17.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nantapop).
Vnútornosti – toto slovo môže niektorým ľuďom spôsobiť takmer nevoľnosť. Nechýbajú však gurmáni, ktorí oceňujú zdravotné výhody vnútorností a oceňujú jedlá pripravené napríklad z kuracích žalúdkov. Prečo by sa mali jesť a v akej forme by sa mali podávať, aby boli chutné a aromatické?
Prečo jesť kuracie žalúdky?
Spolu s pečeňou a srdiečkami sú kuracie žalúdky jednou z najobľúbenejších vnútorností. Nadšenci konzumácie vnútorností, a to nielen hydinových, ale aj hovädzích a bravčových, poukazujú na to, že sú vynikajúcim zdrojom mnohých vitamínov a minerálov, ktoré sa v tele veľmi dobre vstrebávajú.
- Kuracie žalúdky sú bohaté na mnohé živiny, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu a posilnenie imunity.
- Kuracie žalúdky sú predovšetkým skvelým zdrojom dobre vstrebateľných bielkovín. Obsahujú tiež veľa železa, zinku, selénu a vitamínov skupiny B vrátane B12, ktorý podporuje nervový systém a podieľa sa na tvorbe červených krviniek.
- Kuracie žalúdky obsahujú aj cenný kolagén, ktorý je dôležitý pre udržanie stavu pokožky, spojivového tkaniva a kĺbov. Okrem toho takéto vnútornosti neobsahujú sacharidy, takže si ich môžu dopriať aj ľudia na tzv. keto diéte.
Kuracie žalúdky, ako aj iné vnútornosti, boli oveľa obľúbenejšie ako dnes v 70., 80. a 90. rokoch minulého storočia, keď sa často podávali v našich domácnostiach. V ázijských krajinách sa stále považujú za vynikajúcu pouličnú pochúťku, o čom svedčí aj fakt, že sa úspešne predávajú grilované s ostrými omáčkami.
Na Slovensku sa kuracie žalúdky určite častejšie podrobujú tepelnej úprave v podobe dlhého varenia, vďaka čomu sa z nich pripravuje vynikajúci guláš. Treba poznamenať, že kuracie žalúdky sa podobne ako iné vnútornosti zvyčajne ponúkajú za atraktívne ceny. V súčasnosti za kilogram kuracích žalúdkov zaplatíte približne 4 eurá.
Dusené kuracie žalúdky – recept
Ako pripraviť chutný a aromatický guláš z kuracích žalúdkov? V prvom rade by sme si mali zaobstarať čerstvé a kvalitné vnútornosti, od ktorých do veľkej miery závisí chuť guláša.
Tu je úplný zoznam ingrediencií:
- 1 kg kuracích žalúdkov
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- 1 petržlenová vňať
- 200 ml 30% smotany
- 3 bobkové listy
- 3 zrnká nového korenia
- soľ a korenie podľa chuti
- olej na vyprážanie
Kuracie žalúdky dôkladne umyte pod tečúcou vodou. Ak sú žalúdky veľké, nakrájajte ich na menšie kúsky. Cibuľu nakrájajte nadrobno a opečte na panvici. Mrkvu a petržlen ošúpte, nastrúhajte na hrubom strúhadle a pridajte k osmaženej cibuli.
Orestovanú zeleninu preložte do hlbšieho hrnca, v ktorom sa bude dusiť. Pridajte opláchnuté kuracie žalúdky, nové korenie, bobkový list a podľa chuti pridajte soľ a korenie.
Všetky prísady zalejte vodou tak, aby boli dôkladne zakryté. Prikryte a varte na miernom ohni približne 90 minút, pričom občas premiešajte. Ku koncu varenia odstráňte pokrievku z hrnca, aby sa voda mierne znížila. Pridajte smotanu, premiešajte a varte ďalších 10 minút. Hotovo!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vždy som zle pripravovala pečeň. Teraz si pamätám na prvý krok a vyjde to perfektne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.