6.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DreamcatcherDiana).
V zime si mnohí ľudia dávajú na balkón nádoby s jedlom. Vonku je chladno a tento typ skladovania šetrí miesto v chladničke. Je to však naozaj dobrý nápad? Ukazuje sa, že to tak celkom nie je.
Na balkóne neskladujeme potraviny len počas sviatkov, keď sa nám do domu nezmestí prebytočný riad. Mnohí ľudia „vyhadzujú“ hrnce von, aby ich nemuseli hromadiť na policiach v chladničke. Prečo je to zlý nápad? Málokto vie, že potraviny uložené na balkóne sa rýchlejšie kazia a môžu spôsobiť zdravotné problémy.
Je v poriadku mať na balkóne potraviny? Krádež nie je jediný problém
Obyvatelia prízemia sa stretávajú s „balkónovými zlodejmi“. Ale to nie je jediné nebezpečenstvo, ktoré číha v súvislosti s odkladaním potravín na balkón.
- Veľkou hrozbou pre uskladnené potraviny, najmä na vyšších poschodiach, sú vtáky.
- Tie roznášajú mnohé choroby a môžu potraviny infikovať salmonelou, roztočmi, hydinovou horúčkou alebo baktériou Escherichia coli (E.coli), preto nezabúdajte, že ak už musíte dať nádobu na balkón, oplatí sa ju dobre chrániť.
Prečo je lepšie nenechávať potraviny na balkóne? Nie je to „bezpečné pre naše zdravie“.
Je dôležité si uvedomiť, že aby sa potraviny nepokazili, mali by mať stálu a chladnú teplotu, a tá sa vonku často mení.
Cez deň môže byť niekoľko stupňov v pluse, zatiaľ čo v noci môže spať pod nulou. Takéto rozdiely podporujú rýchlejšie kazenie potravín.
,,Mrazenie a rozmrazovanie potravín nie je bezpečné pre naše zdravie, najmä ak hovoríme o potravinách, ktoré by sa nemali zmrazovať – koláče so šľahačkou, torty so šľahačkou alebo zeleninový šalát s majonézou,“
– vysvetľujú odbroníci.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najhoršie miesto na skladovanie chleba. Do druhého dňa je zatuchnutý
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.