11.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tijana Simic)
Vysoký krvný tlak alebo hypertenzia je jedným z najčastejších zdravotných problémov na svete. Nevhodná strava, stres a nedostatok pohybu môžu viesť k jeho zvýšeniu, čo zvyšuje riziko závažných ochorení, ako je srdcový infarkt alebo mozgová príhoda. Ukazuje sa však, že konzumáciou špecifickej zeleniny môžeme znížiť riziko hypertenzie a ochorení, ktoré z nej vyplývajú.
Zelenina, ktorá stojí pár drobných, ale znižuje krvný tlak. Čo sa oplatí kúpiť v obchode so zeleninou?
Krvný tlak je regulovaný viacerými faktormi vrátane rovnováhy sodíka a draslíka, úrovne hydratácie a stavu ciev. Zelenina so svojimi zložkami, ako sú draslík, horčík, vláknina a antioxidanty, môže tieto procesy podporiť. Znižujú nadbytok sodíka v tele, zlepšujú pružnosť ciev a pomáhajú regulovať činnosť srdca.
V prvom rade pre tých, ktorí majú problémy s vysokým krvným tlakom, by mala byť na zozname červená repa. Je to jedna z najúčinnejších druhov zeleniny pri znižovaní krvného tlaku. Obsahujú dusičnany, ktoré sa v tele menia na oxid dusnatý – látku, ktorá rozširuje cievy a zlepšuje prietok krvi. Šťava z červenej repy je obľúbeným prírodným spôsobom znižovania krvného tlaku.
Do svojho jedálnička sa oplatí zaradiť aj špenát. Je bohatý na draslík, horčík a vlákninu, ktoré pomáhajú regulovať krvný tlak. Tieto zložky podporujú rovnováhu elektrolytov, znižujú napätie ciev a zlepšujú ich pružnosť.
Paradajky sú tiež známou zbraňou v boji proti hypertenzii. Obsahujú lykopén, silný antioxidant, ktorý dokáže zlepšiť funkciu ciev a chrániť srdce. Okrem toho sú zdrojom draslíka, ktorý pôsobí proti negatívnym účinkom nadbytku sodíka.
V tomto období sa oplatí do jedálnička zaradiť aj brokolicu, pretože je bohatá na sulforafán, látku, ktorá chráni cievy pred poškodením a podporuje ich zdravie. Obsahujú tiež horčík a draslík, ktoré podporujú reguláciu tlaku.
Hoci u nás nemá veľa priaznivcov a je trochu zabudnutou zeleninou, oplatí sa konzumovať aj zeler. Už dlho je známy svojimi vlastnosťami znižujúcimi krvný tlak. Obsahuje fytochemikálie, napríklad ftalidy, ktoré pomáhajú uvoľňovať hladké svalstvo ciev, čím zlepšujú prietok krvi.
Diéty nemusia byť nudné. Ako zaradíte túto zeleninu do svojho jedálnička?
Konzumácia zeleniny v strave sa často spája s jej nudným, často surovým podávaním ako obyčajnej prílohy. Tak to však vôbec nemusí byť.
Pri snahe znížiť krvný tlak môžeme vyskúšať smoothie s červenou repou a špenátom. Je to skvelý spôsob, ako do tela rýchlo dostať dusičnany a draslík. Samozrejme, skvelým nápadom sú aj šaláty, ktoré nám dávajú možnosť skombinovať mnoho ingrediencií na zlepšenie nášho zdravia. Pridajte do svojich každodenných jedál paradajky, avokádo a zeler, práve vo forme šalátu.
Polievky a dusené jedlá sú tiež skvelé na kombinovanie zložiek. Zelenina je prirodzenou podporou v boji proti hypertenzii. Pravidelná konzumácia potravín bohatých na draslík, horčík a antioxidanty môže pomôcť udržať normálny krvný tlak a zlepšiť celkové zdravie.
Zaradenie potravín, ako je červená repa, špenát a paradajky, do jedálnička je jednoduchým krokom k lepšej pohode a ochrane srdca.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tým sa zabezpečí, že zelenina prežije každú zimu. Moja babička to vždy robí takto
Zahrňte v zime do svojho jedálnička. 4 produkty, ktoré nesmú chýbať vo vašom jedálnom lístku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.