19.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anatoliy Cherkas).
Kyslé citrusy môžu pokaziť aj ten najlepší dezert. Ak máte chuť na zdravé občerstvenie, ale nechcete skončiť s nechutným ovocím v obchode, venujte pozornosť niekoľkým detailom. Zistite, ktoré odrody sú najsladšie, a vychutnajte si čerstvú, šťavnatú dužinu.
Hoci v zime je ťažké zohnať čerstvé jahody alebo maliny, pulty obchodov sú plné citrusových plodov. Slováci milujú citróny, mandarínky a najmä pomaranče, ktoré sa dajú konzumovať priamo po ošúpaní aj v šťavách alebo dezertoch. Bohužiaľ, často sa stáva, že kúpené ovocie je veľmi kyslé. Mnohí sa pýtajú, ako kúpiť citrusy, aby boli sladké.
Ktoré pomaranče sú veľmi sladké? Vyberte si tieto druhy
Chuť pomarančov závisí predovšetkým od ich druhu. Ak si chcete byť istí, že ovocie bude sladké, kupujte len tieto odrody:
- Navel – tieto pomaranče sú veľmi obľúbené, pretože sú najsladšie. Spoznáte ich podľa charakteristického otvoru na spodnej strane, ktorý niekedy pripomína pupok. Sú to veľmi šťavnaté, chutné plody, ktoré sa najlepšie konzumujú v zime a skoro na jar.
- Blood orange – „krvavý pomaranč“ má svoj názov podľa intenzívnej farby dužiny, ktorá už prechádza do červenej. Nie je taký sladký ako Navel, ale má výraznú chuť s miernym nádychom horkosti. Vďaka tomu sa výborne hodí do šalátov, pretože do nich vnesie veľa sviežosti. V niektorých obchodoch sa môže označovať ako „malinový pomaranč“.
- Valencia – má šťavnaté, sladké plody, ideálne na výrobu vylisovanej šťavy. Najlepšie sa konzumujú, keď sú pevne zrelé, t. j. na jar a v lete. Treba však poznamenať, že tieto pomaranče môžete kúpiť v obchodoch po celý rok.
- Cara Cara – sú podobné pomarančom Valencia, ale majú mierne malinovú príchuť. Vyznačujú sa ružovočervenou dužinou, podobnou grapefruitu.
Ako poznáte sladké pomaranče? Dávajte pozor na tieto znaky
Druh nie je jediným indikátorom pomarančovej chuti. Pred kúpou musíte ovocie dôkladne skontrolovať a venovať pozornosť niekoľkým detailom vrátane farby a štruktúry šupky. Pomaranč by mal byť intenzívne oranžový, pretože to znamená, že bude určite zrelý. Vyhnite sa však kúskom so zeleným a žltým zafarbením. Samotná koža by mala byť hladká, pevná a mierne lesklá. Ak je zvrásnená alebo matná, je veľmi pravdepodobné, že ovocie je prezreté. Pred kúpou ovocie ovoňajte. Zrelý pomaranč má intenzívnu, osviežujúcu vôňu. Samotný citrus by mal byť pevný, mierne pružný a okrúhleho tvaru.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nemáte radi kyslé pomaranče s kôstkami? Vieme, ako rozpoznať sladké odrody
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.