Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Prečo platiť 4 eurá za kocku, keď si ho môžete vyrobiť doma. Potrebujete len smotanu a mixér

18.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/margouillat photo). Ceny masla nekontrolovateľne stúpajú. Niektorí ľudia preto zvažujú, či nezačnú vyrábať maslo doma. V rozpore s tým, čo sa zdá, to vôbec...

18.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/margouillat photo).

Ceny masla nekontrolovateľne stúpajú. Niektorí ľudia preto zvažujú, či nezačnú vyrábať maslo doma. V rozpore s tým, čo sa zdá, to vôbec nie je ťažké. Stačí dobrá smotana, trochu soli a mixér alebo nádoba. Ako sa vyrába maslo? Vysvetlíme vám to krok za krokom.

Ako sa vyrába maslo? Vysvetlíme vám to krok za krokom.
Foto: shutterstock/margouillat photo

Slováci sú čoraz ochotnejší pokúsiť sa pripraviť si základné potraviny doma. Nie je tajomstvom, že často chutia oveľa lepšie ako tie z obchodu. Navyše sú bez zbytočných prídavkov, konzervačných látok a zahusťovadiel. Preto si pečieme vlastný chlieb, vyrábame džemy a marmelády, pripravujeme omáčky, pyré a šťavy. Ale čo keby sme si sami začali vyrábať maslo? Najmä v čase, keď za 250-gramovú kocku musíme zaplatiť takmer 4,50 eura? Nič nebráni tomu, aby sme to skúsili.

Ako si doma vyrobiť maslo? Dobrá smotana je nevyhnutná

Na výrobu masla potrebujeme predovšetkým smotanu. Najlepšie tučnú smotanu. Ak máte prístup k smotane z vidieka, môžete sa radovať – je to ako výhra v lotérii. Práve z tejto smotany sa totiž vyrába to najchutnejšie maslo. Najžiadanejšia je sladká, ale postačí aj kyslá, pokiaľ je mastná. Nemajte však obavy, ak sa vám smotanu z vidieka nepodarí nikde zohnať.

  • Maslo môžete vyrobiť aj z kúpenej smotany, ale snažte sa vybrať takú, ktorá má dobré zloženie a neobsahuje zbytočné prísady (napr. zahusťovadlá).
  • Na pulte hľadajte 30 % až 40 % smotanu, pretože z tučnejšej sa vyrobí viac masla.
  • Pamätajte, že smotanu používajte pri izbovej teplote. Maslo potom rýchlejšie stuhne.

Na výrobu domáceho masla budete potrebovať aj soľ (hoci nie je nevyhnutná).

  • Na 400 ml smotany sú ideálne asi dve štipky.

Nepotrebujete ani žiadne profesionálne vybavenie.

  • Stačí vám mixér, sitko a gáza.

V krajnom prípade je vhodná aj nádoba, hoci tento spôsob výroby masla je prácnejší.

Ako sa vyrába domáce maslo? Je to jednoduchšie, ako si myslíte.
Foto: shutterstock/Anna Hoychuk

Ako sa vyrába domáce maslo? Je to jednoduchšie, ako si myslíte

  • Smotanu dajte do vysokej misy a vyšľahajte ju.
  • Najprv miešajte na strednej rýchlosti jednu minútu.
  • Ak používate soľ, môžete ju pridať po tomto čase.
  • Potom zvýšte rýchlosť a pokračujte v miešaní, kým sa smotana nerozdelí na pevný tuk a tekutinu – cmar. Tento tuk je maslo.

Pri šľahaní smotany v nádobe ju jednoducho uzavrite a silno pretrepte. Vyžaduje si to značnú silu v rukách a sebazaprenie, ale nie je to nemožné. Nádobu musíte pretrepávať dovtedy, kým sa maslo a cmar zreteľne neoddelia. V určitom momente môžete mať pocit, že šľahanie je čoraz ťažšie a ťažšie a v nádobe sa nič nedeje. Musíte však pokračovať v pretrepávaní a maslo sa nakoniec začne zrážať.

