6.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dusan Petkovic).
Zima je pre naše telo náročné obdobie. Počas obdobia chrípky a prechladnutia sa oplatí staviť na správnu stravu. Čo by ste mali zaradiť do svojho denného jedálnička? Pozrite si to!

Foto: shutterstock/Dusan Petkovic
Správna strava posilňuje imunitu a znižuje náchylnosť na sezónne infekcie. Preto je také dôležité, aby sme sa počas chladnejších mesiacov roka stravovali nielen chutne, ale aj zdravo. Veď nízke teploty vonku a čoraz kratšie dni nám často spôsobujú, že sa necítime dobre. Našťastie, jednoduchými spôsobmi môžeme tieto problémy účinne odstrániť.
Čo jesť v zime? Tu je niekoľko produktov, ktoré sa oplatí zaradiť do vášho každodenného jedálneho lístka.
Nakladaná zelenina
Nakladaná zelenina prinesie do vášho zimného jedálnička veľa dobrého.

Foto: shutterstock/Chudo2307
- Je nielen cenným zdrojom vitamínu C, ale obsahuje aj probiotické baktérie.
- Okrem toho potom obsahujú vitamín E a betakarotén.
- Nakladaná zelenina podporuje trávenie. Priaznivo pôsobí aj na črevnú mikroflóru.
Siahnite nielen po kapuste alebo uhorkách. Na zozname je aj červená repa, mrkva, karfiol, citrón, zeler, paprika, zelené paradajky, cuketa alebo cibuľa.
Zelenina a ovocie. Najlepšie sezónne
Zelenina a ovocie by mali tvoriť základ vašej každodennej stravy. Nie nadarmo sú základom novej potravinovej pyramídy:
- Sú zdrojom minerálov, vitamínov a polyfenolov.
- Ich pravidelná konzumácia znižuje výskyt kardiovaskulárnych ochorení alebo cukrovky, ako aj predlžuje dĺžku ľudského života.
Svetová zdravotnícka organizácia odporúča konzumovať minimálne 400 g ovocia a zeleniny denne – 300 g by mala tvoriť zelenina a zvyšok ovocie.
- Keďže sú zdrojom jednoduchých cukrov, mali by sa im vyhýbať ľudia s cukrovkou a inzulínovou rezistenciou.
V zime je najlepšie siahnuť po sezónnej zelenine. Ide najmä o koreňovú zeleninu (petržlen, mrkva, zemiaky, červená repa, zeler, tekvica, reďkovka), cibuľovú zeleninu (cibuľa, cesnak), kapustovitú zeleninu (napr. červená kapusta, biela kapusta, karfiol). Miesto v jedálničku by si mala nájsť aj fazuľa, hrach, šošovica alebo cícer.
- Vláknina obsiahnutá v zelenine reguluje tráviaci systém a dodáva pocit sýtosti.
Z ovocia sú vhodnou voľbou jablká, hrušky, pomaranče, kivi, mandarínky, banány a ananás. Budú skvelým doplnkom vášho zimného jedálnička.
Sušené ovocie
Niektorí z nás si ich spájajú predovšetkým s chladnejším obdobím. Často spestrujú sviatočné pečivo. V každodennej strave ich často pridávame do ovsených vločiek alebo kaší. Hovoríme o sušenom ovocí, ako sú sušené slivky, marhule alebo brusnice.

Foto: shutterstock/haveseen
- Sú bohaté na živiny, ktoré nášmu telu v zime určite prídu vhod.
- Sušené ovocie je zdrojom zdravých cukrov, ako aj vlákniny, vitamínov, minerálov a antioxidantov.
- Navyše vás jedlo s nimi zasýti na dlhšiu dobu.
Celozrnné cereálne výrobky
V zimnom jedálničku by nemali chýbať ani celozrnné obilné výrobky.
- Chlieb, krúpy alebo vločky obsahujú vlákninu a postarajú sa o črevnú mikroflóru.
- Tá zasa podporí tvorbu a rozvoj imunitných buniek, vďaka čomu sa telo lepšie vyrovná s infekciou.
- Okrem toho sú potraviny bohaté na vlákninu menej kalorické, čo pomáha napríklad udržiavať telesnú hmotnosť.
- Okrem toho poskytujú pocit sýtosti – ak zjete raňajky s vysokým obsahom vlákniny, veľmi pravdepodobne budete počas dňa jesť menej.
Pravidlá zimnej stravy. Najlepšie tipy
Zimná strava by mala byť predovšetkým vyvážená. To posilní organizmus, zlepší fungovanie imunitného systému, ako aj zlepší našu náladu. Pri zostavovaní zimného jedálnička sa preto oplatí venovať pozornosť niekoľkým dôležitým prvkom.
- Stojí za to dbať na pravidelné stravovanie. Nebudete pociťovať hlad a systematicky budete telu dodávať potrebné porcie energie. Hoci sa najčastejšie spomína 4-5 jedál denne, najlepšie je prispôsobiť si stravovací rytmus svojmu životnému štýlu. Najdôležitejšie je nerobiť medzi jedlami príliš dlhé prestávky. Predovšetkým sa vo svojom jedálničku vyhýbajte vysoko spracovaným potravinám, samozrejme, vrátane sladkostí.

Foto: shutterstock/Lucigerma
- Strava by mala byť predovšetkým pestrá a obsahovať hodnotné zdroje tukov, bielkovín a sacharidov. V zimnom jedálničku je tiež dobré zvýšiť počet teplých jedál. Pestrá strava vám totiž pomôže vyhnúť sa maškrteniu medzi jedlami a večer.
- A nezabúdajte na dostatočný príjem tekutín. Pravidelne pite vodu, ale do vášho jedálneho lístka by sa mali zaradiť aj horúce polievky, ako je cuketový alebo tekvicový krém, a hrejivé zimné čaje (vyhýbajte sa však pridanému cukru a sladkým sirupom).
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tri najhoršie raňajky pre ľudí s vysokým cholesterolom. Týmto jedlám sa treba vyhnúť
Šokujúce stravovanie za 1,87 eur denne: Slovák zverejnil presný jedálniček!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.