12.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BravissimoS).
Keď si kúpite pripravenú filetovanú rybu, už máte problém s odstránením šupín. Niektorí ľudia však dávajú prednosť celému kaprovi, ktorého si pripravujú sami od začiatku až do konca. Jeho čistenie však môže byť ťažkopádne a časovo náročné. Našťastie existuje rýchly spôsob, ako odstrániť šupiny z kapra. Odložte nôž do zásuvky, iný príbor sa vám bude hodiť.
Prítomnosť kapra na štedrovečernom stole je tradíciou v mnohých domácnostiach. Niektorí ľudia si kúpia filety alebo zvončeky a so spracovaním ryby si nerobia ťažkú hlavu. Iní sa rozhodnú kúpiť kapra vcelku aj so šupinami a potom sa trochu viac zabavia. Predtým, ako sa ryba uvarí, aby sa dala jesť, musí sa očistiť od šupín. Zvyčajne sa to robí nožom (alebo špeciálnou škrabkou na ryby, ale nie každý má takúto pomôcku), ale potom sa šupiny rozprsknú po celej kuchyni a máme ich dvakrát toľko na upratovanie.
Ako rýchlo odstrániť šupiny z kapra? Odložte nôž do zásuvky
Existuje však aj iný spôsob, ako rýchlo odstrániť šupiny z kapra. Namiesto noža použite… polievkovú lyžicu. Týmto spôsobom vyčistíte rybu len za niekoľko minút a neurobíte neporiadok, pretože ak budete držať lyžicu v správnom uhle, šupiny by sa mali zastaviť v dutine lyžice.
Ako mám odstrániť šupiny lyžicou?
- V prvom rade musí byť ryba suchá, aby sa príbor na jej povrchu nešmýkal. Preto kapra dôkladne utrite papierovou utierkou.
- Potom pevným pohybom pohybujte lyžicou od chvosta smerom k hlave. Držte ju pod takým uhlom, aby čo najviac podkopávala šupiny.
Táto metóda vám účinne ušetrí čas a energiu a vy už nebudete po celej kuchyni hľadať strieľajúce šupiny.
Čo sa dá urobiť, aby kapor nezapáchal?
Šupiny nie sú jediným problémom, s ktorým sa kupujúci kaprov stretávajú. Táto ryba je povestná svojím nepríjemným zápachom. Je však možné sa tejto arómy zbaviť.
- Jedným zo spôsobov je namočenie ryby do mlieka.
- Ešte lepšie je ponoriť mäso do cmaru a pridať niekoľko plátkov cibule. V tomto stave nechajte kapra asi 3-4 hodiny.
- Po uplynutí tejto doby je potrebné rybu osušiť.
Vďaka tejto metóde bude kapor chutnejší, jemnejší a hlavne už nebude zapáchať na dne rybníka.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto je najlepší spôsob čistenia dosky na krájanie. Všetko, čo potrebujete, je handrička a žehlička
Jedlá sóda a ocot nefungujú? Problém je inde. To je príčinou zápachu z práčky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.