20.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Quality Stock Arts).
Zamysleli ste sa niekedy, aký vplyv môže mať olej, na ktorom práve smažíte svoje obľúbené jedlo, na vaše zdravie? Internetový portál eatthis.com zhromaždil fakty, ktoré vám pomôžu zorientovať sa v „olejovej džungli“. Prinášame vám 5 najzdravších olejov, ktoré podporia vaše srdce aj trávenie, a 5 takých, ktorým je lepšie sa vyhnúť.

Foto: shutterstock.com/Quality Stock Arts
Olejové dilemy v kuchyni
Vaša kuchynská polička je možno plná rôznych fliaš – olivový, slnečnicový, kokosový či dokonca palmový olej. Ale viete, ktorý je skutočný poklad a ktorý radšej posunúť na úplný koniec police? Oleje sa líšia nielen chuťou, ale aj zložením tukov, bodom zadymenia či obsahom vitamínov. A práve tento mix vlastností rozhoduje o tom, či ich konzumácia vašim cievam a srdcu prospeje, alebo skôr uškodí.
5 NAJZDRAVŠÍCH OLEJOV
1. Extra panenský olivový olej: Kráľ kuchyne
Extra panenský olivový olej je právom považovaný za srdcový poklad stredomorskej kuchyne. Je bohatý na mononenasýtené tuky (tzv. olejovú kyselinu) a vitamín E, ktorý pôsobí ako antioxidant. Pomáha bojovať proti zápalom v tele a podporuje zdravú citlivosť na inzulín. Využite ho v šalátových dressingoch, pri miernom smažení zeleniny alebo dokonca ako zdravšiu alternatívu masla pri pečení.
2. Avokádový olej: Pevné nervy aj pri vysokej teplote
Avokádový olej vyniká svojim vysokým bodom zadymenia (okolo 270 °C), čo z neho robí hviezdu pri vyprážaní a pečení. Je tiež bohatý na olejovú kyselinu, ktorá pomáha udržiavať zdravú hladinu cholesterolu. Vyberte si ho, keď chystáte chrumkavé hranolky, marinádu na mäso alebo dokonca vlastnú domácu majonézu.
3. Slnečnicový olej s vysokým obsahom kyseliny olejovej: Zlatá stredná cesta
Klasický slnečnicový olej má síce kopu omega-6 mastných kyselín, ktoré môžu vyvolať zápaly, no jeho špeciálna „high oleic“ verzia je iná liga. Obsahuje menej problémových omega-6 a viac olejovej kyseliny, čo z neho robí šikovného pomocníka pri vyprážaní, pečení a smažení na strednom ohni.
4. Sezamový olej: Orientálna superhviezda
Sezamový olej upúta výraznou orieškovou chuťou a je bohatým zdrojom antioxidantov. Má protizápalové účinky, môže znižovať riziko aterosklerózy a dokonca môže uľaviť pri artritíde. Využite ho vo wokoch, ázijských rezancových jedlách alebo ako voňavý doplnok do omáčok a marinád.
5. Arašidový olej: Prekvapenie z orechovej ríše
Arašidový olej má svoje výhody – je bohatý na vitamín E, obsahuje olejovú kyselinu a pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Pozor však na jeho vyšší obsah omega-6 mastných kyselín. Používajte ho s mierou a vyvažujte ho inými zdrojmi kvalitných tukov.
5 OLEJOV, KTORÝM SA RADŠEJ VYHNÚŤ
1. Palmový olej: Svetový problém v kuchyni
Palmový olej obsahuje vysoký podiel nasýtených tukov. Hoci ich negatívne účinky sú dnes predmetom diskusií, faktom zostáva, že neprinášajú toľko benefitov ako zdravšie oleje. Navyše, produkcia palmového oleja ničí dažďové pralesy. Lepšie ho mať menej ako viac.
2. Sójový olej: Nenápadný sabotér
Hoci má sójový olej relatívne vysoký bod zadymenia, výskumy ho spájajú s obezitou, intoleranciou glukózy či tráviacimi problémami. Často sa vyskytuje v priemyselne spracovaných jedlách, dresingoch a omáčkach. Ak môžete, vyhnite sa mu.
3. Kukuričný olej: Geniálny v manufaktúre, slabší vo výžive
Kukuričný olej je síce lacný a vhodný na hlboké vyprážanie, no chýba mu punc zdraviu prospešných tukov. Obsahuje veľa omega-6 a býva vyrábaný z GMO kukurice. Ak chcete smažiť, siahnite radšej po avokádovom.
4. Hydrogenované rastlinné oleje: Trans-tukové peklo
Hydrogenáciou kvapalných olejov vzniká tuhšia forma s predĺženou trvanlivosťou, no aj s trans tukmi. Tie sú spájané so srdcovo-cievnymi problémami. Margaríny a stužené tuky radšej z jedálnička vyškrtnite.
5. Kokosový olej: Miláčik sociálnych sietí, no s otáznikmi
Coconut boom je síce trendy, ale kokosový olej má veľa nasýtených tukov. Výskumy sú rozporuplné – zvyšuje „dobrý“ HDL cholesterol, ale aj ten „zlý“ LDL. Radšej s ním zaobchádzajte opatrne a rozhodnite sa pre zdravšie alternatívy.
ZÁVER:

Foto: shutterstock/Kristi Blokhin
Pri výbere oleja berte do úvahy nielen chuť či cenu, ale aj jeho zloženie, vplyv na zdravie a v neposlednom rade výrobný proces. Správna voľba vám môže zabezpečiť chutné pokrmy s bonusom pre vaše zdravie. Nenechajte sa zmiasť reklamou a venujte svojim kuchynským olejom zaslúženú pozornosť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Robíte to aj pri vyprážaní? Vaša panvica sa bude musieť vyhodiť
Takto ničíte panvicu. Tri veci, ktoré rozhodne nesmiete robiť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.