17.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Prostock-studio).
Hoci vás občasný pocit ospalosti a únavy nemusí znepokojovať, ak sa dlhodobo cítite horšie, určite stojí za zváženie príčiny tohto stavu. Mnoho faktorov môže prispieť k nedostatku energie konať, vrátane našej stravy. Odborníčka na výživu navrhuje zaviesť jedno jednoduché pravidlo, ktorým je tzv. zónová diéta.

Foto: shutterstock/Prostock-studio
Strava a únava. Dietologička nepochybuje
Ak sme neustále unavení a ospalí, zvládanie každodenných výziev sa stáva skutočným trápením. To môže byť celkom výzva, najmä na jeseň a v zime.
V takejto situácii stojí za to pozrieť sa na svoje zvyky, vrátane stravy. Častou príčinou pretrvávajúcich pocitov vyčerpania a podráždenosti je zle zostavený jedálny lístok, ktorý je založený na jednoduchých cukroch a neposkytuje zodpovedajúce množstvo živín potrebných pre správne fungovanie organizmu.
Ale možno existuje jednoduché riešenie tohto problému. Dietologička Natalia Quintero v rozhovore pre magazín Vogue radí zaviesť pravidlo „40-30-30“, na ktoré sa zónová diéta scvrkáva.
„Ide o rozdelenie jedla na tri časti. 40 % tvoria sacharidy, 30 % bielkoviny a ďalších 30 % tuky. Vychádza z ideálnej rovnováhy makroživín“
– vysvetľuje odborníčka.

Foto: shutterstock/Drazen Zigic
Vinníkom je cukor? Venujte mu pozornosť
Hlavným cieľom tohto výživového modelu je udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi, ktorá je rozhodujúca pre zdravie a pohodu.
Ak chcete získať maximálny úžitok zo zónovej diéty, nezabudnite zvoliť komplexné sacharidy namiesto jednoduchých sacharidov, ktoré zahŕňajú celozrnné výrobky bohaté na vlákninu a strukoviny, ako je cícer, šošovica a fazuľa.
„To pomôže vyhnúť sa náhlym skokom v hladine cukru v krvi a následnému pocitu únavy“
– zdôrazňuje Quintero.
Pokiaľ ide o ovocie, zaraďme do nášho jedálnička najmä tie s nízkym glykemickým indexom:
- jablká,
- hrušky,
- čerešne,
- slivky,
- čučoriedky
- citrusy.
Špecialistka zdôrazňuje, že dôležitý je aj výber zdrojov sacharidov.

Foto: shutterstock/NoirChocolate
„Ak chcete do jedla zaradiť celozrnné pečivo alebo strukoviny, ovocie radšej nepridávajte. Aby ste si jedlo pripravili v súlade s pravidlom 40-30-30, snažte sa ho vyvážiť zeleninou, ktorá okrem prítomnosť vlákniny, majú nízky obsah sacharidov Množstvo živín pomáha stabilizovať hladinu glukózy“
– vysvetľuje dietologička.
Dodáva, že sa oplatí obmedziť aj konzumáciu ovocia s vysokým obsahom cukru, ako sú zrelé banány či datle.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zlatý nápoj z Indonézie. Pite každý deň a zabudnete na prechladnutie a tráviace problémy
Znižujú riziko sklerózy a demencie. Stačí zjesť niekoľko kúskov denne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.