11.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/dotshock).
Sú sladké a chutné a majú množstvo zdraviu prospešných látok. Ukázalo sa, že stačí týždeň pravidelnej konzumácie týchto plodov, aby naše telo pocítilo rozdiel a poďakovalo sa nám za zmenu.
Datle, ako sa im hovorí, vám dodajú energiu už pol hodiny po konzumácii. Odporúčajú sa ženám po pôrode. Hovorí sa, že jedna datľa denne pomáha udržať si zrak až do konca života. Pravidelná konzumácia datlí má naozaj dosť výhod.
Vaše kosti budú zdravšie
- Datle obsahujú bór, ktorý má pozitívny vplyv na zdravie kostí.
- Ak k tomu pridáte minerály ako fosfor, draslík, vápnik a horčík, ktorých je sušené ovocie plné, získate skutočnú výživovú bombu pre vaše kosti.
Tie predsa potrebujú ochranu, aj keď len pred osteoporózou.
Lepšie trávenie
Datle sú tiež bohaté na vlákninu, ktorá je nevyhnutná pre náš tráviaci systém.
- Konzumácia vlákniny zabraňuje zápche a podporuje pravidelnú stolicu.
Štúdia uverejnená v časopise British Journal of Nutrition zistila, že tráviaci systém funguje oveľa lepšie u ľudí, ktorí pravidelne konzumujú datle, ako u tých, ktorí toto ovocie nejedia.
Lepšie sa vyrovnáte so stresom
- V datliach nájdete aj vitamín B6, ktorý pomáha produkovať serotonín a noradrenalín, ktoré majú pozitívny vplyv na náš mozog.
- Serotonín pomáha regulovať náladu a noradrenalín bojuje proti stresu.
Podľa výskumov súvisí nízka hladina vitamínu B6 s depresiou. Čím viac vitamínu B6 prijímame, tým lepšie sa cítime fyzicky, ale aj psychicky.
Pocítite prílev energie
Keď budete jesť datle, v okamihu pocítite prílev energie. Datle, bohaté na vlákninu, draslík, horčík, vitamíny a antioxidanty, sú ideálnym občerstvením, keď vás náhle prepadne chuť na niečo sladké.
- Vďaka fruktóze a glukóze, ktoré obsahujú, „nakopnú“ okamžite a – na rozdiel od sladkostí – vydržia dlhšie.
Posilníte svoje srdce
- Štúdie preukázali, že datle znižujú hladinu triglyceridov a znižujú oxidačný stres – oba tieto faktory sú na zozname príčin srdcových ochorení a aterosklerózy.
- Draslík obsiahnutý v datliach znižuje krvný tlak a znižuje riziko mŕtvice, ako aj iných srdcových ochorení.
Znížite riziko vzniku rakoviny hrubého čreva
Datle majú zázračnú vlastnosť chrániť náš tráviaci systém a črevá pred škodlivými baktériami, ktoré, ak sa dostanú do hrubého čreva, nám môžu vážne ublížiť.
- Podľa výskumov pravidelná konzumácia datlí zvyšuje rast dobrých baktérií, ktoré nás chránia pred množením rakovinových buniek v hrubom čreve.
Schudnete
Datle vám tiež môžu pomôcť schudnúť.
- Je to, samozrejme, vďaka vláknine, ktorá nám dodáva pocit sýtosti na dlhú dobu a zabraňuje náhlym výkyvom hladiny glukózy v krvi.
- Okrem toho sa v datliach nachádzajú antioxidanty. Antokyány, fenoly a karotenoidy eliminujú toxíny, zlepšujú trávenie a zrýchľujú metabolizmus, a to vedie k úbytku hmotnosti.
Ako pripraviť domáce datľové pralinky? Osvedčený recept
Ani príliš veľké, ani príliš malé, ale tak akurát. Ideálne, keď máte chuť na niečo sladké.
Zloženie:
- 400 g sušených datlí bez jadierok
- 1,5 šálky strúhanúho kokosu
- 2 pomaranče
- 100 g orechov (najlepšie pekanové orechy, vlašské orechy alebo lúpané mandle)
- vanilkový extrakt
- 100 g tmavého prírodného kakaa
- Na obalenie praliniek: kakaový prášok, mleté orechy, strúhaný kokos
Príprava:
- Datle nakrájajte na menšie kúsky. Z pomaranča vytlačte šťavu.
- Dajte datle a šťavu do hrnca, prikryte pokrievkou a varte, kým sa šťava úplne neodparí a zmes nezhustne. Občas premiešajte, pretože prísady sa ľahko pripália.
- Orechy nakrájajte na malé kúsky. Čokoládu nastrúhajte nadrobno (môžete použiť aj kúsky čokolády). Potom primiešajte 1 šálku mletého kokosu.
- Datľovú zmes rozmixujte do hladka. Ešte horúcu ju spojte s rozdrvenými orechmi, čokoládou, kokosom, kakaom a vanilkovým extraktom. Ak je zmes riedka, pridajte zvyšný kokos.
- Dajte na niekoľko hodín do chladničky, aby zmes zhustla.
- Z vychladnutej zmesi tvarujte v rukách guľôčky a obaľujte ich obľúbeným posypom – kakaom, kokosom alebo orechami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto ovocie môže nahradiť cukor a kávu. Musí sa však konzumovať s mierou.
Jedzte niekoľkokrát týždenne. Znížite si hladinu cholesterolu a zbavíte sa nadváhy
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.