18.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/margouillat photo).
Ceny masla nekontrolovateľne stúpajú. Niektorí ľudia preto zvažujú, či nezačnú vyrábať maslo doma. V rozpore s tým, čo sa zdá, to vôbec nie je ťažké. Stačí dobrá smotana, trochu soli a mixér alebo nádoba. Ako sa vyrába maslo? Vysvetlíme vám to krok za krokom.
Slováci sú čoraz ochotnejší pokúsiť sa pripraviť si základné potraviny doma. Nie je tajomstvom, že často chutia oveľa lepšie ako tie z obchodu. Navyše sú bez zbytočných prídavkov, konzervačných látok a zahusťovadiel. Preto si pečieme vlastný chlieb, vyrábame džemy a marmelády, pripravujeme omáčky, pyré a šťavy. Ale čo keby sme si sami začali vyrábať maslo? Najmä v čase, keď za 250-gramovú kocku musíme zaplatiť takmer 4,50 eura? Nič nebráni tomu, aby sme to skúsili.
Ako si doma vyrobiť maslo? Dobrá smotana je nevyhnutná
Na výrobu masla potrebujeme predovšetkým smotanu. Najlepšie tučnú smotanu. Ak máte prístup k smotane z vidieka, môžete sa radovať – je to ako výhra v lotérii. Práve z tejto smotany sa totiž vyrába to najchutnejšie maslo. Najžiadanejšia je sladká, ale postačí aj kyslá, pokiaľ je mastná. Nemajte však obavy, ak sa vám smotanu z vidieka nepodarí nikde zohnať.
- Maslo môžete vyrobiť aj z kúpenej smotany, ale snažte sa vybrať takú, ktorá má dobré zloženie a neobsahuje zbytočné prísady (napr. zahusťovadlá).
- Na pulte hľadajte 30 % až 40 % smotanu, pretože z tučnejšej sa vyrobí viac masla.
- Pamätajte, že smotanu používajte pri izbovej teplote. Maslo potom rýchlejšie stuhne.
Na výrobu domáceho masla budete potrebovať aj soľ (hoci nie je nevyhnutná).
- Na 400 ml smotany sú ideálne asi dve štipky.
Nepotrebujete ani žiadne profesionálne vybavenie.
- Stačí vám mixér, sitko a gáza.
V krajnom prípade je vhodná aj nádoba, hoci tento spôsob výroby masla je prácnejší.
Ako sa vyrába domáce maslo? Je to jednoduchšie, ako si myslíte
- Smotanu dajte do vysokej misy a vyšľahajte ju.
- Najprv miešajte na strednej rýchlosti jednu minútu.
- Ak používate soľ, môžete ju pridať po tomto čase.
- Potom zvýšte rýchlosť a pokračujte v miešaní, kým sa smotana nerozdelí na pevný tuk a tekutinu – cmar. Tento tuk je maslo.
Pri šľahaní smotany v nádobe ju jednoducho uzavrite a silno pretrepte. Vyžaduje si to značnú silu v rukách a sebazaprenie, ale nie je to nemožné. Nádobu musíte pretrepávať dovtedy, kým sa maslo a cmar zreteľne neoddelia. V určitom momente môžete mať pocit, že šľahanie je čoraz ťažšie a ťažšie a v nádobe sa nič nedeje. Musíte však pokračovať v pretrepávaní a maslo sa nakoniec začne zrážať.
- Po získaní masla a cmaru ich musíte oddeliť. Preto vložte do sitka gázu a maslo preceďte.
- Cmar môžete nechať a pridať ho neskôr, napríklad do cesta na palacinky.
- Týmto sa proces nekončí, ale sme už na finálnej rovinke. Keď ste maslo scedili, musíte ho dať do misky so studenou vodou a vymiešať.
- Týmto spôsobom sa zbavíme všetkých zvyškov cmaru.
- Hotové maslo buď ponecháme v malej miske, ale preložíme ho do maselničky.
- Potom ho vložíme do chladničky.
- Malo by sa spotrebovať do štyroch až piatich dní.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takéto miešané vajíčka ste ešte nemali. Sú to obľúbené raňajky Francúzov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.