16.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Milos Momcilovic).
Pri hľadaní zdravých štiav sa oplatí venovať pozornosť tým, ktoré máme takmer pod nosom. Jeden z týchto lahodných nápojov si môžeme pripraviť z u nás veľmi známeho ovocia – tmavého hrozna. Tieto mňamky podporujú činnosť srdca, regulujú hladinu cholesterolu a znižujú hladinu cukru. Tým sa však ich vlastnosti nekončia. Prečo by ste mali piť tmavú hroznovú šťavu a ako ju pripraviť?

Foto: shutterstock/Milos Momcilovic
Hrozno je rastlina, ktorej sa v našich klimatických podmienkach darí, dá sa bez problémov pestovať v záhrade a nie je veľmi náročná na pôdu. Šťavu možno pripraviť aj z hrozna z obchodu alebo kúpiť hotovú.
Tmavá hroznová šťava – nutričné hodnoty
Hroznová šťava obsahuje množstvo vitamínov a minerálnych látok vrátane:
- Vitamín A – podporuje funkciu zraku.
- Vitamín C – podporuje imunitu a tvorbu kolagénu.
- Vitamín E – chráni pred voľnými radikálmi, pôsobí ako antioxidant a je vhodný pre stav pokožky (spomaľuje proces starnutia).
- Vitamín K – podieľa sa na procese zrážania krvi.
- Vitamíny skupiny B – urýchľujú metabolizmus a sú vhodné pre neurologické funkcie.
Štúdia uskutočnená v roku 2019 poukazuje na dôležité prínosy resveratrolu, polyfénu, ktorý sa vo veľkom množstve nachádza v jadierkach hrozna.
- Táto zložka okrem iného vykazuje protizápalové, protistarnúce a protirakovinové účinky (v prípade niektorých rakovinových zmien).
- Tmavá hroznová šťava obsahuje aj množstvo minerálnych látok, ako sú horčík, zinok, jód, draslík, fosfor a železo, ktoré podporujú funkcie celého organizmu, napríklad udržiavanie správneho krvného tlaku a účasť na tvorbe červených krviniek.
Prečo sa oplatí piť tmavú hroznovú šťavu?
Táto šťava obsahuje veľa vitamínov a minerálov, ako presne pôsobí na organizmus a prečo by ste ju mali piť každý deň?
- V prvom rade antioxidanty pomáhajú naturalizovať účinky voľných radikálov, čím chránia telo pred chorobami.
- Okrem toho táto šťava podporuje činnosť srdca, pretože zložky v nej obsiahnuté pomáhajú znižovať hladinu „zlého“ cholesterolu a zlepšujú pružnosť ciev, čo vedie k zníženiu krvného tlaku.
- Vďaka obsahu vitamínov hrozno podporuje aj imunitný systém a pomáha telu bojovať proti infekciám.
- Okrem toho vláknina, ktorú obsahujú, podporuje tráviaci systém a prispieva k odstraňovaniu toxínov z tela.
- Má tiež protizápalový účinok v tom zmysle, že môže dopĺňať prevenciu zdravia kĺbov.
Tmavá hroznová šťava – recept
Na prípravu tejto lahodnej šťavy potrebujete:
- 2 kg hrozna bez stopiek
- 0,5 kg jemného cukru
- 1,5 šálky vody

Foto: shutterstock/Tatiana Vorona
Spôsob prípravy:
- Na začiatku hrozno dôkladne umyte pod tečúcou vodou. Potom ich vložte do hrnca a pridajte vodu a cukor.
- Prísady povarte a počkajte, kým hrozno pustí šťavu – zvyčajne to trvá niekoľko minút, ale závisí to od druhu ovocia.
- Prevarenú šťavu preceďte cez sito, znovu prevarte a nalejte do fliaš alebo pohárov.
- Nakoniec ju pasterizujte 10 minút vo vriacej vode.
Šťavu môžete piť denne tak, že ju zriedite vodou. Denná dávka 400-450 ml by sa nemala prekročiť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je to najzdravšia šťava na svete. Má veľa vitamínov a zlepšuje plodnosť
Pridávate si ho do čaju a myslíte si, že je to zdravé? Možno budete sklamaní
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.