13.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/John_T).
Toto málo známe ovocie si získava čoraz väčšie uznanie po celom svete pre svoje zdravotné vlastnosti. Z tohto dôvodu sa odporúča najmä seniorom. Jujube, známy aj ako čínska datľa, môže mať pri pravidelnej konzumácii pozitívny vplyv na pamäť a ďalšie. Zistite viac o výhodách tohto malého, nenápadného ovocia.
Zdravá a vyvážená strava je dôležitá v každom veku. Preto je dobré zaradiť do každodenného jedálnička produkty, ktoré nielen dobre chutia, ale aj dodávajú telu cenné živiny. Ovocie jujube, ktoré bolo donedávna na Slovensku neznáme, si získava čoraz väčšiu pozornosť, najmä v súvislosti s vhodnou stravou pre seniorov.
Ovocie jujube je cenené už po stáročia. Čo je o nich známe?
Ovocie jujube, známe aj ako čínska datľa, čínsky alebo kórejský datlík, je známe aj pod názvom jujube.
- Je to malé, tmavo oranžové ovocie so sladkou štruktúrou, ktoré sa pestuje už stáročia.
- Dužina tohto ovocia je chutná, sladká a šťavnatá, s jemnou jablkovou príchuťou.
- Zaujímavosťou je, že vo vnútri sa nachádza nejedlá kôstka.
Donedávna sa jujube spájalo výlučne s tradičnou čínskou medicínou. Dnes sa o ňom čoraz častejšie hovorí v súvislosti so zaradením do každodennej stravy. K dispozícii je v čerstvej alebo sušenej forme, ako aj vo forme šťavy alebo prášku.
Jedinečnosť tohto drobného ovocia spočíva v jeho vlastnostiach, ktorých je pomerne veľa. A to všetko vďaka jeho bohatému zloženiu.
- Okrem iného jujube obsahuje množstvo vitamínov vrátane vitamínu C, ako aj vitamíny skupiny B.
- Jujube je cenným zdrojom minerálnych látok, medzi ktoré patrí železo, fosfor, vápnik a horčík.
- Okrem toho sa v bohatstve živín tohto ovocia nachádzajú prírodné antioxidanty, ako sú polyfenoly a flavonoidy.
Zlepšujú pamäť a ďalšie. Aké ďalšie vlastnosti majú tieto plody?
Vďaka svojmu zloženiu sa ovocie jujube oplatí zaradiť do každodenného jedálnička. Odporúčajú najmä seniorom, pretože okrem iného podporujú nervový systém. Mnohé štúdie preukázali, že pravidelná konzumácia plodov jujube môže pomôcť zlepšiť pamäť a tiež chrániť nervové bunky.
Okrem toho môže mať zaradenie jujube do každodennej stravy pozitívny vplyv napríklad na znižovanie hladiny cukru a cholesterolu v krvi a môže byť užitočné aj v boji proti anémii. Tým to však ešte nekončí. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C podporuje ovocie jujube imunitný systém, čo oceníme najmä na jeseň a v zime.
Medzi vlastnosti plodov jujube patrí aj:
- zlepšenie tráviacich procesov
- ochrana žalúdka, čriev a pečene
Plody majú aj vysoký protizápalový potenciál. Zaujímavé je, že konzumácia jujuby môže navyše priniesť upokojenie, lepší spánok, ako aj zníženie stresu.
Ako jesť ovocie jujube? Existuje niekoľko možností
Veľkou výhodou ovocia jujube je, že sa dá ľahko zaradiť do jedálnička. Dá sa to urobiť viacerými spôsobmi. Najjednoduchšie je, samozrejme, jesť ich čerstvé ako zdravú desiatu alebo sušené, keď pripomínajú datle a sú dobré samostatne alebo ako prídavok do ovsenej kaše.
Okrem toho sú na trhu dostupné ovocné čaje z jujube. Možno z nich pripraviť aj nálev, ktorý má upokojujúci účinok a zlepšuje trávenie. Z ovocia sa vyrábajú aj šťavy, sirupy a prípravky vo forme džemov alebo marmelád. Zaujímavosťou je, že plody jujube možno nájsť aj vo forme extraktov a prášku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Namiesto dochucovania polievky si dajte toto korenie do kávy. Zahreje vás a boky zmiznú
Najlepšie ovocie pre seniorov. Oplatí sa kúpiť hneď, ako ich nájdete v obchode
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.