17.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/kamzasweet).
Väčšina ľudí si nevie predstaviť sviatky bez voňavých hríbov, ale nie každý vie, ako ich dobre pripraviť. Ukazuje sa, že istý obľúbený zvyk dokáže pokaziť najlepšie hríby a zmeniť ich chuť a štruktúru. Možno to bude rýchlejšie, ale huby budú tvrdé ako skala a gumené.
Za vôňou a arómou Vianoc sa skrýva škorica, sušené ovocie, kapusta a, samozrejme, aromatické huby. Najčastejšie tie sušené. Práve v nich je často vykúzlená úžasná chuť vianočných jedál. Varenie zvyčajne začíname ich namáčaním, ktoré zároveň pomáha odstrániť piesok a nečistoty, ktoré na hubách mohli zostať po ich nazbieraní. Nestačí však hríby len zaliať vodou z kanvice. Mnohí ľudia sa nevedomky dopúšťajú chyby, ktorá môže spôsobiť, že huby budú tvrdé a nechutné.
Namáčate huby týmto spôsobom? Mohli by ste pokaziť ich chuť
Hlboká aróma dubákov a suchohríbov je niekedy najdôležitejším akcentom vianočných jedál. Hubová polievka, kapustnica, ale aj ich prídavok do omáčky dokážu okúzliť celé jedlo. Nestačí len preukázať bystré oko pri zbieraní alebo nakupovaní húb, ale aj zručnosť pri ich príprave. Ako sa ukazuje, najčastejšie sa spoliehame na expresnú metódu, ktorá v hubách zabíja to najlepšie.
Namáčanie húb sa zdá byť triviálnou činnosťou, ale práve v tejto fáze môžete úplne zničiť svoje hubové pokrmy.
- Mnohí ľudia namáčajú sušené huby do vriacej alebo horúcej vody, a to je skutočný zločin proti ich chuti a štruktúre.
Takto namočené huby stvrdnú, stratia svoju výživovú hodnotu a jedinečnú arómu. Teplo síce celý proces urýchli, ale hra nestojí za sviečku.
- Namáčanie sa nedá urobiť expresne.
- Ak chcete, aby vaše huby chutili a vyzerali šialene dobre, musíte im venovať viac času!
Správne namáčanie húb by sa malo uskutočniť vo vlažnej vode. Jednoducho ich zalejte tak, aby voda úplne pokryla huby, a počkajte. Huby sa budú môcť zotaviť a rovnomerne absorbovať vodu bez toho, aby stratili svoju pružnosť a hlbokú chuť.
- Voda po namočení húb bude mať tiež výraznú hubovú arómu, ktorá obohatí polievky a omáčky.
- Nezabudnite ju však vypúšťať opatrne a pomaly a na dne nechajte niekoľko centimetrov tekutiny, kde sa usadí piesok alebo nečistoty z vašich lesných pokladov.
S namáčaním to tiež nepreháňajte. Ak huby strávia vo vode príliš veľa času, nebudú vôbec mäkšie, ale úplne stratia svoju chuť a ľahko sa rozvaria.
- Asi 2 hodiny namáčania stačia na to, aby sa dali variť.
Veľa závisí od druhu húb aj od ich veľkosti. Dávajte pozor na ich stav a určite získate chutný pokrm.
Mnohí ľudia dávajú prednosť namáčaniu húb do osoleného mlieka, vďaka ktorému sú jemnejšie a zamatovejšie. Namáčanie húb v mlieku trvá o niečo dlhšie, zvyčajne sa nechávajú namočené približne štyri hodiny.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepší spôsob prípravy kapra. Mäso bude šťavnaté a bez zápachu
Moja babička sušené huby pripravuje len týmto spôsobom. Sú mäkké a chutné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.