09.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Ako skladujete zeleninu v zime? Základom je zabezpečiť správnu teplotu a vlhkosť. Jednoduché triky, ktoré používali už naše prababičky, pomôžu zachovať čerstvosť. Zistite sami, ktoré z nich skutočne fungujú.
Leto je definitívne za nami, ale skôr ako prídu nezvyčajne chladné dni, stojí za to užiť si jeseň. Je to ideálny čas na to, aby ste sa začali zásobovať na zimu. V poslednom čase sa do popredia opäť dostávajú tradičné a prírodné spôsoby predĺženia čerstvosti zeleniny. Základom je skladovať ju v správnych podmienkach – teplota by nemala presiahnuť šesť stupňov. Dôležitá je aj správna vlhkosť a dobré vetranie. Cesnakové šupky a orechové listy sú osvedčené babičkine spôsoby, vďaka ktorým zelenina vydrží oveľa dlhšie. Čo na to hovorí veda? Účinnosť metód je predsa zásadná.
Skladovanie potravín v zime. Osvedčené metódy našich starých mám
Šupky cesnaku obsahujú látku, ktorá má protiplesňový účinok, takže okrem iného ochránia pred plesňami. Môžete ich umiestniť do nádob s koreňovou zeleninou. Podobné využitie majú aj listy chrenu, ktoré sa zvyčajne používajú na nakladanie. Glykozidy, ktoré obsahujú, brzdia rast patogénov, ktoré spôsobujú hnilobu.
Cibuľa je tiež prírodným konzervačným prostriedkom, ktorý zabraňuje vzniku plesní. Môžete ju umiestniť vedľa škatule so zemiakmi, ale musíte si uvedomiť, že priamy kontakt spôsobí klíčenie.
Listy vlašských orechov, ktoré používali naše prababičky, sú tiež prostriedkom na ničenie plesní a odpudzovanie hlodavcov. Všimli ste si, že pred orechom nič nerastie? Je to kvôli juglónu, ktorý má toxický účinok na väčšinu rastlín. Preto sa takéto listy oplatí umiestniť do debničiek na zeleninu. Predpokladá sa, že listy jarabiny tiež odpudzujú hlodavce. Ako sa však ukázalo, koncentrácia kyseliny sorbovej v nich je príliš nízka na to, aby bola taká silná. Naopak, sú ideálne na predĺženie čerstvosti zeleniny, pretože majú konzervačné a antimikrobiálne vlastnosti.
Ako udržať zeleninu čerstvú a odradiť hlodavce? Tieto vetvičky vám môžu pomôcť
Keď skladujete zeleninu v pivnici, je dobré ju chrániť pred škodcami. Okrem vyššie uvedených metód sú na to ideálne aj vetvičky paliny, ktoré majú veľmi intenzívnu vôňu. Vďaka obsahu okrem iného éterických olejov a kumarínu sú účinným prostriedkom na odradenie drobných hlodavcov. Na druhej strane, ak je v miestnosti veľa vlhkosti, je dobré zeleninu primerane zakonzervovať. Jednou z metód, ktorú používali naše prababičky, je natrieť ich tenkou vrstvou dreveného popola. Táto úprava tiež spomalí rast baktérií a plesní.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako skladovať cibuľu, aby prežila zimu? Metóda, ktorú používajú farmári
Petržlen vydrží čerstvý celé mesiace. Skladujte ho ako moja babička
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.