15.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/VI Studio).
Často sa stáva, že už po krátkom používaní je naša teflónová panvica vhodná na vyhodenie. Jedlo, ktoré sa na nej smaží, sa prilepí a povrch je nevzhľadne poškriabaný. Je to dôsledok chýb, ktorých sa dopúšťame a ktorým sa dá ľahko vyhnúť, čím predĺžime životnosť panvice. Zistite, čo pri jej používaní nerobiť.

Foto: shutterstock.com/VI Studio
Teflónová panvica je pomerne chúlostivý riad, preto s ňou musíme pri používaní v kuchyni zaobchádzať opatrne, pretože nie je ťažké ju poškodiť. Preto sa oplatí vedieť, ako ju správne a bezpečne používať, ako aj akému správaniu sa vyhnúť, aby sa teflónový povlak neodlupoval.
Akým chybám sa môžeme vyhnúť pri používaní teflónovej panvice?
Ak budete panvicu používať nesprávne, môžete výrazne skrátiť jej životnosť a nebude už vhodná na vyprážanie. Často nevedomky reprodukujeme určité chyby, ktoré našu panvicu ešte viac poškodzujú. Tu sú najčastejšie chyby:
- Používanie príboru – veľmi častou a jednou z najškodlivejších chýb je vyprážanie na panvici a zároveň používanie kovového alebo hliníkového príboru na otáčanie alebo miešanie.
- Namiesto toho by sme mali používať drevenú špachtľu, ktorá nepoškriabe teflón. Vkladanie panvice do umývačky riadu – umývanie panvice v umývačke riadu prispieva k narušeniu jej jemného povlaku. V dôsledku toho oslabený teflón stráca svoje vlastnosti. To spôsobuje, že sa vyprážané jedlo prilepí na povrch panvice.
- Nalievanie studenej vody do panvice – tiež nie je dobrý nápad naliať do panvice studenú vodu hneď po vyprážaní. Vzniknutý teplotný rozdiel deformuje teflónový povrch, čím sa panvica stáva nepoužiteľnou. Z tohto dôvodu sa vždy odporúča počkať, kým panvica vychladne, a až potom ju umyť teplou vodou.

Foto: shutterstock.com/Maliflower73
Môže sa ešte používať poškriabaná teflónová panvica?
Mnohí ľudia robia vyššie uvedené chyby, a čo je ešte horšie, poškriabanú teflónovú panvicu používajú aj potom. Je to nebezpečné pre zdravie, preto keď je teflónový povlak poškodený, nemal by sa už používať.
Po jeho poškriabaní totiž môže pri ohrievaní jedla na ňom dochádzať k rôznym chemickým reakciám medzi výrobkami a materiálom pod teflónovou vrstvou. V dôsledku toho môžu vznikať toxické látky. Preto ak sa naša panvica poškodí, je lepšie ju okamžite vyhodiť.
Ako bezpečne vyčistiť teflónovú panvicu?
Ak viete, akých chýb sa vyvarovať pri používaní teflónovej panvice, oplatí sa vedieť aj to, ako ju bezpečne vyčistiť, aby ste nepoškodili jej povrch. V prvom rade sa dôrazne neodporúča používať ostré špongie, drôtené kefky alebo zubné kefky, ktoré by mohli teflón odštiepiť.
Najlepšie je používať mäkké hubky. Na druhej strane, na osušenie panvice použite mäkkú kuchynskú utierku. Funguje aj papierová utierka, ale dbajte na to, aby ste panvicu utierali len mäkšou stranou. Taktiež sa vyhnite silnému treniu panvice. Najlepšie je nechať ju prirodzene vyschnúť a prebytočnú vodu zachytiť pomocou vyššie uvedených utierok.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.