9.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/LightField Studios)
Káva je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete. Dá sa pripraviť a podávať na nespočetné množstvo spôsobov a jej kvalita je obmedzená len osobnými preferenciami. Existujú prísady do nápoja, ktoré majú svojich veľkých obdivovateľov a práve tie dodávajú nápoja nielen zaujímavú chuť, ale aj vlastnosti, ktoré sú pre telo prospešné. Poďme si muškátovú kávu zapísať do kulinárskej knihy a pozrieť sa, čo všetko táto kombinácia ponúka.

Foto: shutterstock/LightField Studios
Káva má mnoho výhod
O káve sa toho napísalo a povedalo veľa. Spočiatku sa jej pripisovali katastrofálne účinky na srdce, ale dnes sa už vie, že ak sa konzumuje v primeranom množstve, má mnoho výhod pre naše zdravie. Môže znižovať krvný tlak, chrániť pred srdcovými chorobami, zlepšovať činnosť čriev a znižovať množstvo voľných radikálov, ktoré sú zodpovedné za urýchlené starnutie telesných buniek a spôsobujú civilizačné choroby. Je samozrejmé, že káva povzbudzuje a dodáva energiu, čo je skvelá voľba pred poludním, keď máme veľa povinností.
Kávu môžete piť samostatne, ale niekedy je lákavé do nej niečo pridať. Klasikou sú, samozrejme, dve položky – mlieko a cukor. Okrem klasiky existuje mnoho milovníkov varenia čierneho nápoja s rôznymi vložkami: chilli, korenie a koreniny. Medzi nimi je aj muškátový oriešok, ktorý sa najčastejšie pridáva do suchých jedál.
Muškátový oriešok: podceňované korenie v káve
Muškátový oriešok je korenie, ktoré najčastejšie obohacuje omáčky, napríklad bešamel, a dodáva im mierne pikantný a ostrý nádych, ktorý sa zvyčajne výborne kombinuje so suchými pokrmami. Samozrejme, jeho charakteristická príchuť je dokonca žiaduca, ale v malom množstve, v slávnostných sladkostiach, ako sú koláče a perníky, ktorým dodáva osobitý charakter. Ak pridáme muškátový oriešok do kávy, získame nielen nápoj, ktorý nás dokáže vianočne naladiť, ale aj podporiť náš organizmus.
Čo poskytuje muškátový oriešok?
Ostrá, korenistá a charakteristická chuť muškátového orieška je spôsobená myristicínom, účinnou látkou v korení. Okrem chuti sa mu pripisujú antibakteriálne a protizápalové vlastnosti, ktoré sú na jeseň a v zime na výslní. Ukázalo sa, že myristicín tiež stimuluje tráviaci systém, aby lepšie fungoval. Podporuje činnosť čriev a núti žalúdok produkovať viac kyselín, vďaka čomu telo lepšie a účinnejšie trávi a rýchlejšie spaľuje tuky. Ak plánujeme náročný proces chudnutia, spolu s cvičením, diétou a kávou s muškátovým orieškom môžeme dosiahnuť želaný efekt rýchlejšie.

Foto: shutterstock/Beloborod
Ukázalo sa, že muškátový oriešok toho ponúka oveľa viac, ako si myslíme. Obsahuje aj zlomok zdravej vlákniny, ktorá pôsobí blahodarne na črevá a môže chrániť aj pred vysokou hladinou cholesterolu v krvi. Muškátový oriešok obsahuje množstvo vitamínov skupiny B, ktoré ovplyvňujú nervový, obehový a tráviaci systém.
Ako pripraviť kávu s muškátovým orieškom?
Príprava kávy s muškátovým orieškom je triviálna. Stačí pripraviť nálev v podobe, ktorá vám najviac vyhovuje, a na záver pridať len štipku korenia. Stačí doslova také stopové množstvo, aby ste pocítili pozitívne účinky nálevu.
Na druhej strane sa muškátový oriešok nesmie zneužívať, pretože pri predávkovaní vykazuje množstvo nežiaducich reakcií, napr. nevoľnosť, bolesti brucha a poruchy vedomia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pridajte si ho do rannej kávy. V chladnom dni neprechladnete a schudnete
Káva zdražuje na rekordné maximum: Čo stojí za rastom cien a čo nás čaká v roku 2025?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.