10.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/allstars).
Kapustnica ako od babičky – ako ju pripraviť? Pripravuje sa z osvedčených a kvalitných produktov, môže byť skutočným stredobodom pozornosti na stole a zároveň vyvolávať tie najkrajšie spomienky na šťastné detstvo.
Kapustnica ako od babičky je jednou z najlepších možností, ktorú si môžete vybrať na rodinnú večeru na jeseň a v zime. Chutí dobre, zahreje vás a s veľkou radosťou siahnete po ďalšej lyžičke.
Lahodná kapustnica – skutočný sviatok pre chuťové bunky
Lahodná kapustnica je nielen veľmi chutná, ale aj mimoriadne výživná polievka. Prečo ju jesť? Kapustnica ako od babičky je skutočnou pokladnicou zdravia.
- Kyslá kapusta je naším národným pokladom a ceníme si ju predovšetkým pre probiotiká, ktoré obsahuje a ktoré majú pozitívny vplyv na bakteriálnu flóru človeka, ako aj pre bohatstvo vitamínov a minerálov. Mäso z rebier dodáva telu železo a bielkoviny.
- Zelenina pridaná do polievky (petržlen, mrkva, zemiaky) prispieva k jej chuti, ako aj k doplneniu vitamínov a minerálov v tele.
Kapustnica je veľmi výživná a hrejivá. Niet divu, že je skutočnou pochúťkou a zdravou stravou na jeseň a v zime.
Lahodná kapustnica na údených alebo čerstvých rebierkach?
Lahodnú kapustnicu na rebierkach získate použitím tých najkvalitnejších surovín. Otázka, či sa na prípravu chutnej kapustnice majú použiť čerstvé alebo údené rebrá, je medzi neskúsenými kuchármi veľmi diskutabilná. Všeobecne platí, že neexistuje žiadne pravidlo, ktoré by určovalo, čo je lepšia voľba, takže by malo záležať na individuálnych chuťových preferenciách.
- Kapustnica z čerstvých rebierok sa vyznačuje jemnejšou a prirodzenejšou chuťou, ktorú do veľkej miery ovplyvňuje pridanie obľúbeného korenia v individuálne zvolenom pomere.
- Výber údených rebierok sa rovná získaniu intenzívnejšej arómy, ktorú si mnohí ľudia spájajú s tradičnou kapustnicou ako od babičky. Za zmienku stojí aj to, že kapustnica z údených rebier môže byť sýtejšia vďaka tuku, ktorý sa z rebier uvoľňuje počas varenia.
Kapustnica na rebierkach so zemiakmi – klasika našej kuchyne
Ako pripraviť kapustnicu na rebierkach so zemiakmi? Tento recept na sýtu a hrejivú kapustnicu ako od babičky sa začína prípravou surovín. Rebierka sme už spomenuli vyššie, ale stojí za to venovať pár slov aj druhej kľúčovej zložke pokrmu, kyslej kapuste. Tí, ktorí si pripravujú vlastnú kyslú kapustu, to majú jednoduché. Ale čo keď si ju musíme kúpiť?
- V prvom rade sa uistite, že kyslá kapusta pochádza zo spoľahlivého a overeného zdroja, napríklad od miestneho poľnohospodára.
- Kvalitná kyslá kapusta má mierne žltkastú farbu a veľmi intenzívnu kyslastú vôňu.
- Kyslá kapusta by mala byť chrumkavá a pevná. Ak má príliš mäkkú konzistenciu, môže to byť znakom nekvalitného výrobku.
- Kapusta by sa mala baliť do vzduchotesných nádob, aby sa minimalizovalo riziko poškodenia vlhkosťou.
Späť k zložkám. Na prípravu tej najchutnejšej kapustnice ako od babičky budete potrebovať nasledujúce produkty:
- 1 kg kyslej kapusty
- 1 kg údených rebierok
- 0,5 kg zemiakov
- 2 mrkvy
- cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 4 šálky vody
- koreniny: soľ, korenie, 3 zrnká nového korenia, 2 bobkové listy, 1 čajová lyžička rasce
- 2 lyžice repkového oleja
Ako pripraviť dobrú kapustnicu na rebierkach?
Ako urobiť dobrú kapustnicu na rebierkach krok za krokom? Pokyny sú uvedené nižšie.
- Údené rebierka nakrájajte na menšie porcie. Zemiaky, mrkvu a cibuľu ošúpte a nakrájajte na kocky. Cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno.
- Vo veľkom hrnci rozohrejte dve polievkové lyžice oleja a orestujte na ňom cibuľu. Po niekoľkých minútach pridajte cesnak a nakrájané rebrá. Smažte ešte niekoľko minút.
- Do hrnca pridajte nové korenie a bobkový list spolu s nakrájanou mrkvou. Všetko zalejte vodou a potom prikryté varte na miernom ohni asi 1 hodinu. Medzitým v druhom hrnci uvarte na kocky nakrájané zemiaky.
- Do hrnca pridajte kyslú kapustu a varte ďalších 40 minút. Ku koncu varenia pridajte rascu.
- Pridajte uvarené zemiaky a všetko podľa potreby dochuťte soľou a korením.
- Vyberte nové korenie a bobkový list. Podávajte napríklad s plátkom čerstvého chleba.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je v poriadku jesť zažltnutú brokolicu? Predtým, ako ju dáte do hrnca, skontrolujte dve veci
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.