšiu, pridajte lyžičku múky rozmiešanej v troche vody, potom ju pridajte do omáčky a varte, kým nezhustne.
Podľa potreby pridajte nastrúhaný parmezán, soľ, korenie a sušené bylinky (oregano, bazalka). Za stáleho miešania varte ďalšie 2 – 3 minúty, kým sa syr nerozpustí a omáčka nie je jednotná. Do omáčky pridajte predtým opečené kurča a dobre premiešajte. Potom omáčku spojte s uvarenými cestovinami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Perfektné občerstvenie v úžasnom obale. Už žiadne nugetky z reštaurácie
Vezmite cestoviny a tri prísady. Sú to najrýchlejšie špagety, ale urobte to s čiernym korením
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.