07.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Krakenimages.com).
Výskum dokazuje, že strava má veľký význam v prevencii rakoviny. V taiwanskom štvrťročnom vedeckom časopise „Journal of Food and Drug Analysis“ odborníci oznámili, že okrem iného pravidelná konzumácia ovocia, ktoré je na Slovensku veľmi obľúbené, nás môže ochrániť pred rakovinou hrubého čreva. Pravidelná konzumácia ovocia, ktoré je na Slovensku veľmi obľúbené, nás môže ochrániť pred rakovinou hrubého čreva. Zistite, prečo rakovinové bunky nemajú radi jablká.
Rakovina hrubého čreva je tretia najčastejšie zistená rakovina u žien a štvrtá u mužov. Preto by sme mali pozorne sledovať výsledky akýchkoľvek testov, ktoré pomáhajú určiť, ako sa pred týmto ochorením chrániť.
Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) si rakovina hrubého čreva a konečníka na Slovensku každoročne vyžiada viac než 4 000 nových pacientov, pričom týždenne na toto ochorenie zomrie až 32 ľudí. Následné vedecké správy medzitým ukazujú, že naša strava má významný vplyv na to, či sa tento typ rakoviny v našom tele rozvinie alebo nie.
Jablká znižujú riziko rakoviny o polovicu
Výskum nedávno publikovaný v „Journal of Food and Drug Analysis“ ukázal, že jablká sú účinnými spojencami v boji proti rakovinovým bunkám. Konzumáciou viac ako jedného jablka denne môžete znížiť riziko rakoviny hrubého čreva o 50 %.
Môžu za to dve látky nachádzajúce sa v jablkách. Ide o flavonoidy a floretín. Flavonoidy sú polyfenoly, ktoré majú veľmi priaznivý vplyv na zdravie. Nechránia nás len pred rakovinou, ale aj pred kardiovaskulárnymi problémami. Floretín je zase antioxidant, ktorý má protizápalové a protirakovinové vlastnosti. Ďalšou výhodou tejto látky je, že inhibuje prírastok hmotnosti a zlepšuje metabolizmus.
Nielen jablká v boji proti rakovine
Samozrejme, jablká nie sú jediné ovocie, ktoré pomáha nášmu zdraviu. V rámci prevencie rakoviny sa oplatí užívať aj:
- maliny,
- čučoriedky,
- brusnice.
Protirakovinové vlastnosti má aj surová mrkva, kapusta, karfiol, kel, brokolica a ružičkový kel. Ide o zeleninu a ovocie, ktoré sú bohaté na luteín, vitamíny C, E a K, betakarotén, kyselinu listovú a minerály. Sú zodpovedné za inhibíciu vývoja rakovinových buniek. Pred rakovinou nás chránia aj paradajky, vlašské orechy a cesnak.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Šesť signálov, že vám chýbajú vitamíny. Jeden z nich už môžete vidieť na svojej tvári
Je to „vitamín proti nespavosti“. Jeho nízke hladiny spôsobujú poruchy spánku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.