17.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Picture Partners).
Exotické ovocie už na Slovensku nie je novinkou, ale niektoré z nich stále prekvapujú. Medzi relatívne novinky na našom trhu patrí Citrus australasica, známy aj ako kaviárový citrus alebo kaviárová limetka. Ako vyzerá a prečo by sme ho mali jesť, keď máme príležitosť?
Trochu limetky a trochu granátového jablka. Čo je Citrus australasica?
- Citrus australasica, známy aj ako austrálska limetka alebo kaviárový citrus, je nezvyčajné ovocie pochádzajúce zo subtropických dažďových pralesov východnej Austrálie a severovýchodného Nového Južného Walesu.
- Jeho pôvodný anglický názov „finger lime“ odkazuje aj na jeho charakteristický podlhovastý tvar pripomínajúci prst.
- Vo vnútri plodu sa nachádzajú drobné guľovité segmenty pripomínajúce kaviár, ktoré sa vyznačujú intenzívnou kyslou chuťou, vďaka ktorej sú výnimočným doplnkom jedál a nápojov.
Na Slovensku je Citrus australasica stále vzácnym ovocím, dostupné je len v špecializovaných obchodoch a na internete. Vysoká cena a obmedzená dostupnosť sú spôsobené ťažkosťami pri pestovaní a preprave tohto chúlostivého ovocia. Napriek tomu si kaviárový citrus vďaka rastúcemu záujmu o zdravé potraviny a exotické ingrediencie postupne získava čoraz väčšiu popularitu.
Domorodí Austrálčania ho tradične používali ako zdroj potravy a liečivý prostriedok. V súčasnosti sa jeho pestovanie komerčne rozšírilo najmä v Austrálii, kde si získal popularitu v gastronómii pre svoju jedinečnú štruktúru a estetiku.
Plody si získali uznanie aj v Európe a Spojených štátoch, kde sa stali jednou z obľúbených ingrediencií šéfkuchárov.
Prečo jesť kaviárový citrus? Obsahuje skutočné bohatstvo
- Citrus australasica je bohatý na vitamín C, antioxidanty a minerály, ako je draslík a horčík.
- Obsahuje aj jedinečné flavonoidy, ktoré podporujú imunitný systém a pôsobia proti zápalom.
- Vďaka nízkemu glykemickému indexu je vhodnou zložkou pre ľudí, ktorí dbajú o svoju hmotnosť, a diabetikov.
- Vďaka vysokému obsahu vitamínu C podporuje fungovanie imunitného systému. Antioxidanty zasa pomáhajú bojovať proti voľným radikálom, čo spomaľuje proces starnutia pokožky.
- Kyslá šťava z častí ovocia stimuluje tvorbu tráviacich enzýmov a draslík obsiahnutý v ovocí podporuje reguláciu krvného tlaku a znižuje svalové napätie.
Citrus australasica sa používa ako vynikajúci doplnok morských plodov, dezertov, šalátov a dokonca aj koktailov. Vďaka svojej štruktúre a výraznej chuti vytvára jedinečné kulinárske kompozície.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako vybrať dobré a sladké pomaranče? Keď uvidíte „pupok“, ihneď si ich zoberte
Sú chutnejšie ako mandarínky a nemajú jadierka. Málokto ich dokáže rozlíšiť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.