11.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rui Elena).
Ako sa pripravujú pohánkové placky? Túto otázku si kladú tí, ktorí hľadajú zaujímavý a zdravý nápad na obed alebo desiatu. Tento pokrm s tvarohom a korením je ideálnym spôsobom, ako si spestriť každodenný jedálniček. Je jednoduché na prípravu a plné chuti a výživovej hodnoty.

Foto: shutterstock/Rui Elena
Pohánkové placky spájajú jednoduchosť s trochou kreativity v kuchyni. Kaša, známa vysokým obsahom vlákniny a vitamínov, získava v kombinácii s krémovým tvarohom úplne novú tvár. Pridanie zeleniny a ďalších príloh ich robí neodolateľnými. Tieto dozlatista vyprážané pochúťky sú vhodné ako hlavné jedlo aj ako chrumkavý predkrm, ktorý rýchlo zmizne z taniera.
Pohánkové placky – zdravý spôsob prípravy chutného jedla. Pripravíte ich za pár minút
Do zmesi môžete pridať nadrobno nakrájanú papriku, nastrúhanú cuketu alebo mrkvu a nasekané špenátové listy. Tieto prísady nielenže obohatia chuť, ale zároveň urobia jedlo farebnejším a atraktívnejším na tanieri.
Ingrediencie:
- 320 g uvarených pohánkových krúp,
- 200 g tvarohu,
- vajce,
- 3 PL pšeničnej alebo kukuričnej múky,
- strúčik cesnaku,
- 2 mrkvy,
- soľ a korenie podľa chuti,
- pol čajovej lyžičky údenej papriky,
- 2 lyžice nadrobno nasekanej petržlenovej vňate,
- olej na smaženie.

Foto: shutterstock/Timolina
Pohánkové krúpy – ako ich uvariť, aby boli vždy perfektné? Kľúčové sú pomery
Varenie pohánky je jednoduché, ale vyžaduje si niekoľko malých trikov, aby ste dosiahli dokonalú konzistenciu. Kľúčom k úspechu je správny pomer vody a krúp a nemiešať ich počas varenia. Tým sa zabezpečí, že zrná zostanú sypké.
Spôsob prípravy:
- Pred varením prepláchnite krúpy v sitku pod tečúcou vodou, aby ste odstránili prach.
- V hrnci zvarte vodu v pomere 2:1 (dve šálky vody na jednu šálku krúp). Pridajte štipku soli.
- Do vriacej vody nasypte pohanku, znížte teplotu na minimum a prikryte pokrievkou. Varte približne 12-15 minút, kým sa všetka voda nevstrebe. Po uvarení ju na niekoľko minút odložte zakrytú, aby sa uvoľnila.
- Potom vo veľkej miske zmiešajte uvarenú pohanku s tvarohom, vajcom, nastrúhanou mrkvou a nadrobno nakrájaným cesnakom.
- Pridáme múku, korenie a nasekanú petržlenovú vňať. Všetko dobre premiešajte, aby vznikla homogénna hmota.
- Zo zmesi vytvarujte malé placky a jemne ich v rukách sploštite.
- Na panvici rozohrejte olej a placky smažte na strednom ohni asi 3 – 4 minúty z každej strany, kým nie sú zlatisté a chrumkavé. Osmažené placky odložte na papierovú utierku, aby sa z nich odkvapkal prebytočný tuk. Podávajte s obľúbenými prílohami. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.