15.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tsurukame Design).
O tom, že vlašské orechy sú mimoriadne zdravý a hodnotný produkt, ktorý podporuje zdravie srdca, mozgu a tráviaceho systému, niet pochýb. Sú však skupiny ľudí, ktorí by si pri ich konzumácii mali dávať pozor. Kedy nebude tento chrumkavý snack zdravý? Kto by nemal jesť vlašské orechy? Kľúčom k bezpečnému využívaniu ich vlastností je striedmosť a uvedomenie si vlastných zdravotných potrieb.
Jedny z najzdravších orechov
Presne takúto povesť majú vlašské orechy. A nie bezdôvodne. Medzi ich kľúčové vlastnosti patrí množstvo omega-3 mastných kyselín. Podporujú činnosť srdca, znižujú hladinu cholesterolu a majú protizápalové vlastnosti.
Vlašské orechy sú cenným zdrojom vitamínov skupiny B, vitamínu E (nazývaného vitamín mladosti) a horčíka, fosforu, zinku a draslíka. Vyznačujú sa vysokým obsahom antioxidantov a vlákniny. Pravidelná konzumácia vlašských orechov podporuje trávenie, činnosť mozgu a pamäťové procesy a tiež pomáha regulovať hladinu cukru v krvi.
Kto by nemal jesť vlašské orechy?
Hoci sú vlašské orechy zdravé, existujú skupiny ľudí, ktorí by sa im mali vyhýbať alebo ich konzumovať s veľkou opatrnosťou. Ako každé jedlo, nie sú vhodné pre každého. Nezabúdajme, že striedmosť je často odpoveďou na otázku, ako si zostaviť zdravý jedálniček.
Ľudia s alergiami na orechy
Alergia na orechy je jedným z najbežnejších typov potravinových alergií. To je jasný dôvod, prečo by ste mali vylúčiť tieto zložky zo svojho jedálnička. Najmä preto, že symptómy môžu pokrývať veľmi odlišné stavy.
Od kožných vyrážok, cez opuchy pier, jazyka a hrdla, až po problémy s dýchaním a v extrémnych prípadoch anafylaktický šok. Ak máte podozrenie na alergiu, určite sa poraďte so svojím lekárom.
Ľudia s citlivým tráviacim systémom
Vysoký obsah vlákniny vo vlašských orechoch nebude výhodou pre každého. Pre ľudí s chorobami tráviaceho systému, vrátane syndrómu dráždivého čreva a črevných divertikulov, budú orechy, dokonca aj v minimálnom množstve, škodlivé. Môžu spôsobiť plynatosť, hnačku a brušné ťažkosti.
Ľudia s nadváhou a na nízkokalorickej diéte
Vlašské orechy majú vysoký obsah kalórií. Odhaduje sa, že 100 g produktu poskytuje až 654 kcal. Nadmerná konzumácia môže viesť ku kalorickému prebytku, čo sťažuje kontrolu hmotnosti a môže spôsobiť zvýšenie telesnej hmotnosti.
Je lepšie nevnímať orechy ako produkt vhodný na občerstvenie medzi jedlami – je ľahké to preháňať v spotrebovanej porcii. V menšom množstve sa odporúča zaradiť ich do iných jedál, napr. granoly, šalátov alebo koktailov, v menšom množstve .Takto môžete ťažiť z priaznivých účinkov vlašských orechov na vaše zdravie bez obáv z priberania.
Ľudia s problémami obličiek alebo žlčníka
Vlašské orechy obsahujú oxaláty, ktoré môžu prispievať k tvorbe obličkových kameňov. Môžu byť tiež zodpovedné za zhoršenie existujúcich problémov s obličkami. Neodporúča sa ich jesť počas zotavovania po operácii na odstránenie žlčníka. U takýchto pacientov je potrebné obmedziť tuky a vlákninu v strave, aby nezaťažovali tráviaci systém.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto lacné ovocie chráni pred rakovinou. Dve denne stačia, na Slovensku ich máme dosť
Šesť signálov, že vám chýbajú vitamíny. Jeden z nich už môžete vidieť na svojej tvári
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.