19.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/vikasi_bc).
Mäso možno rozmraziť viacerými spôsobmi. A hoci sa to nezdá ako zložitá operácia, spôsob, ktorý si vyberieme, má obrovský vplyv na naše zdravie. Preto sa oplatí vedieť, ako bezpečne rozmrazovať mäso a aké chyby nerobiť, aby sme sa vyhli nepríjemným ťažkostiam. Zistite, ako to urobiť, aby sa nezmenila chuť výrobkov a aby pre nás nepredstavovali riziko.
Rozmrazovanie mäsa je v kuchyni pomerne základná činnosť. Stále je však veľa ľudí, ktorí to robia nesprávne, čím riskujú nielen stratu chuti a štruktúry výrobku, ale aj ohrozenie svojho zdravia. Preto vám poradíme, ako bezpečne rozmrazovať mäso a ktorým metódam sa vyhnúť.
Ako by ste nemali rozmrazovať mäso? Môže to spôsobiť vážne škody
Pri rozmrazovaní mäsa by sme sa mali vyvarovať bežných chýb, ktoré nielenže ovplyvňujú jeho chuť, ale predovšetkým môžu prispieť k zdravotným problémom. Tu sú metódy, ktoré nie sú dobrou voľbou:
Rozmrazovanie vriacou vodou
Mnohí ľudia sa rozhodnú zaliať mrazené mäso vriacou vodou, aby urýchlili proces rozmrazovania. Je to však veľmi zlý nápad, pretože táto metóda vedie k rýchlemu rastu baktérií na povrchu mäsa. Navyše, prelievanie horúcej vody cez mäso ho zohrieva nerovnomerne, takže keď sa vrchná vrstva mäsa už začne zohrievať, vnútro je ešte stále zamrznuté.
- Takýto teplotný rozdiel prispieva k rozvoju zdraviu nebezpečných mikroorganizmov. Okrem toho takéto vysoké teploty menia štruktúru mäsa.
- V dôsledku toho stráca mäso svoju chuť, štruktúru a výživovú hodnotu.
Rozmrazovanie pod tečúcou vodou
Varná voda sa často nahrádza tečúcou vodou, buď studenou, alebo horúcou. Ani to však nie je dobrý spôsob.
- Tento typ činnosti môže prispieť k šíreniu baktérií na povrchu drezu alebo dosky.
- Okrem toho rozmrazovanie pod tečúcou vodou zvyšuje riziko krížového znehodnotenia ostatných zložiek použitých pri príprave pokrmu.
- Voda používaná na rozmrazovanie mäsa ním preteká, ale nerozmrazuje ho rovnomerne, čo vedie k strate šťavy. To tiež ovplyvňuje kvalitu a chuť mäsa.
- Okrem toho pri použití horúcej vody môže výrobok rýchlo dosiahnuť teplotu, ktorá podporuje rast baktérií.
Rozmrazovanie pri izbovej teplote
Je veľmi bežné nechať mäso rozmrazovať na pulte, kde sa nachádza niekoľko hodín pri izbovej teplote. Na prvý pohľad je to najjednoduchšie riešenie, ale nie je zdravé.
- Mäso ponechané pri izbovej teplote dlhšie ako dve hodiny sa nachádza v tzv. nebezpečnej zóne. Ide o rozmedzie od 5 do 60 stupňov Celzia, ktoré umožňuje rýchle množenie baktérií, ako je napríklad salmonela.
- Takéto rozmrazovanie mäsa môže viesť k otrave jedlom a spôsobiť iné podobné ochorenia. Niekedy stačí aj krátke ponechanie výrobku pri izbovej teplote, aby sa stal rizikovým pre naše zdravie.
Ako rozmrazovať mäso? Tieto metódy sú bezpečné pre zdravie
Je preto užitočné vedieť, ako rozmrazovať mäso, aby bolo bezpečné na konzumáciu. Na to by sme mali používať osvedčené metódy, ktoré neohrozujú naše zdravie.
- Prvou a veľmi jednoduchou metódou je jednoduché rozmrazovanie mäsa v chladničke. Zároveň je to najodporúčanejší spôsob, ako výrobok rozmraziť rovnomerne. Jediné, čo musíme urobiť, je vložiť mäso do chladničky na niekoľko hodín alebo na noc. Vďaka nízkej teplote sa výrazne znižuje riziko rastu baktérií.
- Ak však nemáte veľa času a chcete mäso rozmraziť rýchlejšie, môžete použiť misku so studenou vodou. Je však veľmi dôležité, aby bolo tesne zabalené a neprišlo do priameho kontaktu s vodou. Okrem toho musíme pamätať na pravidelnú výmenu vody, aby mala konštantne nízku teplotu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako správne krájať mäso? Bežná chyba vám zničí každý guláš a dusené mäso
Prestaňte variť zemiaky vo vode. Existuje oveľa lepší spôsob
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.