15.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Inside Creative House).
Mnohé potraviny obsahujú živiny, ktoré môžu pomôcť pri rôznych zdravotných problémoch – bolesti žalúdka, zápaloch a ďalších. Vzhľadom na nové výskumy sa oplatí zaradiť do svojho jedálnička aj hŕbu chutných pochutín, ktoré vás ochránia pred vznikom zmien na mozgu, ktoré sa okrem iného spájajú so sklerózou a demenciou. Medzi tieto chutné potraviny patria orechy – ako často ich jete? Prečo sa to oplatí?
Podľa Slovenskej Alzheimerovej spoločnosti bude v roku 2024 demencii (60 % všetkých prípadov tvorí Alzheimerova choroba) čeliť približne 60 000 ľudí. Toto ochorenie najčastejšie postihuje seniorov, ale jeho prvé príznaky sa môžu prejaviť už vo veku 40 rokov. Ako predísť riziku nákazy týmto ochorením? Vo svetle nových vedeckých výskumov pomôžu chutné pochutiny.
Nový výskum účinkov orechov na demenciu
Výskum uverejnený v časopise GeroScience naznačuje, že konzumácia hŕstky orechov môže zabrániť rozvoju demencie a sklerózy (ktorá je jej prvým štádiom). Štúdia sa uskutočnila v Spojenom kráľovstve a zúčastnilo sa na nej 50 386 mužov a žien. Analyzovali sa údaje z rokov 2013 až 2023 a priemerný vek sledovaných osôb bol 56,5 roka. Na začiatku bol posúdený ich stav demencie a boli požiadaní o vyplnenie dotazníka. V priemere boli ľudia sledovaní približne sedem rokov. Na konci štúdie sa príznaky demencie prejavili len u 2,8 % účastníkov (1 422 prípadov).
Pri analýze sa zohľadňovali rôzne faktory vrátane veku, pohlavia hmotnosti a životného štýlu. Pri 49,2 percentách všetkých účastníkov boli ženy.
Koľko orechov by ste mali denne zjesť, aby ste predišli demencii?
Štúdia dokázala, že konzumácia hrsť orechov – nesolených – sa spája s 12-percentným znížením rizika vzniku demencie. Dôležité je, že táto analýza potvrdila inú štúdiu z roku 2023, uverejnenú v časopise The American Journal of Clinical Nutrition, kde ľudia dostávali 60 g zmesi orechov počas 16 týždňov. V tejto analýze sa ukázalo, že konzumácia orechov môže oddialiť pokles kognitívnych funkcií. Žiadna z týchto štúdií však neposkytla jasnú odpoveď na to, ktoré zlúčeniny v orechoch na to majú vplyv.
Koľko orechov by ste teda mali denne zjesť? Na základe výskumu by to v ideálnom prípade malo byť približne 30 gramov, čo je približne jedna väčšia hrsť. Môže to byť zmes rôznych nesolených orechov, ako sú kešu, vlašské orechy a mandle, podľa toho, čo vám najviac chutí. Okrem toho, že tieto pochutiny pomáhajú znižovať riziko demencie, obsahujú aj ďalšie zložky, ktoré sú pre telo prospešné.
Orechy obsahujú okrem iného antioxidanty, mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, selén (považovaný za prvok dlhovekosti), horčík, zinok, vápnik, draslík a vlákninu. Preto by ich ľudia, ktorí nie sú alergickí na orechy, mali zaradiť do svojho jedálnička okrem iného aj namiesto sladkostí.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Môžete jesť tieto orechy každý deň? Nie je to také zrejmé
Zlato dietológov. Pite tieto nápoje, aby ste zvrátili prediabetes
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.