18.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jolanta Staszczyk).
Namáčanie je veľmi dôležitý proces, ktorý zabezpečí, aby huby získali správnu štruktúru a boli vhodné na ďalšie spracovanie. Mnoho ľudí však nevie, ako dlho by mali byť vo vode, aby zmäkli. Ako dlho namáčať sušené huby pred varením?
Huby, ktoré ste nazbierali a usušili na jeseň, sa teraz budú hodiť na prípravu vianočných jedál. Môžete ich použiť na prípravu plnky do raviol, knedlí alebo niekoľkých ďalších chutných jedál. Predtým, ako sa pustíte do varenia, musíte však huby najprv dobre namočiť, aby sa obnovila ich pôvodná štruktúra a konzistencia. Ako to urobíte? Len málo ľudí vie, že určité korenie stojí za to pridať do vody.
Ako správne namočiť huby? Zapamätajte si toto
Mohlo by sa zdať, že namáčanie húb nie je nič zložité. V skutočnosti, ak to urobíte zle, huby budú potom tvrdé a horké. Aby ste sa tomu vyhli, musíte dodržiavať niekoľko pravidiel. Prvým je dôkladné čistenie húb. Hoci ste to urobili už pred sušením, často sa stáva, že v klobúku alebo stopke zostane trochu piesku, zeminy alebo zvyškov z lesa. Je dobré huby opláchnuť pod tečúcou vodou, aby ste sa uistili, že ste sa zbavili všetkých nečistôt.
Akou vodou zaliať sušené huby? Tento trik sa oplatí poznať
Po očistení húb môžete prejsť k ich namáčaniu. Vložte ich do misky a zalejte vlažnou vodou. Teplota je tu veľmi dôležitá. Príliš vysoká môže spôsobiť, že huby budú tvrdé, zatiaľ čo vlažná zvýrazní ich chuť a zmäkčí ich štruktúru. To však nie je všetko. Mnohé huby majú v sebe charakteristickú horkosť, ktorá môže neskôr pokaziť chuť jedla. Nepríjemná pachuť sa prejavuje najmä pri plodniciach, ktoré vyrástli v blízkosti frekventovaných ciest a často používaných chodníkov. Ak vaše huby pochádzajú z takýchto miest, oplatí sa použiť trik. Do namáčania jednoducho pridajte niekoľko bobkových listov. Toto aromatické korenie zruší horkosť a dodá hubám mierne sladkú príchuť. Ak tieto listy nemáte, môžete použiť aj nové korenie alebo cibuľu.
Ako dlho namáčate sušené huby pred varením? Nemusíte to robiť cez noc
Ďalším dôležitým faktorom je načasovanie. Je zvykom namáčať huby cez noc. Potom plodnice dôkladne zmäknú a budete mať istotu, že sú vhodné na ďalšie spracovanie. Nie je to však nevyhnutnosť. Niekedy stačia len dve hodiny namáčania, aby boli huby vhodné na konzumáciu. To je dôležitá informácia pre tých, ktorí ich zabudli namočiť vopred a potrebujú začať variť čo najskôr. Musíte si však uvedomiť, že kratší čas namáčania je možný len pre suchohríby a hríby. Dôležitý je aj typ pokrmu, ktorý chcete pripraviť. Ak pripravujete plnku do raviol, huby nechajte namočené dlhšie, aby sa neskôr rozplývali v ústach. Na polievkový vývar ich naopak stačí len opláchnuť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako skladovať sušené huby, aby neplesniveli? Dômyselný trik
Ako dlho variť sušené huby? Sledujte s hodinkami na ruke. V opačnom prípade budú gumové
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.