  • Po získaní masla a cmaru ich musíte oddeliť. Preto vložte do sitka gázu a maslo preceďte.
  • Cmar môžete nechať a pridať ho neskôr, napríklad do cesta na palacinky.
  • Týmto sa proces nekončí, ale sme už na finálnej rovinke. Keď ste maslo scedili, musíte ho dať do misky so studenou vodou a vymiešať.
  • Týmto spôsobom sa zbavíme všetkých zvyškov cmaru.
  • Hotové maslo buď ponecháme v malej miske, ale preložíme ho do maselničky.
  • Potom ho vložíme do chladničky.
  • Malo by sa spotrebovať do štyroch až piatich dní.
@adelchalupova

Domácí máslo 🧈 • 2l čerstvého mléka nebo 33% smetana ke šlehání. •Maldonská sůl •Oregáno •špetka trpělivosti při šlehání #butter #homemadebutter #salt #domácívaření #domacimaslo #maslo

♬ original sound – summer songs<333

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Táto fašírka je zlatistá na povrchu a má šťavnaté vnútro. Nemusíte byť minister, aby ste si na nej pochutnali

Takéto miešané vajíčka ste ešte nemali. Sú to obľúbené raňajky Francúzov


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Prestaňte variť zemiaky vo vode. Existuje oveľa lepší spôsob

18.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/OllgaZhog). Takmer všetci to robíme a potom zistíme, že v skutočnosti robíme chybu. Samozrejme, varenie zemiakov vo vode nie…

Takýto chlieb je zdravší ako čerstvý. Je ťažké tomu uveriť, ale je to pravda

18.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Marta Maziar). Čerstvý bochník chleba je podľa mnohých ľudí lepší ako jeho mrazený náprotivok. Ukazuje sa však, že mrazený…

Príznaky rakoviny, ktoré možno zameniť za prechladnutie. Uvádzame 5 najdôležitejších

18.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Prvé mrazy a prvé prechladnutia sú za nami. Rad k lekárom pripomína štafetu, v ktorej sa vymieňame s…

Triviálny recept na mandarínkovú tortu. Nie je šanca, že by sa nevydarila

18.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Evgeny Karandaev). Mandarínky sa v decembri doslova sypú z regálov. Niet divu, že toto sladké ovocie jeme ako zdravé…

Bežte do garáže a utrite ním sprchový kút. Na dlhý čas sa rozlúčite s vodným kameňom a usadeninami

18.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Čistenie sprchového kúta je pre mnohých ľudí výzvou. Škvrny od vody, mydlové usadeniny a vodný kameň na…

Auto Trendy

Testované strešné boxy ADAC. Dva nevydržali náraz, jedna značka prekonala ostatné

18.12.2024 Redakcia Auto trendy - Nemecký automobilový klub ADAC otestoval 13 strešných boxov - nosičov batožiny, ktoré sú mimoriadne užitočné napríklad pri lyžovačkách. Len osem z nich získalo dobré hodnotenie…

Legenda medzi terénnymi autami žije ďalej: Nová pohonná jednotka pre Ladu Nivu!

18.12.2024 Redakcia Auto trendy - Lada Niva, ikonický terénny bojovník na ruských cestách aj mimo nich, sa po desaťročiach dočká zásadnej inovácie pod kapotou. Výrobca ohlasuje nový motor, ktorý nahradí…

Neviditeľný zabijak motora. Ako odhaliť problémy a zachrániť svoje auto?

18.12.2024 Redakcia Auto trendy - Zavedenie systému recirkulácie výfukových plynov (EGR) malo znížiť emisie škodlivín a chrániť životné prostredie. No práve tento nenápadný prvok často spôsobuje motoristom nepríjemnosti, ktoré môžu…

Ako zabrániť pokutám v zimných mesiacoch.

18.12.2024 Redakcia Auto trendy - Jazda v zime má svoje špecifiká a riziká. V prvom rade sneh často zanáša evidenčné čísla a zadné svetlá, pritom za takýto priestupok môžete dostať…

Farebný štít pre váš motor: Čo všetko dokáže farebná tekutina?

18.12.2024 Redakcia Auto trendy - Kto by si bol pomyslel, že farebná tekutina vo vašom aute má oveľa viac schopností, ako len chrániť motor pred mrazom? Predstavujeme vám nemrznúcu zmes…

Čínske značky expandujú: Výroba na starom kontinente naberá na obrátkach.

18.12.2024 Redakcia Auto trendy - Čínske automobilky majú nový plán, ako sa vysporiadať s vysokými clami Európskej únie. Prenikajú na európsky trh bez obmedzení – stačí presunúť výrobu priamo do…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov