8.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ReaLiia).
Vodný kameň, tvrdé usadeniny na vykurovacích telesách, dne a stenách rýchlovarnej konvice sú dôsledkom varenia tzv. tvrdej vody. Voda, ktorú používate každý deň, obsahuje určité množstvo iónov vápnika a horčíka a usadeniny v spotrebiči, bežne označované ako vodný kameň, nie sú ničím iným ako hmatateľným dôkazom ich prítomnosti. Ako môžem zabrániť tvorbe vodného kameňa v kanvici? Existuje jedna metóda, ktorá je účinnejšia ako všetky ostatné – vyskúšajte ju a budete bez vodného kameňa.
Prečo sa v kanvici tvorí veľa vodného kameňa?
Pre niektorých je každodenné pitie čaju rituálom, bez ktorého si nevedia predstaviť príjemné popoludnie so zaslúženou chvíľkou oddychu. Pre iných je to len jednoduchá, každodenná činnosť, ktorá pomáha zahriať sa, keď je zima, zachraňuje bolesť hrdla, keď ste prechladli, alebo jednoducho umožňuje pripraviť si obľúbený nápoj na raňajky, obed či večeru.
Nech už varíte vodu v kanvici na čokoľvek, sme si takmer istí, že to robíte aspoň niekoľkokrát denne. Intenzívne používanie rýchlovarnej kanvice ju vystavuje neustálemu kontaktu s tvrdou vodou, čo znamená, že sa v kanvici usadzuje veľa vodného kameňa. Zjednodušene povedané, ióny vápnika a horčíka prítomné vo vode sa pri pôsobení vysokých teplôt vyzrážajú ako uhličitany a vytvárajú tvrdé usadeniny, ktoré sa ťažko odstraňujú.
Čím vyššia koncentrácia minerálov (v uhličitanovej aj neuhličitanovej forme) je zaznamenaná vo vode, tým vyššie označenie tvrdosti dostáva. Vyzrážané milerály z vriacej tvrdej vody zase vytvárajú vrstvu vodného kameňa. Kanvica pokrytá vodným kameňom nepredstavuje len estetický problém – voda z nej vyliata má zlú chuť a spotrebič je náchylný na poškodenie. Preto je pravidelné odstraňovanie vodného kameňa z kanvice nevyhnutnosťou.
Ako odstrániť vodný kameň z kanvice bez chemikálií?
V obchodoch sú k dispozícii špeciálne odvápňovače pre rôzne typy rýchlovarných kanvíc, kovové, sklenené a plastové. Môžete ich, samozrejme, použiť na čistenie spotrebiča, ale ak sa vyhýbate nadmernému používaniu chemikálií pri čistení a údržbe kuchynských predmetov, pozrite sa, ako odstrániť vodný kameň z rýchlovarnej kanvice bez chemikálií.
Tu je účinná metóda, ktorá necháva octový roztok alebo sódu bikarbónu ďaleko za sebou. Kriedových usadenín, ktoré už zapečatili kovovú základnú dosku a povrch filtra, sa zbavíte s čerstvým citrónom.
Klasická verzia odvápňovania kanvice pomocou citróna spočíva vo vytlačení polovice šťavnatého citróna priamo do väčšieho pohára alebo praktického kuchynského džbánu s odmerkou, do ktorého sa vopred odmeria 240 ml vody. Vzniknutý roztok by sa mal prevariť.
Bez vytláčania šťavy
Nechcete sa trápiť s vytláčaním šťavy? Nie je nič jednoduchšie. Tu je návod, ako odšťaviť kanvicu tak, že siahnete po ovocí:
- Jeden veľký citrón nakrájajte na malé kúsky (bez toho, aby ste ho najprv ošúpali) a nožom ich z dosiek zbierajte rovno do misky naplnenej vodou.
- Vodu z misky spolu s kúskami citróna nalejte do kanvice, ktorú treba odvápniť, zatvorte veko a zapnite spotrebič.
- Počkajte, kým sa voda zovrie a kanvica sa vypne.
- Chcete vyčistiť tradičnú kanvicu? Táto metóda bude fungovať aj na sporáku. Prevarte vodu tak, že zapnete sporák a položíte naň spotrebič naplnený vodou a čiastočkami citróna. Počkajte, kým voda začne vrieť – dajte jej približne minútu a potom ju odstavte z horáka.
- Po zovretí vody a vypnutí horáka alebo jej odstránení z variča počkajte ďalších 60 minút, kým sa vodný kameň v nej nahromadený dôkladne nerozmočí.
- Po hodine vylejte obsah kanvice do drezu a zvyšky citrónových alebo usadených hoblín niekoľkokrát vypláchnite tečúcou vodou.
Nakoniec môžete vnútro kanvice dodatočne utrieť vlhkou handričkou, ktorá nepúšťa vlákna, alebo silnejšou niekoľkými vrstvami kuchynského papiera. Citrusová aróma sa pri ďalšom ohrievaní vody uvoľní a s vyvareným citrónom raz a navždy zmizne kovová pachuť a naštiepené, minerálne zvyšky – kanvica bude opäť žiariť ako nová.
Ako môžem zabrániť usadzovaniu vodného kameňa v kanvici?
Skôr ako začnete bojovať proti usadzovaniu vodného kameňa v kanvici, pozorne si prečítajte informácie v návode na použitie spotrebiča. Možno zistíte, že používanie kyselín na čistenie sa neodporúča a výrobca odporúča iné formy čistenia vnútra kanvice od usadenín z používania.
Bez ohľadu na to, aký spotrebič používate na varenie vody, mali by ste dbať na pravidelnú prehliadku a čistenie, ak spozorujete výrazne zvýšenú koncentráciu minerálov. Zistite, ako zabrániť usadzovaniu vodného kameňa v kanvici, predsa len je lepšie urobiť niečo skôr, ako otáľať a bojovať s tvrdou, ťažko odstrániteľnou vrstvou vodného kameňa.
Rada v tomto smere je jediná – urobte to tak, aby vaša kanvica nemala takú tvrdú vodu ako predtým. Používajte externé filtračné nádoby na vodu a vodu do spotrebiča nalejte radšej z nich ako priamo z kohútika. Môžete tiež zvážiť zriadenie špeciálneho systému na úpravu vody.
Je zaujímavé, že niektoré typy rýchlovarných kanvíc môžu vzhľadom na svoju konštrukciu zhromažďovať viac usadenín ako iné. Výrazne viac vodného kameňa sa môže objaviť na spotrebičoch vybavených špirálovými ohrievačmi. Modely s doskovými ohrievačmi sú tiež vystavené nečistotám, ale z ich povrchu sa minerálne usadeniny odstraňujú ľahšie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Bez zápachu a rýchlejšie. Takto sa odstraňuje vodný kameň z kanvice bez octu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.