11.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Angelika Heine)
Hľadáte recept na dokonalú panenku, pretože vaše predchádzajúce pokusy nemali želaný účinok? Už žiadne suché, šupinaté mäso. Dnes pre vás máme dokonalý recept na šťavnatú panenku z roštenky. Bude taká lahodná, že o šťave, ktorá z mäsa po nakrájaní vyteká, sa vám bude snívať celú noc.

Foto: shutterstock/Angelika Heine
Priznajme si, že pečená bravčová panenka je ako dvojročné dieťa – vie byť nepredvídateľná, robí si, čo chce, a nech sa snažíme akokoľvek, nedopadne podľa našich predstáv. Niekedy je bravčová panenka suchá, tvrdá, po rozkrojení sa rozštiepi a rozpadne, ale nie podľa tohto receptu. Dnes vám povieme, ako pripraviť tú najchutnejšiu pečenú bravčovú panenku, ktorá je ideálna na obed, ako desiata alebo ako studené mäso na sendviče. V čom spočíva tajomstvo? Všetko je to o marináde – nezabudnite na jablčný ocot a cesnak. Pred pečením je tiež dobré bravčovú panenku „ zabaliť“ na panvici a zachytiť všetky šťavy, a tým aj dokonalú chuť.
Šťavnatá a jemná pečená bravčová panenka. Tento recept sa nedá pokaziť
Ingrediencie:
- Približne. 1,5 kg bravčovej panenky bez kosti,
- 1 liter studenej vody,
- dve polievkové lyžice soli,
- jedna polievková lyžica cukru,
- 1/4 šálky jablčného octu,
- 6-8 strúčikov cesnaku,
- lyžica oleja,
- lyžica korenia (odporúčame farebné korenie),
- lyžica majoránky,
- lyžica sladkej alebo údenej papriky,
- maslo.

Foto: shutterstock/Martin Radosovsky
Šťavnatá bravčová panenka z rúry – ako ju pripraviť?
Pripravte si hrniec alebo plechovú misu. Zalejeme vodou, pridáme ocot, soľ, cukor, pretlačený cesnak a korenie. Všetko premiešajte.
Do marinády vložte mäso a misu alebo hrniec pevne zakryte pokrievkou alebo fóliou. Umiestnite do chladničky na 24 hodín. Po uplynutí tejto doby vyberte mäso z marinády, vložte ho do misky a pridajte olej, lyžicu mäkkého masla, papriku a majoránku. Môžete pridať aj 3 strúčiky cesnaku. Mäso potrite korením a maslom a opečte z každej strany na rozpálenej panvici, aby sa mäso uzavrelo. Smažte približne 45 sekúnd z každej strany.
Prepečené mäso ihneď zabaľte do alobalu alebo ho vložte do pekáča, aby sa udržalo teplé. Pridajte bobkový list a niekoľko bobúľ borievky. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Bravčové mäso pečte pol hodiny, potom teplotu znížte na 160 stupňov a pečte hodinu a pol. Po tomto čase otvorte dvierka a nechajte mäso mierne vychladnúť.
Tip: Bravčovú panenku nekrájajte hneď po upečení, inak z nej rýchlo vytečie šťava a mäso stratí šťavnatosť. Pokiaľ pečené mäso nepodávate na večeru, môžete ho hneď nakrájať. Ak pripravujete bravčovú panenku na sendviče, odporúčame počkať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rozplývajúce sa a plné chuti. Toto je najlepší recept na bravčové koleno. Kľúčom je marináda
Pečený bôčik na Vianoce. Pre túto chrumkavú kôrku môžete skočiť do ohňa
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.