7.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Shepulova).
Cícer si už roky získava popularitu medzi fanúšikmi zdravej výživy. Jeho všestrannosť a výživová hodnota priťahuje pozornosť aj tých, ktorí hľadajú alternatívy k živočíšnym produktom. Nie každý si však uvedomuje jeho mnohé priaznivé účinky na ľudský organizmus.
Cícer obsahuje veľa rastlinných bielkovín, preto ho vegetariáni a vegáni považujú za vynikajúcu voľbu, keďže poskytuje plnohodnotné bielkoviny bez nasýtených tukov a cholesterolu. Túto vlastnosť ocenia najmä Slováci, ktorí chcú nahradiť mäso vo svojom jedálničku, no zároveň si zachovať vysokú výživovú hodnotu stravy.
Je tiež pokladom minerálov – železa, vápnika, horčíka a fosforu – a vitamínov skupiny B. Má pozitívny vplyv na nervový, kostrový a srdcový systém a rozpustná vláknina, ktorú obsahuje, rafinóza, napomáha tráveniu a je dôležitá pre zdravie čriev. Navyše táto zelenina môže chrániť pred civilizačnými ochoreniami, ako je ateroskleróza a rakovina hrubého čreva. Okrem toho má nízky glykemický index, ktorý pomáha regulovať hladinu cukru v krvi optimalizáciou trávenia.
V Slovenskej kuchyni si získava čoraz väčšiu popularitu a slúži ako základ mnohých jedál – od tradičného humusu cez šaláty, dusené jedlá a polievky až po kreatívne dezerty. Je nenahraditeľný pri príprave vegetariánskeho kari alebo hamburgerov. Nechýbajú ani recepty na zdravé občerstvenie, ako napríklad pečený cícer s aromatickým korením.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Cícer na večeru? Výstrel pre vaše zdravie
Už nemám chuť na chrumky. Tieto chrumkavé guľôčky zmiznú ešte rýchlejšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.