7.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Roman Zaiets).
Šťavnatá zelená brokolica je dôležitou súčasťou stravy. Predovšetkým je vynikajúcim zdrojom jedného z najsilnejších antioxidantov – vitamínu C. Obsahuje aj karotenoidy, ktoré sú prospešné pre zdravie očí. Takisto má nízky obsah kalórií. Čo však s ňou robiť, keď začne žltnúť? Dá sa zožltnutá brokolica jesť, alebo je lepšie ju vyhodiť? Vysvetľujeme.
Brokolica to nemá ľahké; ako deti sme ju zvyčajne dostávali v nevábnej podobe a schovávali sme ju vo vreckách, aby sme ju neskôr vyhodili alebo schovali pod koberec. Našťastie, mnohí ľudia v dospelosti zmenili svoj postoj k brokolici o 180 stupňov. Je to dôležité, pretože táto zelenina je plná cenných živín.
- Vitamín C, ktorý posilňuje imunitu a ako antioxidant pomáha predchádzať chorobám.
- Vitamín B9 alebo kyselinu listová – je dôležitá najmä v strave žien snažiacich sa o dieťa a počas tehotenstva.
- Je tiež bohatým zdrojom vitamínu K, ktorý je zodpovedný predovšetkým za správnu zrážanlivosť krvi.
Keď má brokolica peknú zelenú farbu, nič v nás nevzbudzuje podozrenie a s radosťou ju použijeme do:
- šalátov,
- krémových polievok,
- smoothies,
- nákypov.
Vec sa skomplikuje, keď vidíme, že zelenina začína žltnúť. Je v poriadku jesť zažltnutú brokolicu, alebo sa hodí len do koša?
Je v poriadku jesť zažltnutú brokolicu? Áno, ale najprv si ju pozorne prezrite
Zožltnutá brokolica by nám nemala škodiť.
- Zmena farby je výsledkom prirodzených procesov, ktoré v zelenine prebiehajú a súvisia so stratou chlorofylu, ktorý je zodpovedný za zelenú farbu rastlín.
Môžeme ju preto konzumovať bez problémov, hoci je potrebné vedieť, že môže byť mierne horká a stratiť časť svojej hodnotnej výživovej hodnoty. To však neznamená, že by mali skončiť v odpadkovom koši.
Predtým, ako brokolicu vložíte do hrnca, si ju však dôkladne prezrite.
- Ak si všimnete, že mäkne a lepí sa, je to znak toho, že zelenina začala hniť.
Potom sa, žiaľ, budete musieť s brokolicou rozlúčiť, pretože môže byť pre vás škodlivá.
Čo sa dá urobiť, aby brokolica nežltla? Kľúčom je skladovanie
Žltnutie brokolice súvisí s tým, že zelenina starne.
- Preto najlepším spôsobom, ako zabrániť zmene jej farby, je jednoducho ju čo najskôr skonzumovať.
Ak však viete, že brokolicu budete používať nie ihneď, uistite sa, že ju skladujete v správnych podmienkach.
- Veľmi dobre poslúži nádoba s vodou.
- Brokolicu do nej vložte stonkami smerom nadol a potom ju vložte do chladničky.
Brokolicu môžete aj zmraziť:
- Najprv ju rozdeľte na ružičky a blanšírujte, t. j. vložte ju na niekoľko minút do vriacej vody a potom ju rýchlo preložte do ľadovej vody (napr. s kockami ľadu).
- Potom zeleninu sceďte.
- Rozložte ju na niečo rovné (napr. podnos alebo plech na pečenie).
- Vložte do mrazničky.
- Po zmrazení vložte brokolicu do vreciek alebo škatúľ určených na zmrazovanie.
Keď kupujete brokolicu a plánujete, čo z nej pripraviť, nezabudnite, že jedlé sú nielen ružičky, ale aj stonky.
- Možno ich rozmixovať a pridať do krémových polievok alebo nastrúhať do šalátov a nákypov.
Brokolicové pesto
Celá brokolica aj samotné stonky sú vhodné aj na prípravu lahodného pesta. Na to budete okrem brokolice potrebovať:
- 2 šálky ružičiek brokolice, ľahko uvarené v pare, kým nie sú jasne zelené,
- 3 – 4 strúčiky cesnaku, ošúpané a mierne podusené spolu s brokolicou (ak máte radi štipľavý surový cesnak, nemusíte ho dusiť),
- 1 šálka bazalkových listov (veľké stonky odstráňte),
- 3 PL kešu orieškov alebo vlašských orechov,
- 3 PL extra panenského olivového oleja,
- 1/4 šálky výživného droždia,
- šťava z celého citróna,
- 1/4 lyžičky morskej soli (podľa chuti)
Ako na to?
- V kuchynskom robote alebo malom mixéri nasekáme brokolicu.
- Pridajte bazalku, kešu oriešky, cesnak, citrónovú šťavu, výživné droždie a morskú soľ a mixujte/rozmixujte na najvyššom stupni, kým nevznikne sypká hmota.
- Po troškách pridávajte olivový olej (ak môžete, pomaly ho prilievajte, kým je prístroj zapnutý) a podľa potreby ho zoškrabujte zo strán.
- Chuť môžete upraviť väčším množstvom výživového droždia, soli alebo citrónovej šťavy.
- Výborne sa hodí ako posýpka na toasty alebo obľúbené bielkoviny.
- Môžete skladovať v chladničke až týždeň alebo v mrazničke až mesiac.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nahraďte tým ovsené vločky. Sú ako metla na črevá. Zasýtia vás na dlhú dobu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.