7.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FoodandPhoto)
Bravčové koleno je splneným snom každého milovníka sýtych mäsitých jedál a mnohí mäsožravci v noci snívajú o šťavnatom, jemnom, mierne lepkavom mäse obalenom v pečenej kôrke. Dnes pre vás máme recept na bravčové koleno, ktoré bude práve také vďaka marináde. Nie sú tu žiadne čary ani tajné ingrediencie – mak je v jednoduchosti.
Dobre pripravené bravčové koleno môže byť naozaj chutné, ale v žiadnom prípade to nie je jednoduchá záležitosť. Niekedy sa stáva, že bravčové koleno je gumové a strnulé, ale ak máte kvalitné mäso a skvelý recept, môžete sa pripraviť na skutočné hody. Ako pripraviť bravčové koleno svojho života? Vezmite si zeleninu, nevyhnutne s petržlenom alebo zelerom, korenie, jablčný ocot, kečup a buďte trpezliví – každá minúta čakania stojí za tú chuť.
Ako pripraviť bravčové koleno? Najlepší recept na mäsovú hostinu
Ingrediencie:
- 2 bravčové kolená (alebo viac, ak napríklad čakáte hostí),
- studená voda,
- niekoľko lyžíc jablčného octu,
- 2-3 polievkové lyžice sójovej omáčky,
- pol šálky pikantného kečupu,
- 3 lyžice horčice,
- polievková lyžica medu,
- pol pohára piva,
- 2 zväzky zelene (najlepšie zeler alebo petržlenová vňať),
- soľ, zrnká korenia, nové korenie (3 PL), bobkový list (12-16 ks), prípadne niekoľko klinčekov.
Mäkké a šťavnaté bravčové koleno – ako ho pripraviť?
Do veľkej misy alebo hrnca nalejte vodu (asi 2 litre). Pridajte 4 plné polievkové lyžice soli, očistenú a očistenú zeleninu (1 zväzok), 2 polievkové lyžice nového korenia, 8-10 bobkových listov, čierne korenie a prípadne niekoľko klinčekov. Miešajte, aby sa soľ rozpustila. Do nálevu vložte bravčové kolená, hrniec zakryte pokrievkou a vložte na dva dni do chladničky.
Po 48 hodinách mäso z nálevu sceďte, vyberte korenie a zeleninu, potom bravčové kolená zalejte čerstvou studenou vodou, pridajte zeleninu z druhého zväzku a zvyšok korenia, ako aj 4 polievkové lyžice jablčného octu a 3 polievkové lyžice sójovej omáčky. Kolená varte na veľmi miernom ohni približne 2 hodiny. Kým sa mäso varí, pripravte si omáčku na výpek.
Do misky dajte 3 polievkové lyžice horčice, 1 polievkovú lyžicu medu, 1 polievkovú lyžicu sójovej omáčky, pol pohára piva a pol pohára vývaru, v ktorom sa bravčové kolená varili. Uvarené bravčové kolená vložte do pekáča alebo žiaruvzdornej misy a potrite ich omáčkou. Vložíme do rúry vyhriatej na 160 stupňov a pečieme 2,5 hodiny, pričom bravčové kolená z času na čas podlejeme vypečenou tekutinou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tieto rezne mám radšej ako bravčové. Sú šťavnaté a aromatické, pretože cestíčko obsahuje žltú zložku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.